Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Ciğerlerimiz yandı!

Ciğerlerimiz yandı!

“Müslüman, bir ağaç diker, o ağaçtan insan, hayvan veya kuş istifade ederse; kıyamet gününe kadar o kimse için sadaka olur." Hadis | (Müslim, "Müsâkât", 10.) 

 

Bu günlerde Türkiye’mizin dört bir yanında çıkan veya çıkartılan yangınlar hepimizin adeta ciğerlerini dağladı. İnsanlarımız vefat etti. Bu ormanlarda yaşayan nice hayvan telef oldu. Bu durumu ve bu acıyı hiçbir kelam tarif edemez. Hiçbir düşünce hoş göremez. Bu acıya bizzat şahit olmuş, insanlardaki gözyaşı ve feryadı görmüş biri olarak şunu ifade etmeliyim ki bu acının tarifi asla yok.

*** 

Bu dünya hayatına baktığımız zaman bir düzen ve döngü içerisinde akıp gittiğine şahit oluyoruz. Bu mükemmel döngüyü yaratan ve bizlere sunan Yüce Rabbimiz bizlerin hangi hal ve tavırlarda bulunduğumuzu görmek, bu verilen nimetler karşısında takındığımız tavrı ve amellerimizi ölçmek için bizlere bunca nimet bahşetmiştir. Bu nimetlerden birisi de En'âm Suresi - 99.Ayet-i Kerimede zikredilen altlarında gölgelendiğimiz, serinlediğimiz, yemişlerini yediğimiz, yağmurların kendisinde hayat bulduğun yani nefes aldığımız ormanlarımız, bahçelerimiz.

 “Gökten su indiren O’dur. (Buyurdu ki:) İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de, kendisinden üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşil bitki, hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik; birbirine benzeyeni var, benzemeyeni var. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir topluluk için ibretler vardır. ( En'âm Suresi – 99)

*** 

İnsanın bazen aklı almıyor, hangi düşünce bile bile bir canlıya zarar verir. Onları yok etmek için, zarar vermek için yakar, yıkar. Bunu yapan ve bu zihniyete sahip her kişi unutmamalıdır ki Allah’ın gazabı elbet onların üzerine olacaktır. 

Bizim dinimiz İslam çok hassastır. Hiçbir canlıya, insan, hayvan ve bitki fark etmeden zarar verilmesini asla tasvip etmez. Ağaç dikilmesini en zor an olan Kıyamet bile kopsa dikmeyi tavsiye eder. “Kıyâmet kopuyor olsa ve birinizin elinde bir fide bulunsa, kıyâmet kopmadan onu dikebilirse bunu hemen yapsın!” (Ahmed, III, 191, 183) 

*** 

Evet, bazen sözcükler kifayetsiz kalır, insanoğlunu vicdanı ile baş başa bırakmak en doğrusudur. Unutulmamalıdır ki etrafımızdaki her güzellik bizler için vardır. Eğer biz insanoğlu bu düzeni bozarsak başımıza gelenler kendi yapıp ettiklerimiz yüzünden olacaktır. (Bakınız Rûm Suresi - 41 . Ayet)

*** 

Selam,dua ve muhabbetlerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR