Meryem Güler

Meryem Güler

Bayram Sonrası Beslenme

Bayram Sonrası Beslenme

Bayramda kilo mu aldınız? Kimileri yoğun iş temposundan dolayı bayram tatilini fırsat bilerek tatile gitti, kimileri bayramı aile büyükleri ile geçirmeyi tercih etti. Dilerim herkesin bayramı sağlıkla, bol neşeyle geçmiştir. Bayramda yapılan güzel yemekleri, tatlıları fazla kaçıranlar pişmanlık duymaya başlamış olabilirler. Bayramda fazla kaçıranlar 1-3 kilo almış olabilirler. Ancak iyi haber tamamı yağa dönüşmeden, yani “yeni gelen kiloyu” hemen vermek daha kolay; işte size hemen bayram ertesinde forma girmenizi kolaylaştıracak öneriler:

1. Bayramda yediklerinize dikkat etmediğinizi düşünüyorsanız şimdi metabolizmanızın çalışmasına katkıda bulunmanız önemli. Muhtemelen aşırı şekerli ve yağlı besinler tüketip sebze ve meyveyi ihmal ettiniz. Bunun için de günlük beslenmenize eksik yediğiniz besinleri küçük öğünler şeklinde ilave edebilirsiniz.

2. Meyve, süt, peynir, yoğurt, tam buğday ekmeği, kuru meyve ve ceviz iyi alternatif olabilir.

3. Akşam yemeklerinde ağır yemekler yerine hafif yemeklerin yenmesi önemli. Yediğiniz yemeklerim yağ ve tuz oranını azaltıp baharatlar ile zenginleştirebilirsiniz.

4. Yemeklerinizi yavaş yavaş yemeniz ve porsiyonlarınızı azaltarak midenize yardım etmeniz faydalı olacaktır.

5. Cacık, ayran ya da yoğurdu da sıcak havalarda ihmal etmeyin.

6. Egzersizi unutmayın. Günde 30 – 40 dakikalık yürüyüşler çok önemli. Yalnız bunu açık havada yapıyorsanız sabah erken ya da akşam güneş battıktan sonra yapmaya özen gösterin. Hareketi arttırmak yani sadece aldığınız kaloriye değil yaktığınız kaloriye odaklanmak önemli.

Neden su içmelisiniz?

Su tüketiminin, vücudumuzun toksinlerden kurtulmada, ödemi azaltmada, vücut ısısını dengelemede, böbreklerin çalışmasında ne kadar olduğunu sürekli söylüyoruz. Bu yüzden su tüketiminizi ihmal etmeyin. Ayrıca temmuz sıcakları, günleri zor geçirmenize neden olabilir.

Bayram Sonrası Örnek Diyet

Kahvaltı: 3 yemek kaşığı lor peyniri + 1 tatlı kaşığı keten tohumu + Domates,salatalık,biber + ½ demet maydanoz + 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

Ara: 1 fincan limonlu yeşil çay + 1 kuru incir

Öğle: Ödem atan salata ( ½ demet maydanoz + ½ demet dereotu + 1 demet nane + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı + ½ limon suyu)

Ara: Ay şeklinde 1 dilim karpuz(2 parmak kalınlığında) + 1 dilim peynir + 1 dilim tam buğday ekmeği

Akşam: 1 kepçe yayla çorbası + 8 yemek kaşığı kuru fasulye + 4 yemek kaşığı bulgur pilavı + 200 ml cacık

Ara: 4-5 yemek kaşığı yoğurt + 1 tatlı kaşığı chia veya öğütülmüş keten tohumu

Gün boyu ortalama 2-3 litre su içiniz.

NOT: Örnek menüdür. Lütfen 3 günden fazla uygulamayınız ve herhangi bir sağlık probleminiz varsa mutlaka hekiminize danışınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Meryem Güler Arşivi
SON YAZILAR