Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Çocuğu Bedensel ve Ruhsal Olarak Tanıma Semineri

Çocuğu Bedensel ve Ruhsal Olarak Tanıma Semineri

Kadınlar ve anneler üzerinde köşemizde çok yazıldı. Kadınlarımızın, annelerimizin problemleri ve sıkıntıları dile getirildi, çözümler üretildi. Kadın annelerimizin yeniden yapılanması istendi bunun için neler yapılması gerektiğine dâir fikirler paylaşıldı. Herkes kendi çapında annelerimizin, kadınlarımızın daha iyi bir konuma gelebilmesi adına gayret etmesinin luzûmuyetinden bahsedildi. Bizler de toplumun ana çekirdeği ailenin temel taşı olan annelerimizin kendi konumları ve durumları ile ilgili, bilgili olmalarını maddî ve mânevî yönden dolu bulunmalarını gelişen çağa inat istediğimizden var gücümüzle çalışıyoruz desek inşaallah abartı olmaz. Tüm çaba ve gayretlerimizle annelerimizin, kadınlarımızın ve gençlerimizin daha kültürlü yetişmesi ve çağın sinsi tuzaklarına karşı uyanık olmaları için âdeta seferberlikteyiz desek yine isâbetli olacağını düşünüyoruz.
Bu istek ve amaca yönelik ‘Meram Belediyesi’ tarafından her ayın son Pazartesileri Konevi Kültür Merkezinde icra ettiğimiz “Aile Eğitim Seminerleri” çalışmalarının bu ay 6.sını sunacağız Rabbimizin izniyle. Bu ay ki konumuz: “0-6/ 7-12/ 13-18 Yaş Arası Çocuk ve Gençlerin Fiziksel ve Ruhsal Gelişim Süreci” Konu özellikle annelerimiz için çok ehemmiyetli. Annelerimizin, hayâtın yoğunluğundan çocuk yetiştirme faaliyetlerinin güncellenmesine dâir yeterince bilgi sâhibi olmadıklarını müşâhade ediyoruz. Anadan, atadan gördüğümüz terbiye ve eğitim bugün maalesef kifâyet etmemekte. O zamanın şartları ile bu devrin şartları bir değil. Hz. Ali (r. a) efendimiz; ‘Çocuklarınızı yaşadığınız asra göre yetiştiriniz’ buyurmakta. Bugün tv, bilgisayar, internet ve genişleyen medya ağı insanları müthiş bir tuzağa düşürmüştür. Bu pervâsız gidiş ne yazık ki doğru insanları bile yamultur bir hâle getirdi. Bir yandan da hızla ve engince genişleyerek yayılan her çeşit ahlaksızlık ve zararlı alışkanlıklar toplumun iflahını kesmekte. Eski metod ve usule ilâve bilmemiz gereken konular neler? ‘Çocuk Terbiyesi’ hususunda bunları sorgulamamız elzem.
Yanı sıra babaya oranla çocuklarıyla daha çok berâber olan annelerimizin, çocukların yaş sürecine göre nasıl bir gelişim göstereceklerini, hangi yaşlardaki çocukların ne gibi davranış modelleri segileyeceklerini en ince ayrıntılarına kadar bilmesi ve öğrenmesi çocuğunu güzel terbiye edebilmesi adına araştırması gerekiyor. Bunlar bilinmeyince gereksiz endişelenmeler, yanlış davranış metodları istenmeden sergilenebiliyor neticede ortaya bugün şikâyetlendiğimiz bir nesil çıkıyor. Toplumda değiştirilemez bazı temel değerler vardır fakat öyle de bazı şeyler vardır ki gelişen çağa paralel aslı bozulmadan yenilenmesi gerekir. Hatta bu yenilenmesi gerekenler ‘İlim Çin’de dâhi olsa alınız’ hadisine tekâbül ederek Batılıların doğru şeylerini alabiliriz mesâbesinde de değerlendirilebilir. Ama irdeleyerek olmalı bu ‘tamâmen olduğu gibi aldım, kabul ettim’ diyerek değil. Onlar da zâten bugüne kadar bizden aldıkları doğrularla kendilerini idâre ediyorlar ama güzel alışkanlıkları da yok değil. Bu sebeple aklı ve mantığı burada uygun şekilde kullanmanın önemini hatırlatarak Pazartesi günkü seminere dâvet ettiğimiz, geleceğimizin temel taşlarını yetiştirecek olan annelerimizin seminerimiz boyunca neler dinleyeceklerine dâir ipucu olması sadedinde şu soruların cevaplarını bulacaklarını söylemek istiyoruz.
Öncelikle insan hayâtının ve ömür denilen sermâyenin dünyâda gelişim evreleri ile başlayarak 0-18 yaşa kadar geçirilen zaman diliminde yapılması ve tatbik edilmesi gereken temel davranış modellerine değineceğiz. İlk doğan bebeğe sünnete muvafık olarak uygulanacak olan eğitim basamaklar nelerdir? Eski ninniler nasıldı? Yeni ninniler nasıl olmalı? Bebeklerin ruhlarını neyle besleyelim? 0-2 yaş sürecinde çocuğa ilk verilmesi gereken ‘edep ve haya’ duygusu nasıl yerleştirilir? Yine bu yaşlarda gelişen ‘ilk benlik’ duygusu nasıl oluşur? 3 yaşındaki bir çocuğa ‘ALLAH’ inancı ne şekilde verilir? 4 yaşındaki çocuğun genellikle çizdiği olumsuz davranış modelleri nedendir? Küçük sûrelerin ve kısa duaların ezberletilme zamânı ne vakittir? 3-6 yaş arası çocuklar neden çok soru sorarlar ve çok soru soran çocuğa ne yapmalı? Çocukta mülkiyet duygusu ne zaman oluşur? Kitap okuyarak çocuğun bilgi donanımına ne gibi katkılar sağlayabiliriz? Temyiz yaşı ne demektir ve bu süreçte İslâm’a göre çocuk neler öğrenmelidir? İlköğretim yaşındaki çocuğun sosyalleşmesinde ne gibi ölçüler tâkip edilmeli? Ev halkıyla yapılan ev hasbihalleri çocuğun değer yargılarında nasıl bir ortak payda oluşturur?   
Ya gençler! 13-18 arası yaşlarda olan gençlerle doğru iletişim nasıl kurulur? Onların ‘delikanlılık’ süreçlerindeki psikolojik durumları, ruhsal ve mânevî gelişimleri ne boyutta takviye görür ve görmeli? Gençle doğru iletişim kurmada ebeveynin güzel katkıları neler olabilir? Gencin kişiliğini silmeden hak hukuk kâidelerinin işleve konması nasıl sağlanabilir? Ev içi sohbet ve muhabbetlerinin hiç kesilmeden devâmı gencin karakter kalitesini nasıl artırır? Gençlerin aktivitelerinin sergilenmesine dâir neler yapılabileceği hususlarında bilgilerin verileceği bir ilim ziyâfetine sizleri dâvet ediyoruz efendim.
Bugün hangi anne açıpta bu kadar bilgiyi kitaplardan okuyarak bilgi sâhibi oluyor. Hangi meraklı anne çocuğunun yaş seyrinde acaba neler yapmalıyım? Telâşında kapılıyor ve  kitaplardan araştırma yapıyor. İşte böylesi dolu dolu bilgilerin alınacağı seminerimize buyrun gelin ve ilimle donanın, bilgiyle kuşanın. 150’ye yakın eser taranarak hem İslâmî hem Batı kaynaklı en son terbiye tekniklerini adım adım hazırca önünüze getireleceğimiz seminerimize sizleri bekliyoruz inşaalah. Bu bilgiler âdeta baklava yemek, bal yemek derecesinde değerlendiriyor ve anlayan lezzetine doyamaz, diyoruz. Bizler, annelerimizin en güzel tatlılara lâyık olduğuna inanıyoruz. Geleceğin ümit neslini yetiştirecek anneler yorulmasın istedik bu bilgileri öğrenmek ve araştırmak için vakit kaybetmesin dedik ve onların yerine biz Allah(c.c) için yorulduk, emek ettik, vakit harcadık. Eh artık onlara da sâdece gelip dinlemek kalıyor. Bu duygularla 24 Mayıs Pazartesi günü saat 12-15 arası Konevi Kültür Merkezinde icra edeceğimiz seminerimize tüm kadınlarımızı ve annelerimizi bekliyoruz efendim.
Hayırla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR