İhsan Koç

İhsan Koç

BU ÜLKENİN SAFI HAYVANCI MI ?

BU ÜLKENİN SAFI HAYVANCI MI ?

Atalarımızın dediği gibi “Çoban çoban deme hiç yoksa senden iyi koyun güder.”

***

Her kurban bayramında bakanlık tarafından defalarca dişi hayvan kesimlerinin önüne geçilmek suretiyle denetlemeler arttırılır, cezalar kesilir. Kısmen bile olsa dişi hayvan sayısının korunması için çalışmalar yapılarak bu yolda önemli tedbirler alınır.

**

Haftalardır süren yem zamları sonucunda dalgalı grafiklerin önüne geçmek için damızlık ineklerini kesimlere göndermek zorunda kalan hayvancıların yaptıkları kesimleri kim ödeyecek? Bunun cezasını, denetlemesini, faturasını kime keseceğiz? Devamlı ortalığı ayağa kaldıran sözde “üreticinin yanında poz verenler” nerede?

**

İnsan soru sormaktan, sorduğu sorunun duyulmamasından, sürekli saf yerine koyulmaktan bıkıyor.

**

İşte pariteler göz önünde hayvanlar kendilerini kurtarmıyor. Bir ürünü alanlar, satanlar, gösterisini yapanlar, gazetelerde manşet olanlar, reklamını yapanlar bile kazanırken o ürünü üreten kaybediyorsa bu nasıl yükseliş?

**

Bekleyin bakalım çobanlar belki sesiniz duyulur.

**

Haftalardır hangi sektör olursa olsun yaşanan mağduriyetlere hızlıca yanıt verilirken hayvancının taleplerine hala uzak kalınıyor. Biz huzurlu bürokrat istemiyoruz. Hergün rahatsız, tedirgin, hayvancısının, çiftçisinin durumunu merak eden, koşturan bürokrat istiyoruz. Köylünün saf, fabrikatörün zeki olduğu bir anlayış istemiyoruz.

**

Köylünün sesi olarak söyleyeyim. Dişi hayvanların kesilmesi ithalatı arttırır. Süt ve yem paritesinin 1 bandına geçilmesi mecbur. Hiç öyle çoban çoban demeyin. Bu hesapların hepsini köylü sağımdan sonra kahvesinde çayını içerken yapıyor. Öyle hesap yapıyor ki en son sizin akıbetinizi bile belirliyor. İş işten geçmeden çalışın, toplanın. Yoksa kurul, federasyon, dernek, oda dinlemeden tepkisini koyacak. Tavsiyem rahatsız olun ve yeni fiyatı açıklayın. Bu ülkenin safı hayvancı mı?

**

Şimdi bu yazımı bir söz bırakarak bitiriyorum. Bakan yardımcısı Sn. Fatih Metin çiftçiye seslendi…

“maliyet artışınız ne olursa olsun, karşılığını vereceğiz.”

İnşallah. Biz yine buradayız. Görece ğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR