M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

BİMDER’den “Gözümün Nuru” Kampanyası

BİMDER’den “Gözümün Nuru” Kampanyası

BİMDER (Bozkır İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Gönülleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)nin fikir babalığını ve kampanyanın tamamına sponsoru olduğu Bozkır ilçe Müftülüğü ile iş birliği yaparak, yaz döneminde 07-17 yaş arası çocukları camiye alıştırmak için; “Haydi Çocuklar Camiye” kampanyası düzenledi. Namazlarını 40 gün firesiz camide cemaatle kılan çocuklara Notebook Bilgisayar, Bilgisayarı kaçıran cemaatle namazda en yüksek puanı toplayan ilk 25 çocuğa bisiklet, bisikleti kaçıran 40 vakit namazı camide cemaatle kılan çocuklara ise kol saati ve kampanyaya katılan tüm çocuklara sürpriz hediyeler verileceği BİMDER tarafından vaat edildi.
Puanlama da şu şekilde oluşmaktadır: Sabah namazı; 30 puan, Öğle namazı; 10 puan, İkindi namazı; 15 puan; Akşam namazı; 20 puan, Yatsı namazı; 25 puan olmak üzere bir günde beş vaktin tamamı yüz puandır.
 BiMDER’in yapmış olduğu bu kampanya 26.06.2013 Çarşamba günü sabah namazı ile başlayıp 04.08.2013 Pazar günü yatsı namazı ile son bulacaktır. Çocukların hediyeleri Kampanya sonrası Bozkır Belediye yeni düğün salonunda Ailelerin ve çocukların katılacağı bir programla dağıtılacaktır.  
Anne babalar; BİMDER’in bu kampanyasını bir fırsat olarak değerlendirmeleri gerekir. Çünkü anne babalar bırakın çocukları camiye alıştırmayı, namaza alıştırma konusunda bile yetersiz kalmaktadır. BİMDER tarafından düzenlenen “Haydi Çocuklar Camiye” kampanyasına iştirak ederek kendimize ve çocuklarımıza bir iyilik yapalım. Çünkü bu çocuklar bizimdir.
 Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in: “İnsanoğlunun öldükten sonra amelinin kesilmeyeceği üç şeyden biri de kendisi için arkadan dua edecek hayırlı evlat.” (Müslim, Vasiyet,14)  hadisini bilmeyenimiz yoktur. Öldükten sonra hayırlı evlatlar bıraka bilmek ve çocuklara cami cemaate alıştırmak için bizlerinde çocuklarımızla birlikte bütün vakitleri camide kılmamız gerekir. Çünkü çocuk eğitiminde sözlerden daha çok davranışlar etkili olduğu bir gerçektir. Çocuklar, anne babaların neye inandıklarına değil, ibadet adına neler yaptıklarına bakmaktadırlar.
Cami cemaate alıştıracak çocuğumuz mu yok. Evlenip gittiler mi. torunlarımızı, yeğenlerimizi, konu komşunun çocuğu elinde tutup camiye götürelim. Onu da mı bulamadık kampanyaya maddi destek vererek de katılabiliriz. Çünkü bir çocuğun namaza alışmasına sebep olmakta büyük sevaptır. Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Kim bir hidayete çağırıp o yolda çığır açarsa kendisine uyanların sevabı kadar sevap ona verilecektir ve onların sevaplarından da hiçbir şey eksiltilmeyecektir. Her kim de bir sapıklığa çağırır ve o yolda bir çığır açarsa kendisine uyanların günahı da aynen kalır eksilmez.” (Müslim, İlim,6) buyurmuştur.
Neden namaz?
Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından “Müminin miracı” (İbn-i Mâce, I,313), “Dinin direği” (Tirmizî,İman,8), “Gözümün nuru” (Nesâî,İşretü'n-nisâ,1) olarak nitelendirdiği, "Kulların kıyamet günü ilk hesaba çekilecekleri amel.”(Ebû Dâvûd, Salât,149) olan namaz, Kelimeyi Şahadetten sonra İslam’ın ikinci emri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Peygamber Efendimizin (s.a.v): “Çocuklarınız yedi yaşına gelince namaz kılmasını emredin…”(Tirmizi,Salât,299) diye buyurduğu yedi yaşın en önemli özelliği; çocukların yavaş yavaş somut zekâdan soyut zekâya doğru geçtikleri, söylenenleri rahatlıkla anlayabildikleri, öğrendikleri arasında bağlantı kurabildikleri, ergenliğe yavaş yavaş girmelerinden dolayı dini sorumluluklarında yavaş yavaş verilmesinin uygun olabileceği bir yaş dilimidir.
Çocukları namaza alıştırma konusunda yapılması gerekenler zamanında yapılmalıdır. Atalarımızın “Demir tavında dövülür.”, “Ağaç yaş iken eğilir.” sözü bunu çok güzel anlatmaktadır. Hiçbir şey yapılmadan “Allah Kerim’dir, büyüyünce başlar.” diyerek sadece tevekkül etmemek gerekir. Elden gelenler yapıldıktan sonra Allah’ın çabaların karşılığına vereceğine inanmak gerekir.
“Eğitimde “Ağaç yaşken eğilir.”  sözüne bir kez daha hak verdim. 16 yaşındaki çocuğuma namaz kıldıramıyorum. Sadece Cuma namazı, teravih ve bayram namazlarını kılıyor. Artık ona anlatmakta geç kaldığımız farkındayım. Aslında namaz kılması için uğraşmıştık; fakat sonra bizde büyüyünce kılar diye bırakıvermiştik. Sanırım ağaç büyüdü eğemiyorum. Eğmek istediğim zaman da “ÇIT” sesini üzülerek duyuyorum.” der bir anne.
Cami Cemaate katılan çocuklar için yapılması gerekenler?
Çocukların camiye gitme davranışlarına olumlu geri bildirimler verilmelidir. Geribildirimler davranışın pekişmesini sağlayacaktır. Amaç namaz kılanları ödüllendirmek kılmayanları ise özendirmektir.
Çocukların namaz konusunda çabaları her zaman takdir edilmelidir. “Yavrum namaz kılmak için harcadığın çabadan dolayı Allah seni daha çok sevdiğini ve senden razı olduğunu düşünüyorum. Yavrum seni cennette oyun oynarken hayal ediyorum.” gibi gönül okşayıcı geribildirimler verilmelidir.
Çocuklar için verilebilecek en güzel geribildirim; takdir ederken sevgiyi beden diliyle de göstermektir. Çocuklara sevgiyi beden diliyle göstermek demek, onları sürekli kucaklayıp öpmek değildir. Çocuklara yerinde ve zamanında gösterilecek tatlı bir bakış, samimi bir gülüş ve içten bir sarılıştır sevmek. Sevmek demek; ona güven vermek, onu yüreklendirmek ve desteklemek demektir.
Çocukları camilere sevdirerek ve özendirerek gönderilmelidir. Çünkü zorla gönderilmeye çalışılan çocuk, sizden olduğu kadar dinden ve camiden de soğuyabilir.
Namazın ciddiyeti ve önemi çocuğa sevdirerek ve güzel bir şekilde kavratılmalıdır.
Çocuklar camilere tertipli, düzenli ve cami adabına uygun kıyafetlerle gönderilmeye çalışılmalıdır.
Sonuç olarak; cami cemaatlerine baktığımız zaman genelde çocuk cemaati görememekteyiz. Görebildiklerimizi de ya teravih namazlarında ya da mübarek gecelerde görmekteyiz.  Oysa BİMDER’in “Haydi Çocuklar Camiye” kampanyası ile Bozkır’daki camilerde çocuklarla dolup taşmaya başladı. Sanki baharın gelişini müjdeleyen çiçekler gibi camilerde çiçekler açmaya başladı.
Yine BİMDER’in “Haydi Çocuklar Camiye” kampanyası, çocukların benlik saygısını yükseltecektir. Çünkü cami cemaate giden çocuklar; aynı duygu ve düşünceleri paylaşmanın ötesinde aynı şeylere inanma ve aynı şeyleri yapma, benlik saygısını yükselterek dini değerlere olumlu yönde bakmasını sağlayacaktır.
 Bozkır da güzellikler yapmada öncülük eden derneğimiz BİMDER’e gönül veren maddi manevi desteklerini esirgemeyen gönüldaşlarına ve yönetim kurulunda görev yapan kardeşlerime, emeği geçen herkesten Allah “cc” razı olsun.  
Kampanya hakkında daha fazla bilgi için Müftülüğü; 0 332 426 16 96, BİMDER; 0 536 491 78 52

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR