Veysel Issı

Veysel Issı

Dertler benim olsun

Dertler benim olsun

Bütün dertler, kederler, hüzünler… Aksınlar oluk oluk, toplansınlar bir araya. Karanlık, puslu bir gece, habersizce kayboluversinler; bir daha dönmemek üzere. Kalmasın yeryüzünde kimsenin çekeceği cefa, acı; insanoğlunun yüzünü düşürecek, canını yakacak en ufak bir sıkıntı. Derdi kendime, dermanı insanlığa saydım.

**

İlim ve irfan olsun bize yön veren. Bütün insanlığın yolu ışıklar içinde parlasın. Karanlıklar mâni olmasın, olamasın hiç kimseye. Aydın, apaydın ufuklara doğru, emin adımlarla ve korkusuzca yürüyelim. Karanlığı bana, aydınlığı insanlığa saydım.

**

Korkmasın çocuk, genç, ihtiyar, “hasta olurum” diye. Yatağa düşürmesin mikroplar; güzel günleri elimizden almak istercesine. Evlerimize hapsetmesin nereden ve nasıl geldiği belli olmayan virüsler. Engel olmasın yapacağımız iyi işlere, güzel hayallere. Nesiller diri, nesiller canlı, nesiller heyecanlı, esenlikler içinde yaşasın, gelecekten umutlarını kesmeden. Hastalığı bana, sağlığı insanlığa saydım.

Acı çekmesin ay yüzlü, güneş gülüşlü çocuklar. Hep gülsünler, torbalarına doldurdukları kahkahalarla alemi neşeye boğarak. Analar ağlamasın. Güleç yüzlerinden gülücükler eksik olmasın. Sevinç gözyaşlarından başkası dökülmesin gözlerinden. Gülmek, sadece gülmek olsun tek yapacakları. Babaların hayat telaşesi ile bükülmesin belleri. Ağlamayı lügatlerden çıkaralım. Manasını hiç kimse bilmesin, bilemesin. Ağlamayı bana, gülmeyi insanlığa saydım.

**

Aşılamayan, yalçın dağlar korkutmasın gözümüzü. Dağları delen Ferhat’ı rehber edinelim. Yenemeyeceğimiz güçlük, aşamayacağımız zorluk olmasın. İlerlememizi durduracak, hedeflerimizin önünde bir engel kalmasın. Yılmayalım, yıkalım geçelim hepsini. Yoklukları var edip, imkansızı başaralım; başarmak için mücadele edelim. Zoru kendime, kolayı tüm insanlığa saydım.

**

Buraya kadar okuduklarınızdan sonra, “Ütopya, gerçekleşmesi imkânsız hayal bunlar.” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, evet biliyorum ve imkansızı hayal ediyorum. Hatta çoğaltabilirim bu örnekleri lakin sayfalara sığmaz. Bilumum kötü ve çirkin ne varsa kendime, iyi ve güzel ne varsa insanlığa saydım. “Kendime” kelimesinin yerine herkes kendisini koyarsa ve diğer insanlarda da bu kötü kavramların kalmadığını hayal eder ve gerçek olması için çaba sarf ederse kötülüklerin, çirkinliklerin azaldığını, belki de bittiğini göreceğimize, daha yaşanılası bir aleme sahip olacağımıza inanıyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Veysel Issı Arşivi
SON YAZILAR