Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Dünya Medya İmparatorluğu

Dünya Medya İmparatorluğu

Medya, en güçlü silah kitabım (5)

Davut Şahin isimli bir yazarımız 23.07.2011 tarihinde, ABD’de ki ve dünyada ki Medya imparatorluğunu ele almış ve incelemiş. Önemine binaen yazıyı aynen sunuyorum.

Avusturalya İşçi Partisi Senatörü Doug Cameron'un sözleri yabana atılır cinsten değil. "Murdoch imparatorluğu demokrasi için bir tehdit oluşturuyor." (Basın) diyor.

Hâlbuki bu "tehdit" yeni değildi. Nasıl oldu da şimdi "uyandılar."

Akla hemen şu soru geliyor: Yahudiler neden özellikle medya alanında çok güçlü?

Gazetelerin yanı sıra sinema ve televizyon sektöründe yatırım yaptılar. Aceleci davranmadılar. Ağır ve emin adımlarla projelerini masaya yatırdılar. Sermayelerini görsel alana yatırmaktan çekinmediler. Gerçekten de sinema sektöründe ve eğlence sektöründe en önde onların finansal gücünü görmekteyiz.

Sinema alanında faaliyet gösteren Walt Disney Picture Gruoup'un başında bir Yahudi olduğunu bilmeyen yok (Joe Roth). Hatta bu bünyenin içinde Touchstone Pictures, Hollywood Pictures, Caravan Pictures gibi şirketler de dahil. Disney grubunun ayrıca Weinstein kardeşler tarafından idare edilen Miramax Films de var.

İsimleri özellikle veriyorum. Çünkü hem televizyon hem de sinema sektörünü bilenler bu etiketlere hiç yabancı değildir.

4.-davut-şahi̇ni̇n-resmi̇.jpg

Davut Şahin, medya üzerinde ki araştırmalarını yazan çok değerli bir yazarımızdır.

ÇOCUKLARA DA YAYIN YAPTILAR

Dev medya grubu Walt Disney Company'nin başkanı da yahudi asıllı Michael Einser...

Bu grubun birkaç TV şirketi var: Walt Disney TV, Touchstone TV, Buena Vista TV... 14 milyon üyeli kablolu yayın ağı ve 2 tane video üretim şirketi mevcut...

Eisner bu grubu 1984 yılında satın almadan önce Disney şirketi, aile eğlencelerine yönelik filmler yapıyordu. Şirket el değiştirdikten sonra format değiştirdi. Şiddet ve seks filmlerine yöneldi. 1995 yılında Einser, yıllık satışı 16,5 milyar dolar olan medya imparatorluğu kurmak için Capital Cities -ABC'yi satın aldı. Bu şirkete ait 10 TV şirketi, Avrupa'da birkaç TV firması var.

ESPN'nin başında da Steven Bornstein adlı bir başka Yahudi hemen dikkatimizi çekiyor. Şirketin Lifetima TV, ve Art-Entetainment Net Work kablolu yayın şirketleri de buna dahildir. Dahası yine bu şirket bünyesi içinde olan ABC Radio Networks, bazı FM istasyonunu da unutmayalım. Sadece New York ve Los Angeles gibi şehirlerde 3.400'den fazla şubesi var.

Gelelim bir başka firmaya; Time Warner Inc., ikinci büyük medya grubu olup, başkanı olan Gerald M. Levin de Yahudidir. Grubun kuruluşu olan HBO, ABD'nin en büyük kablolu televizyonudur.

Warner Brothers, Kinney Company tarafından satın alınınca adını Warner Communications olarak değiştirdi. Bu bünyenin içindeki Warner Music, 50 markasıyla dünyanın halen en büyük müzik kayıt şirketidir. Bu gruptaki en büyük şirket olan Warner Brothers Record'un başında Danny Goldberg vardır.

Vision video şirketinin başkanı da Stuart Hersh adlı bir Yahudidir.

ABD'nin üçüncü büyük medya grubu olan Viacom Inc.'in başkanı Summer Redstone da bir Yahudidir. Paramount Pictures grubun sahibi Sherry Lansing de... Liste uzayıp gidiyor.

  YA GAZETELERİN PATRONLARI

İsterseniz biz "gazeteler" bölümüne bir bakalım. Medyada televizyondan sonra en etkili bilgi kaynağı günlük gazetelerdir. Her gün 1500 farklı yayıncı tarafından, yaklaşık 60 milyon günlük gazete satıldığını hatırlatalım.

Amerika'nın en büyük yayınevi olan Newhouse Medya İmparatorluğu, 26 günlük gazetenin yanında en büyük yayınevi olan Random House'nin de sahibidir. Grubun bünyesinde ayrıca 12 televizyon kanalı, 87 kablo TV sistemi ve tirajları 22 milyonu bulan magazin ve dergileri bulunmaktadır.

Newhouse medya grubunu kuran Rus göçmeni olan Samuel Newhouse, 1979 yılında ölmeden önce değeri yaklaşık 1,3 milyar olan bir medya holdingini iki oğluna pay ettirdi. Şirketin değeri yeni alımlarla 8 milyar dolara ulaştı. Yani ABD'nin en büyük günlük gazetesi Yahudilerin elinde bulunmaktadır. Diğer gazetelere bakalım:

New York Times: 1851 yılında Henry J. Raymon ve George Jones tarafından kurulmuş. 1896 yılında Yahudi yayıncı Adolph Oshs tarafından satın alınmış. Şimdi torunu Arthur Oshs Shulzberger Jr. Gazetenin yayıncısı ve genel müdürü...

Washington Post: 1877 yılında Stilson Hutchins tarafından kurulmuş. 1905 yılında el değiştirmiş. Ancak 1933 yılındaki büyük kriz sonrası Yahudi Banker Eugene Meyer ve 1. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı sanayici Bernard Baruch tarafından satın alınmış... Halen torun Donald Meyer Graham gazetenin yayıncılığını yapmakta...

Wall Street Journal: Her iş günü 1.8 milyon satılan bu gazete, ABD'nin en çok okunan günlük gazetesi... Sahibi Dow Jones-Company. Diğer günlük gazete ve haftalık finans dergisi Barron'u da yayınlamakta... Kuruluşun Başında olan Yahudi Peter Kann, gazetenin de başkan ve yayıncılığını yürütmekte...

Bunların dışında New York Daily News, 1993 yılında Yahudi medya hükümdarı Robert Maxwell tarafından Yahudi emlakcı Mortimer B. Zuckermann'a satılmıştı...

Bu detaylı bilgileri Hakan Yılmaz Çelebi'nin "İsrail'in Şifresi" adlı kitabından sizlere alıntı yaptık. Arzu edenler bu esere başvurup, daha fazla bilgiye sahip olabilir.

(Pegasus Yayınları, s:179-185)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR