Ramazan Kural

Ramazan Kural

Dolar kurundaki hareketlenme

Dolar kurundaki hareketlenme

Son yıllarda en büyük sorunumuz dolar kuru ve ekonomi. Türkiye ekonomisi 2018 ve 2019 yıllarını kimsenin bir daha hatırlamak istemeyeceği şekilde tamamladı. Büyüme sekteye uğradı, enflasyon ve faiz büyük bir soruna dönüştü. 2019'un ikinci yarısından itibaren faizlerin de düşmesiyle piyasada kıpırdanmalar göze çarptı. Bu kıpırdanmanın büyümeye pozitif etki yapması beklenirken Türkiye'nin önünde işsizlik dev bir sorun olarak durmaya devam ediyor. Dört milyondan gazla işsizlik verileri açıklandı..

**

Enflasyon vatandaşın en çok canını yakan ekonomik veri! Tüik’in açıkladığı enflasyon rakamları ışığında 2019 yılının yüzde 12 enflasyon ile tamamlandı. 2018 yılında enflasyon yıllık yüzde 20.30 çıkmıştı. Merkez Bankası'nın Aralık 2019 beklenti anketinin sonuçlarına göre 2020 yılı aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 10.07 olması bekleniyor. Merkez bankasının beklentileri böyleyken ocak ayı enflasyonu TÜFE’de  2020 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,35, Yİ-ÜFE’ de ise yüzde 1,84 artış olarak gerçekleşti.

**

Uzun süredir sakin duran usd/tl  kuru son aylarda yükselişi geçti. Sakin duran kur diyoruz da, son yıllarda kur nereden nereye geldi hepimiz biliyoruz. Bu yükseliş tek taraflı değil içeriden ve dışarıdan kaynaklanan nedenleri de var . Sadece  TL tarafından değil diğer para birimlerin dede yükselme  söz konusu..

**

ABD – Çin ticaret savaşı birinci faz anlaşma öncesinde USD/TL kuru üzerinde düşürücü etki yapıyordu, iki ülkenin birinci fazda anlaşması bu kez kuru yükseltici etki yapmaya başladı. Mesele bir süre bu noktada kalırsa kur üzerindeki artırıcı etkinin ortadan kaybolacağını, iki ülkenin ikinci fazda da anlaşmaya yönelmesi halinde bunun kurda yeniden artırıcı etki olacağı bekleniyor. ABD ekonomisinden gelen iyi haberlerin kurda yarattığı artırıcı etki ancak olumsuz haberler gelmeye başlarsa düşürücü etkiye dönüşecektir.

**

ABD dışında maalesef Allah beterin den esirgesin depremler ve doğal afetlerin yükselttiği USD/TL  zamanla tekrar eski seviyelerine gelemeye başlayacağı umut ediliyor. Bununla birlikte korona virüsün  kurda etkisi hayli var; pamuk ipliğine bağlı olan ekonomi her olay anlık etkiliyor. ABD, Suriye ve Libya’da başlangıçtaki aktif konumunu bıraktığı için önceleri kurun düşmesine yol açan siyasal görünüm sonraları tam tersine kurun yükselmesine neden olmaya başladı. Bu iki ülkedeki gelişmelerin kura etkisi olayların hangi yönde gideceğine ve Türkiyeyi ne kadar etkileyeceğine bağlı olarak değişiklik gösterecek.

**

Tayyip Erdoğan dün TBMM’de İdlib’te  rejim ve onunla birlikte hareket eden Rus güçleri ile İran destekli militanların sivil halka saldırılarına Türkiye'nin seyirci kalmayacağını; doğrudan Türk askerlerini hedef almaya başlayan saldırıların ardından da bugünden itibaren rejim güçlerini her yerde vuracaklarını söyledi.

İki ülkenin askeri güçlerinin karşı, karşı gelmesinin jeopolitik endişeleri bir üst seviyeye taşıyarak piyasaları etkileyeceği gözüküyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR