Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI

ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI

“İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir.” (Necm Suresi 39-41)

 

Karşılığını gördüğümüz her şey bir gayret ve çabanın sonucudur. Çalışmak, çabalamak ve gayret göstermek elde etiğimiz kazancın vesilesidir aslında. Peki, çalışmadan, kazanmak başarılı olmak mümkün müdür?

***

Allah (cc) Necm Suresi 39.Ayet-i Kerime de: “İnsan için ancak çalıştığı vardır.” Buyurmak suretiyle helalinden kazanmanın anahtarını çalışmaya bağladığını açıkça ifade etmiştir. İster bilek gücü ile olsun ister zihin gücü ile olsun ama helalinden kazanmak ve rızık temin etmek ne kadar önemli ise hedeflenmiş olan bir gaye uğrunda çalışmak ve çabalamak da o kadar önemlidir. Nedense günümüzde bir an evvel zengin olma uğruna yanlış çaba ve gayretin peşinde koşan bir çoğunluk oluşmuş durumda. Çabuk zengin olma hayali kuran birçok kişi yanlış yollara girmekte ve sonu ne yazık ki istenmeyen durumlarla sonuçlanabilmektedir. Tembellik dinimizce asla hoş karşılanmamıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) : “Hiçbir kimse kendi elinin emeğinden daha hayırlı bir yiyecek asla yememiştir. Allah’ın peygamberi Davud (a.s) da kendi emeği ile kazandığından yerdi.” (Buhâri,”Büyü”,15) buyurmak suretiyle bizlere el emeğinin ne kadar önemli bir değer olduğunu vurgulamıştır.

***

Dünya hayatı için çalışmak ne kadar önemli ise, ahiret hayatı için çalışmak da bir o kadar önemlidir. “Her şey dünya için ve dünya rahatı için.” düşüncesinde olan bir kişi ahiret yurduna yazık eder. Geçici dünya zevkleri için ebedi güzellikleri bir kenara bırakmak akıllıca bir ticaret değildir. Rabbimizin bize vermiş olduğu yirmi dört saatlik zaman diliminden kendimizin kurtuluşu için ahirete azık hazırlamayı da akıldan çıkarmamak gerekir. Önemli olan bu dengeyi iyi muhafaza edebilmek ve bu ince çizgiyi gözetebilmektir. Kasas Suresi 77.Ayeti Kerime de bize bu gerçek hatırlatılmaktadır : “Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap ve yeryüzünde bozgunculuk isteme. Çünkü Allah, bozguncuları sevmez.”

***

Rabbim hayırlı çalışmalara öncü eylesin diyor;

Selam, dua ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR