Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Bayrama hazırlık

Bayrama hazırlık

Evet, dostlar Ramazan’ın son günlerine eriştik ne yazık ki… Doyamadığımız bir ayı bitiriyoruz. Bu rahmet, bereket, hayır ve güzellik dolu günler sona ermek üzere ve bizim size bu son Ramazan yazımız. Sayılı günler çabucak bitermiş. Bugün son Cuma’sı Ramazan ikliminin! Hayırlar, güzellikler  her dâim aksın sizlerin ve tüm Müslüman’ların üzerine…

Müslümanlar olarak yaşadığımız coğrafyada çok dertler, sıkıntılar, musibetler var. Buhranlar, çalkantılar, ölümler, zulümler var. En son Gazze’ye yağdırılan bombalar, Suriye’de dinmek bilmeyen vahşet, Mısır’da İhvan’a hapislerde yapılan zulümler, işkenceler, idam kararları, Irak’ın bölünmenin eşiğinde olması, Işid’in güyâ İslam adına icrâ ettikleri insanın bir Müslüman olarak kanını donduruyor. Neler oluyor? Nasıl bu hâle geldik? Üzerimizde oynanan oyunları artık görmemiz gerekiyor. İdrak, basiret, ferâset lütfen! Kalk, uyan, silkin, toparlan, imânınla diril ey Müslüman.

Bu kadar olumsuzlukların içinde daralan kalpleri azıcık ferahlattı Ramazan. Ay boyu yüce Allâh’ın (c.c) ‘oruç tut’ emrine uyduk, Kur’an’la bütünleştik, enerji dolduk. Hakk’ın evine koştuk, terâvihler kıldık, yüreğimize coşku kattık bu ayda… Yardımlar, hayırlar yapıldı, hasenatlar işlendi; sevdik, sevindirdik kardeşlerimizi… Mukâbeleler okuduk, nasihatler ettik, sohbetler dinledik, İslâm’ı yürekten sevdik, anladık, anlattık bu Ramazan’da.

Elhamdülillah şu hadisler gerçekten icraata geçti bu mübârek güzel ayda; ‘Müminlere gerektir ki, birbirlerine hayrı tavsiye edip iyilikle nasihat etsinler. Birbirlerinin dertleriyle dertlenip üzüntülerini ferahlatsınlar. Nitekim bedenin bir uzvu rahatsız olduğunda vücûdun bütün organları, rahatsız olan uzuv iyileşinceye kadar aynı acıyı hissederler. Bir uzvun rahatsız olması ile bütün beden rahatsız olur.’ (1) Başka bir hadiste de; ‘Kim ki Müslüman kardeşini dünyâda sevindirirse, Hak Teâlâ onu hem dünyâda hem de ahrette sevindirir. Kim de Müslüman kardeşini dünya sıkıntılarının birinden kurtarırsa, Hak Teâlâ onu kıyâmet günü sıkıntılarından kurtarır.’(2) İnşaALLAH Allah Teâlâ şâhit hep bu muhteşem tavsiyeleri uygulama gayretinde olduk.     

Şimdi ise Bayram geliyor. Şurada birkaç gün kaldı. Komşu kardeşlerimiz yanı başımızda acılar içinde kıvranırken ne kadar fizîki olarak Bayram yapabiliriz orası içimizi acıtıyor. Ancak biz bu yazımızda, Bayramın her icraatının mânevi boyutuna işâret etmek istiyoruz. Bayrama hazırlanırken kutlu Peygamberimiz, Bayramların mânevi yönünün ihmal edilmemesini öğütlüyor ve ‘Bayram gecelerini ihya etmenin ayrı bir fazilet’ olduğunu belirtiyor.(3)

Ay boyu orucunu tutan, Rabb’in emirlerine teslim olan Müslümanların inşaALLAH af edileceği umulur böylece de Bayram hak edilir. Bayram sabahına Bayram namazıyla başlanır. Sabah kalktığınızda akın akın câmiye giden cemaat içinizi sevinçle doldurur, duâya durdurur. Bayram vesilesiyle yapılan ziyâretler, tebrikleşmeler, ikramlar, hediyeleşmeler hepsi ama hepsi ibâdet bilinciyle yapılması tavsiye edilir. Tabi bunun için arefe gecesinden yürekleri mânen hazırlamak gerek.

Bayramda küslerle barışmak için uzanan ilk el sizin eliniz olmalı, çocuklara hediye ve harçlıklar takdim edilmeli. Büyükler hürmet ve saygıyla ziyâret edilip eller öpülmeli, kabir ziyâretleri yapılmalı bayramlarda. Akrabalık-komşuluk-dostluk seviyesi artırılmalı gönüllerde Bayram coşkusu yaşanmalı. Neticede aradaki sevgi-saygı iletişimleri artırılmalı, muhabbet tâzelemesi yapılmalı.. Yetim başı bulunup okşanmalı, kimsesizler unutulmamalı. Müsâfirler nezâketle ağırlanmalı Bayramlarda. 

Erzurumlu İbrâhim Hakkı Hazretleri’nin Mârifetnâmesinde şu çok hoşumuza giden düsturları aktarmak istiyoruz sizlere:‘Siz ancak size ihsan edene verir, size gelene gider, size konuşanla konuşur, size yedirene yedirir ve size ikram edene ikram edersiniz. Bunları böyle yapmada birbirinize üstünlüğünüz yoktur. Halbuki fazilet, kendisine kötülük edene iyilik yapmak, seninle alâkayı kesene gitmek, sana mesâfeli duranla diyalog kurup konuşmak, yedirmeyene yedirmek ve sana ihânet edene ikram etmektir. Öyleyse siz affedici ve mütevâzi olun ki merhamet olunasınız..’

O halde gelmeyene gitmeli, arayıp sormayanı arayıp sorarak hakiki vefa örneği sergilenmeli. En âlî Bayramları idrak etme dilek ve temennisiyle şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, sevdiklerinizle berâber mutlu günler diliyoruz efendim.

En kısa zamanda İslam ülkelerindeki acıların sona ermesi için dua dua Allah Teâlâ’ya yalvarıyoruz.

  -------------

1- Müslim, Birr, 65

2- Muhârî, Mezâlim, 3

3- İbni Mâce, Siyam, 68

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR