Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Dördüncü Deva

Dördüncü Deva

Halis ve samimi tövbe ve çokça istiğfardır. Şartları tam ve sadık tövbe, kalbi cilalar ve temizler başka bir ifade ile günahlardan ve kötülüklerden arındırır. Zira günahlarda ısrar etmek kalbi karartır. İsyanda ısrar eden asi kalbi kararmış ve katılaşmış bulursun: onda duruluk ve temizlik ve lezzet kalmaz. Vallahi bilakis o azap ve sıkıntı içindedir.
Tövbe, kalbin istikamet üzere olması ve arınması için gayret ettiği alanlardan biridir. Çokça tövbe, onun yenilenmesi ve istiğfarın devamı, kalbi ıslah eder, onu temizler ve Salih amele götürür.
Bu konuda Resulullah (s.av.) sahih bir hadis-i şerifte şöyle buyurur: “Muhakkak kalbim bazen örtülür ve ( bu yüzden) muhakkak ben günde yüz defa Allah’a istiğfar ediyorum.” (Ahmed:18002)
Hz. Peygamber (s.a.v.) haber verdi “ Kesinlikle istiğfar bu örtüyü onun kalbinden giderir.” Bununla birlikte Allah (s.av.)’in gelmiş ve gelecek günahlarını bağışlamıştır.* (Bu durumda) nasıl olur, günahlar onun sırtına yük olmakta ve günahlar, kötülükler çoğalmaktadır? Kalbin ifsadını gideren çok istiğfar değil mi? Bilakis vallahi buna topluca ihtiyacımız vardır. Muhakkak kul günahlarından tövbe ettiği zaman salih amellerine karışan günahlardan ve diğer kötülüklerden arınmış olur. Günahlardan tövbe etiği zaman kalb güçlenir iradesi salih ameller için kullanır. Kalp, sonradan oluşan ifsattan kurtulmuş olur
Allah Teala şöyle buyurur: “Ölü iken dirilttiğimiz ve kendisine insanlar arasında yürüyebileceği bir ışık verdiğimiz kimse, karanlıklar içinde kalıp ondan hiç çıkamayacak durumdaki kimse gibi olur mu! İşte kâfirlere yaptıkları böyle süslü gösterilmiştir.” (En’âm:122)
Bu Allah’ın verdiği bir örnektir. Küfür ve cehalet içinde olanlar kalbi ölü kimselerdir. Allah, bunun için, dilediği kimseye tövbe ile yol göstermiş ve iman ile diriltmiştir. O kimseye önünü aydınlatan ve insanlar arasında yürüyeceği bir ışık vermiştir. Kaynak
-------
* Salahu’lkulûp, S38,39,40; Halid Bin Abdullah bin Muhammed Elmuslıh, Dâru’l vatan linneşr- Riyad (Söz konusu eser Arapçadır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR