A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Birbirinden farklı sorular

Birbirinden farklı sorular

Soru: Geçen yıl hacıdaydık Müzdelife’den akşam, yatsıyı kılıp Mina’ya geldik. Saat 4:00 civarında şeytan taşladık yarım saat sonra ise ihramdan çıktık. İlk Ezan okunuyordu, kurbanımız kesildi dediler. Şimdi de o saatte kurban kesilmez, kesilirse kurban yerine geçmez diyorlar. Bize ne tavsiye edersiniz? Başımızdaki hocalar bizi ihramdan çıkardılar.
Cevap: Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurur. “Kim bayram namazı kılınan yerlerde namazdan önce kurban keserse ailesine et yedirmiş olur.” Başka bir hadiste “Bu gün ilk yapacağımız iş bayram namazını kılmaktır, sonra kurban kesmektir. Kim bayram namazından önce kurban keserse, ailesine et yedirmiş olur.” İmam-ı Azama göre tertip vaciptir. “Taş, baş, tıraş” Önce şeytan taşlanır, kurban kesilir, tıraş olunur, ihramdan çıkılır. Bu tertibe uymayanlar ceza olarak bir koyun kurban etmek vaciptir. Hanefi mezhebine göre Müzdelife’ye vakfe yapmak vaciptir. Vakfenin vakti ise imsaktan sonra sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar devam eder. Öncesi ve sonrası vakfe yapana bir koyun kurban etmesi gerekir. Kaynak: İrfan Yücel Hac Rehberi, Nime tül İslam, İbni Abidin, İrşadı Sari, F. Yavuz ilmihali.

Soru: Ben nişanlandım, evin tek kızıyım, hoca nikâhı yaptırdık, bir bahane ile düğün yapmadan ayrıldık, nişanlandığım kişi başkasıyla evleniyor. Ben bu durumda başkasıyla evlenebilir miyim?
Cevap: Nikâhta icap ve kabul şarttır. İki erkeğin şahitliği huzurunda aldın kabul ettin mi sorusuna zevceliğe, eşliğe aldım, ettim dendi mi nikâh tamamdır. Sizi nişanlınız boşamadığı sürece başkasıyla evlenemezsiniz.

Soru: Gelinimiz doğum yaptı, bir erkek evladımız oldu, üç ezan geçmeden anne sütü verilmez diyorlar. Açıklar mısınız?
Cevap: Öyle bir kaide yok. Ancak yöre olarak böyle bir adet vardır İslami değildir. Anne, sütünü ilk günlerden itibaren verebilir.

Soru: Cizye nedir. Bu bir sömürü değil midir?
Cevap: Cizye harpte esir düşen Müslüman olmayan kimselerden alınan bir tür vergidir. Devlet bu vergiyi alır onların yoluna soyuna hizmet eder can, mal, nesil, dinlerini korumakla mükelleftir.

Soru: Kadın saçlarını boyatabilir mi? Kaşlarını aldırabilir mi?
Cevap: Kocası istiyorsa, sadece kocasına iyi görünmek için saçlarını boyatabilir, kaşlarını sadece eşine güzel görünmek için aldırabilir kocası için süslenebilir.

Soru: Hacerül-esved nedir niçin öpülüyor?
Cevap: Hacerül-esved cennetten çıktığı kabul edilir, ahdi-misak taşıdır. Peygamber (s.a.v.) o taşı öpmüş ve ağlamıştır gizli bir kameradır. Kıyamet gününde onu selamlayanların ismini, verecektir, şahitlik yapacaktır.

Soru: Hangi vakitlerde namaz kılınmaz Kâbe’de her vakit namaz kılanlar var. Onlar neden kılıyor biz neden kılmıyoruz?
Cevap: Hanefi mezhebine göre 3 vakitte namaz kılmak mekruhtur, harama yakındır;
a) Güneş doğarken doğduktan 40-45 dk içinde namaz kılınması tahrimen mekruhtur, namaz kılmak caiz değildir.
b) Zeval vakti (senturreis) güneş tam tepedeyken öğlen namazına 40-45 dk kala namaz kılınması caiz değildir buna istiva hattı derler.
c) Güneş batarken ikindi namazından sonra güneş batmaya yüz tutmuşsa akşam namazına 40-45 dk kala namaz kılınmaz. Sadece ikindi namazının farzını kılmaya cevaz verilmiştir.

Soru: Biz cuma sohbetlerinde kadın arkadaşlarla bir araya geliyoruz içimizden birisi bize imam olup namaz kıldırsa olmaz mı?
Cevap: Kadınlardan Peygamber gelmemiştir. Erkeğe göre kadın biraz daha zayıftır Zahiri ve Bâtıni sebeplerden dolayı kadınlardan imam olmaz.

Soru: İkindinin sünnetini imama uyduğumuzdan dolayı terk ediyoruz. Farzı kıldıktan sonra ikindinin sünnetini kılabilir miyiz?
Cevap: Hanefi ve Şafi mezheplerine göre ikindinin sünneti gayri müekkeddir. Bazen Peygamber (s.a.v.) in terk ettiği olmuştur. Her zaman terk etmekte doğru değildir. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurur “kim ikindinin farzından önce 4 rekat namaz kılarsa Allah (c.c) onun vücudunu cehennem ateşinde yakmaz.” (Kaynak teber ani) 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR