Nazmiye Gülbaş

Nazmiye Gülbaş

Ekran sürçmesi mi?

Ekran sürçmesi mi?

Birçok uydurma haber yaptığı söylentileriyle gündem olan A Haber, evvelsi gün yine gündeme geldi. Lakin bu sefer çok daha farklı bir haber ile gündem oldu.

17 Mayıs gecesi A Haber Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak göstermiş gelen yoğun tepkiler üzerine özür dilemek zorunda kalmıştı. Aklımıza bir soru takıldı şimdi, A Haber'e bu kadar çok tepki gelmeseydi yine de ''Canlı yayında bir lokasyon hatası yapılmıştır'' diyerek özür dilerler miydi acaba? Bilemiyoruz tabii..!

Aslında bu gibi haberler sadece A Haber'de yaşanmadı. Bu durum çok tepki çekmiş olsa da, bikaç yıl evvel de benzer şeyler yaşamıştık.

Mesela TRT'de sanırım 20017 ya da 20018 olması lazım bir iftar programında alt yazı haberleri akışında ''İsrail'in başkenti Kudüs'' diye bir ibare geçmişti. O dönem bu ibare pek dikkat çekmemişti, ancak TRT Çocuk kanalında ''Rüzgar Gülü'' adlı yarışma programında İsrail'in başkenti neresi? denilerek bir soru sorulmuş ve cevap olarak Kudüs kabul edilmişti. Sonrasında TRT bir açıklama yaptı ve hata olduğunu ve sorumlu kişiyi işten çıkarttıklarını bildirdi. Görüldüğü gibi bu tarz hatalar! Yalnızca A Haber'e mahsus değilmiş TRT 'de de olmuş hem de birkaç kez...

Esasında Türkiye ve İsrail'in arasını yumuşatma çabaları da daima gündem olmuştur. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu hezeyanı sadece yanlışlıkla yapılan haberlerde dile gelmemiş.

Hatırlarsanız Mavi Marmara davası vardı. Bu dava vesilesiyle İsrail ilk kez bir uluslararası mahkemece yargılanacaktı ve ne olduysa oldu, Türkiye ile İsrail arasında 28 Haziran 20016 tarihinde bir anlaşma yapıldı. Türk yetkililer Türkiye-Ankara, İsrail-Kudüs metni altına imza atmakta bir beis görmemişlerdi ve İsrail'in başkenti Kudüs yazan ibarenin altına Ak Parti Hükumeti imza atmıştır maalesef. Metinin 6. Maddesi ''Bu Anlaşma, Ankara ve Kudüs'te 28 Haziran 2016 tarihinde her biri eşit derecede geçerli Türkçe, İbranice ve İngilizce dillerinde her biri ikişer nüsha halinde akdedilmiştir. Yorum farklılığı halince İngilizce metin esas alınacaktır. '' (Resmi Gazete Kanun no. 6743, Kabul Tarihi: 20/8/2016, Yayın Tarihi: 31/08/ 20) şeklindedir. Bu Anlaşma sonrası İsrail'e açılan Mavi Marmara davası düştü.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanımız Sayın R.Tayyip Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı'nda yaptığı konuşmasında ''Doğu Kudüs Filistin'in başkentidir'' diye bir ifade kullanmıştır. Bu ifade Batı Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunu kabul etmek anlamına gelmiş olmuyor mu, bize mi öyle geliyor?

Oysa doğusuyla batısıyla Kudüs Filistin'in başşehridir. İsrail işgalcidir.

Yine Sabah Gazetesi ve Sabah'ın İnternet Sitesinde 4.5.2016 tarihli şöyle bir haber var:

''Türkiye, İsrail vetosunu kaldırdıTürkiye NATO'daki İsrail vetosunu kaldırdı. NATO, İsrail'in temsilcilik açma talebine olumlu yanıt verdi. Kararın, Türkiye'nin vetosunu kaldırmasının ardından alındığı bildirildi.'' (https://www.sabah.com.tr/dunya/2016/05/04/turkiye-israil-vetosunu-kaldirdi )Yani Ak Parti Hükûmeti vetoyu kaldırmış.

İsterseniz biraz daha geriye gidelim 2007 yılında İsrail Başkanı Şimon Peres Ankara'ya gelmiş ve Aziz Milletimizin temsilcileri tarafından TBMM'de ayakta alkışlanmıştı. (https://www.youtube.com/watch?v=7-y_2dOf5TM ) Ne hikmetse o dönem dindar kesimden hiç tepki gelmemişti.

İsrail ile olan ticari anlaşmalardan bahsediliyor. Ayrıca Manavgat'ın suyunun İsrail'e satılması meselesi var ki, o konuya girersek çıkabilir miyiz? Bilemedim..!

Sadece iki haber ve linkini buraya bırakalım da başımız ağrımasın.

''İsrail’e Manavgat suyu satışında imzalar tamam ''(https://www.hurriyet.com.tr/gundem/israil-e-manavgat-suyu-satisinda-imzalar''tamam-38576858 )''Manavgat'tan sonra Anamur'un suyu da İsrail'e akacak'' (https://kuremedya.com/manavgattan-sonra-anamurun-suyu-da-israile-akacak-12515h.html )

Görüldüğü gibi her seçim öncesi ''Oyunuzu Ak Parti'ye vermezseniz İsrail sevinir'' diyerek milletten oy isteyenler seçim sonrası pek çok ''lokasyon vb. hatalar yapabiliyorlar...

Takdiri ve yorumu halkımıza bırakıyoruz.

Selam ve dua ile...





Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nazmiye Gülbaş Arşivi
SON YAZILAR