Adem Turan

Adem Turan

Covid-19 da son durum

Covid-19 da son durum

Sağlık Bakanı Koca’nın son açıklaması şu şekilde;   "Türkiye, 1 milyon kişi başına 2 bin 151 vaka ile 51. sırada yer almaktadır. Ülkemiz, toplam vaka sayısına kıyasla yüzde 2,67 ölüm oranıyla 81'inci sırada yer almaktadır." dedi.

Koca, Vaka sayısındaki dalgalanma hakkında ise "Sürpriz yok, beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde." ifadelerini kullandı.
Mart ayı sonunda günde 1500 civarı vakamız varken bunların yarısı pinomoni oluyor ve yoğun tedavi gerektiriyor. Şimdi ise yüzde %9.4'ü pinomoni oluyor.
Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması ise 18.2 günden 2.7 güne indi. Virüsün etkisinde henüz bir azalma yok ama hekimlerin tedavi etme gücünde yükseliş var.Yoğun bakıma giren hasta sayısı da 330 civarından 34'e düşmüş durumdadır.Salgın boyunca vefat edenlerin içinde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 71.70'dir.
Son günlerde dalgalanmarın seyri, farklı illerimizde farklı olmaktadır. Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu 12'4 ile Gümüşhane'dir. En düşük olduğu il ise Yüzde 0.33 ile Kilis'tir.

Koca, son bir ayda Konya'da günlük ortalama vaka sayısının 41, son bir haftada günlük ortalama vaka sayısının 73, son 3 günde ortalama vaka sayısının 88 kişi olduğunu beyan etti.

Tabloya baktıktan sonra Konya’mız için ortada bir performans gösterdiği söylenebilir. Evet, Konyalı uyarıları dikkate alıyor. Uymayanları da uyarmayı ihmal etmiyor. Ne var ki, en çok kurallar camilerde uyuluyor. Mesafeye özenle dikkat ediliyor . Ancak bazı insanlarımız ise camiye  seccadesiz ve maskesiz geliyor, bu konuda da duyarlı olursak daha faydalı olacağı şüphesiz.

Zira insan kendisini düşündüğü kadar diğer insanların da sağlığını düşünmek zorundadır. Sağlıklarını  bozacak hal ve hareketlerden kaçınmalıdır. Günlük şahit olduğumuz olumsuz örneklerin başında; Yerler sigara izmariti atılması, sokaklarda çekinmeden yere tükürmek ve araçlardan yollara pet şişe, kağıt, gıda ambalajı gibi malzemelerin de uygunsuz bir şekilde  atılması, kullanmış maskelerin yerlere atılması gelmektedir. Bu tür davranışlar medeni bir topluma yakışmayan nahoş görüntülerdir. Bu  tür hareketlerden şiddetle kaçınılmalı ve bu  davranışları sergileyenleri de kırmadan, kızdırmadan uyarmalıyız. 

Temizliğin imandan geldiğini de asla unutmamalıyız. Türk halkı tarih boyunca temizlik ve hijyen kuralarına uyan yegane millettir. İnşallah en kısa zamanda el ele vererek, virüs salgınından da kurtulmuş olacağız. Daha sağlıklı ve huzurlu günler temennisi ile;

 Cuma gününüz mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR