Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Bir gezinti ve Akdeniz limanı yolları

Bir gezinti ve Akdeniz limanı yolları

Antalyalı misafir dostumla sohbet ederken bendenizin yazılarımda da belirtilen Konya Ekonomi, Sanayi Ticaret iş adamlarının Konya’yı Akdeniz limanlarına bağlanmalıdır vurgulamalarına nazire olan ve yeni bir güzergah olan Konya – Beyşehir - Derebucak –Taşağıl üzerinden yapılmakta olan yolun durumu ile ne zaman biterliliğini sordu.
Kendisine bizdeki uygulamaları anlatabilmek için hakikat olan bir oluşumu anlatmanın daha iyi olacağını düşünerek;
“Bak üstadım. Seninle bir gezinti yapalım. Konya - Antalya havalisinde yolculuğu çok değil dedelerimiz Deve kervanları ile yaparmış sonra Konya – Beyşehir Akseki- Manavgat yolunun kıvrıntılarında mide boşaltarak daha sonrada Konya- Isparta _ Antalya yolundan da ulaşmışlar.
Tam 45 yıl evveli yeni bir yol yapımına girişilmiş. Bendenizin Kontrol ve şantiye şefliği yaptığı ETİ Bank’ça istenip yapılan Maden yolunun devamı olarak yine ETİ Bankın isteği üzerine Seydişehir – Manavgat yolu yapımı düşünülüp projeleri 1971 yılında tamamlanmıştı.
İlk Önce yine bendenizin ve diğer arkadaşların şantiye şefliği sırasında Karayolları 3. Bölge Seydişehir – Akseki arasını yapmak, diğer kısmın da Antalya 13. Bölgesince emanet çalışma olarak başlanılmıştı.
Konya bölgesi 28. Km. kadar yaptığı kısım sonrasını ihale ederek devam etmek istedi ama işte hengâme burada başladı. İlk müteahhide zorluklar gösterildi çünkü hükümet başında olan kişinin memleketi bu yolun yapımını engelleme düşüncesinde idi.
Nitekim Müteahhit ayrıldı. Yol için bütçede her yıl bekçilerin maaşına yetmez olan zamanın bir milyonluk ödeneği verilirken ANAP hükümeti sırasında bendeniz Karayolları 1981 yılı Bülteninde bu yolun kazancını anlatarak durdurulmasını eleştirince zamanın Bayındırlık Bakanı Sayın Safa Giray ilgilenmiş hemen ihale yapılmasını emretmişti ama onlar gidince yine aynı nakarat başkalarınca da gösterildi.
Bu ara yol Stabilize olarak Maden yolu devamı olarak trafiğe açılmış oldu ama tabii güçlükler bulunmakta idi. İktidar değişince yine durdu. Çünkü Ispartalı Başbakan vardı. Antalya bölgesi kendi yapacağı yeri çok evveli bitirmiş asfaltlamıştı bile.
***
Yolun yapımına ilgi olunmamasını, Konyalı ve  yol yapımcı olarak içime sindiremiyordum ki Konya yerel gazetesi Konya Postasının 1992 yılı nüshasında ki köşe yazımın başlığını.
“Mebuslar, Konya Oda başkanları, Basın ve Konya halkına”
Şeklinde atıp yolun yapımının idarecilerin değil Ankara’nın ilgisi ile olabileceğini vurgularken bu Konya teşekkül ve halkın ilgisi ile açılabileceğini genişçe izah edince!
 Biraz sonra Bölge Müdürünce çağrılıp ñbu yaz› nas›l yazars›n 15. Maddeye ayk›r› hakk›nda ceza veririmî azarı ile karşılaştım.
Anayasanın 26. Maddesini hatırlatınca da  demişti ama SHP taraftarı müdür tahkikatı kendi yapmış ki yazı yazmamdan değil iftira yoluna saparak 125. Maddeye göre “Amirlerinin verdiği görevleri yapmadığı” kaydıyla ancak “Kınama” cezasını resen vermiş zamanın Gn. Md. De onaylamıştı ama
 Onlar gidince Karayolları Genel Müdürlüğünce gerek çalışmalarım gerekse yazılarım için takdirname verilmişti. Yıllar sonu öğrendiğime göre Beyşehir bölgesi DP Milletvekilinin teklifi ile yapılmış meğer(!)
Yolun, Maden yolu güzergahı kısmı, tehlike dolayısıyla yeni varyant yapımına başlanıldı burada 60 metre yüksekliğinde yarma vardı ve gelen geçen hükümetler ödenek vermediğinden beş yıldır açılamıyordu.
Yeni bir müdür geldi kendisi Ankara’yı yol ederek yüklenici ile anlaşarak açılmasını sağladı ama adamı postalayıverdi yeni gelenler!
Kalan 750 metrelik kısım iki yıl kaldı ve giden Müdür tekrar gelince onu da tamamlayarak yol 37 yıl sonra trafiğe tek yol olarak resmen bitti. O çalışkan müdür diğer yollarda da çabasını gösterdi ama bizzat bakan Konya’dan ayrılması için çaba gösterdi. Bu çabayı Konya Milletvekilleri ve AK Parti il başkanlığınca durdurulmak istense de olmayınca, adam emekliliğe ayrılmayı yeğ gördü. Kazanan sadece yüklenici idi
***
“İşte dostum senin sorduğun yola paralel yolun öyküsü 37 yıl sürdü. Yeni yol ne zaman bitebilir hiç tahmin yapılamaz bizim siyasilerin tutumudolayısı ile” deyince sözümü keserek,
“Ama Taşağıl Belediye başkanı Web de anlatımında Kendi değil de Beyşehir Başkanının sözünü aktararak Konya Beyşehir arasının 2012 yılında tamamlanacağını. Beyşehir Derebucak arasının stabilize olarak tamamlanma halinde olduğunu belirtirken Taşağıl Belediye başkanı da Taşağıl tarafında ki dağ geçidi Tünel projesinin Karayolları Antalya bölgesince hazırlanıp faaliyete geçildiğini belirtmekte…” derken sözünü kestim.
“Dur hele bir kere böyle projeyi Genel Müdürlük yapar bir yanlışlık olması bir tarafa Daha önce yazdığım gibi ne zaman yapılacağının belli olamadığını ispatlayım sana
Bu hususta bilgi alması için Milletvekilimiz Sayın Mustafa Kabakçı’dan istirham etmiştim sağ olsunlar ilgilenip netice olarak dağ geçidinden geçişin tünel olsun düşüncesindeler halen proje bulunmuyor cevabına karşın bak Karayolları Genel Müdürlüğünün de bendenize gönderdiği bilgilendirmeyi okuyayım;
“Başvurunuzda bahsi geçen Konya-Beyşehir yolu 93 Km olup, bölünmüş yol yapım çalışmaları sürdürülmektedir. 2011 yılı sonuna kadar 22 Km’lik kesimi tamamlanan bu yolda, 10 Km’lik kesimde çalışmalara devam edilmektedir. Geri kalan 61 Km’lik kesimin ihalesi 2011 yılında yapılmış olup, ihale süreci devam etmektedir. İhale sürecinin tamamlanmasını müteakip çalışmalara başlanacaktır.
Beyşehir-Derebucak-Taşağıl Alanya Ayrım yolu 134 Km olup, 17 Km’lik kesimi tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Ayrıca, yolun 89 Km’lik kısmında gerekli yapım ihaleleri yapılmış olup, çalışmalara devam edilmektedir. Projenin 13. Bölge Müdürlüğü(Antalya) hudutları dahilinde bulunan İbradı Ayrım-Taşağıl arasındaki 28 Km’sinin 2 Km’lik kesimin de  tünelli geçişi planlanmakta olup, bu kesimin proje çalışmaları 2012 yılı içinde yapılacaktır. Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip yapım ihalesi yapılacaktır…”



“Gördün mü? Proje düşünülecek bu yıl belki ihale olacak o bitince de tünel açılıp yol verilecek
Ne dersin yandaki kardeşinin hayatına benzemiyor mu? Dört yıldır beklenen tünel düşüncesi için Konya alerjisi içinde olan bakanın ilgileneceği Nasrettin Hocanın alacaklıya,
Adana yoluna diken dikiyorum buna takılan koyunların yünlerini toplayıp satıp borcumu ödeyeceğimî demesi uymuyor mu dersin? Deyince
Aynen alacaklı gibi dostumda kahkahayı basıverdi.
***
 Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR