Adem Turan

Adem Turan

Cari açık her ay daha da artıyor

Cari açık her ay daha da artıyor

Ödemeler dengesi bu yılın mayıs ayında 3 milyar 764 milyon dolar değerinde açık verdi, bunu yanı sıra 12 aylık cari açık ise 8 milyar 244 milyon dolara yükseldi.

TCMB tarafından açıklanan veriler incelendiğinde 2019 yılıyla kıyas edildiğinde bu yılın mayıs ayında 1 milyar 71 milyon dolar fazla göze çarparken mayıs ayında cari işlem açığı 3 milyar 764 milyon dolar olarak açıklandı. Bu tabloyla birlikte ise on iki aylık cari işlemler açığı yükselerek 8,244 milyon dolara çıktı. Öte yandan 2020 yılı incelendiğinde Ocak ve mayıs ayı dönemleri arasındaki carı açık ise 16 milyar 720 milyon dolar şeklinde kayıtlara geçti.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 399 milyon dolar azalarak 920 milyon dolar oldu. İkincil gelir dengesi kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 36 milyon dolar azalarak 28 milyon dolar oldu.

Doğrudan yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler mayısta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 36 milyon dolar artarak 118 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Aynı dönemde, portföy yatırımları 2 milyar 539 milyon dolar net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 1 milyar 9 milyon dolarlık ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 986 milyon dolarlık net satış yaptığı görüldü.

Bu dönemde yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 488 milyon dolar net azalış kaydederken, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında 619 milyon dolarlık net artış görüldü.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili, mayıs ayında bankalar, genel hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 402 milyon dolar, 117 milyon dolar ve 878 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde ise mayıs ayında 2 milyar 717 milyon dolar net artış gözlendi.

Öte yandan, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasında Konya'dan listeye 7 firmanın girmesi sevindirdi. TÜRKİYE'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yen alan Konyalı firmalar şu şekilde: Konya Şeker, Eti Alüminyum, Panagro Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi, Aydınlar Otomotiv Endüstri Sanayi, Ova Un Fabrikası, Safa Tarım ve Enka Süt. Bizde hepsini ayrı ayrı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Aynı zamanda sayılarının artmasını temenni ediyoruz.

Her zaman söylediğimiz gibi kalkınmanın tek çaresi daha çok üretmek ve bu ürettiği mamüllerin yurt dışında kabul görmesidir. Ancak bu şekilde cari açık kapanır ve işsizliğin önüne geçilmiş oluruz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR