Muammer Çelik

Muammer Çelik

Bismillah başlarken

Bismillah başlarken

Cenab-ı Allah arzı yarattıktan sonra her türlü canlıyı (hayvanları ve bitkileri) yarattı. Bunları kendi emrine, amade olarak verilmiş insanı yarattı.

**

Bütün bu yaratılan canlıların en üstünü olan insana Allah, yeryüzünde halifelik görevi verdi. Halife olma, eşrefi mahluk sayılma Allah’ın insana sunmuş olduğu bir lütuftur, hediyedir. Ancak bunun belirgin alametleri ise akıl, şuur, idrak, kabiliyet ve mantıklı düşünme gibi umdelerdir. Bu özelliklerin göstergesi; okuma, yazma ve konuşmadır.

**

İnsanın dışında gözle görünen hiçbir canlı konuşamaz, yazamaz ve okuyamaz. Bu üç özellik Kur’an'da Alak, Kalem ve Rahman Surelerinde geçmektedir.

**

Bu özellikler Hz. Adem ile başlayıp kıyamete kadar devam edecek özelliklerdir. Kıyamete kadar insanlar okuyacaklar, yazacaklar ve konuşacaklar. Hayat ne kadar değişirse değişsin bunlar değişmez.”Efendim artık bugün elektronik çağda yaşıyoruz, eskisi gibi “yazı yazma olmaz” denemez, denmemeli.

**

Son model saatler icat oldu diye Güneş (zamanla ilgili) işlevini yitirmez. Güneşin işi bitmez. Son model takvimler yapılıyor diye de Ay işlevini yitirmez. Ay ortadan kalkacak değildir zaten.

Saatin pili biter, saat kaybolabilir, takvim yanlış yazılabilir, yırtılabilir ama Ay ve Güneş kaybolmazlar.

**

Okuma Kur’an-ın ilk emri. Hem de Rabbimizin adıyla okuyacağız. Çünkü biz insanız. Biz Müslümanız elhamdülillah. İnsan kainatı okur, arzı-semayı okur, bütün bunları yazan Allah’ın kitabı Kur’an-ı okur.

**

Sonra bu okuduğunu anlatır. Konuşur “ (Allah) insanı yarattı. Ona beyanı (konuşmayı) öğretti”(Rahman 3-4)” kalem ile yazmayı öğretti” (Kalem 1 ,Alak 4)

**

Yazı yazarak insan olma özelliğimizi gösteririz. Çoğu zaman konuşarak anlatamadıklarımızı yazarak anlatırız. Yazarak bilginin kalıcı olmasını sağlarız. Yazı ile bilginin çoğalmasını ve yayılmasını da sağlarız. Kuru ses çıkarmak, nara atmak konuşmak olmadığı gibi; rastgele harfleri sıralamak, kelimeleri oraya buraya serpiştirmekte yazmak değildir. Yazı yazmakla ile ilgili daha yüzlerce güzel ve mantıklı cümleler kurabiliriz.

**

Her ne kadar dijital ortam artmış olsa da bizi yazmaktan okumaktan (klasik okuma –kitap okuma) engellese de biz okumaya ve yazmaya devam edeceğiz. Biten biter. Bitici olan bitecektir. Bitici olmayanlar bitmeyecektir.

**

İnşallah bugünden itibaren Allahtan bir mani gelmezse haftada bir sizinle hasbihal etmek üzere yazacağım. Duygularımı, düşüncelerimi, meselelere bakış açımı sizlere aktarıp sizinle paylaşacağım…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Çelik Arşivi

Arefe

27 Haziran 2023 Salı 07:00
SON YAZILAR