Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Avrupa Birliği ve Türkiye -3-

Avrupa Birliği ve Türkiye -3-

Roma Anlaşması’nın siyasi ve ideolojik maddeleri şunlardır:

Madde 21: Millî Hükümetler Gümrük Vergisi ve Gümrük tesiri yapabilecek vergiler koyamazlar.
Madde 25: Ortak Pazar dışı ülkelerden ithalat, Ortak Pazar Komisyonu’nun müsaadesine bağlıdır.
Madde 40-45: Millî nizamlar yerine ortak nizamlar konulacaktır. Tarımla ilgili maddelerin gereği olarak tarım siyasetini, Topluluk Konseyi’nin Tarım Komitesi tayin eder, tarım işlerini bu komite yürütür.
Madde 54: Yerleşme serbestisini sınırlayan kanunlar kaldırılacaktır. Serbest meslek sahipleri ve işçiler, istediği anda istediği yerde yerleşip çalışabilecek, diğer bir memlekette gayrimenkul edinebilecektir.
Madde 57: Serbest meslek yapabilecektir.
Madde 58: Şirketlere mülk edinme ve yerleşme hakkı tanınmıştır.
Madde 67: Sermaye hareketleri serbesttir.
Madde 68: Prensipleri ihlâl eden ülkelere her türlü müeyyide uygulanır. (Burada her türlü müeyyide içine “askeri müeyyide” de girmektedir…)
Madde 89: Prensiplerin ihlaline son verilmediği takdirde, komisyon bunu tespit eder, kararını yayınlar. Durumun ıslah edilebilmesi için, şartlarını ve şeklini bizzat kendisinin tayin edeceği, tedbirleri almaya üye devletleri mezun kılar.
Madde 148: Konsey kararları, işbu anlaşmada aksine hüküm bulunmadığı takdirde mürekkep azanın ekseriyetiyle alınır.
Madde 211: Topluluk, her üye devlette millî mevzuatla hükmü şahıslara tanınan en geniş hukuki ehliyete haizdir. Topluluk menkul ve gayrimenkuller satın alabilir, bunları devredebilir, dava açabilir. Bütün konularda Topluluğu komisyon temsil eder.
Konseyde, üç devlet Almanya, Fransa ve İtalya eşit oy hakkına sahiptirler. Diğer ülkelere göre oy oranları fazladır. Konsey kararlarında bu üç ülkenin sözü geçerlidir. Alınacak kararlara istedikleri istikamette yön verebilirler.
Avrupa Birliği, Batı Hıristiyan Dünyası’nın bir ad ve siyasi birlik altında birleşmesi ve ittifak olmasıdır. Bu ittifak içinde yabancı düşünce ve inanç yapılarına sahip olan ülkelerin barınması mümkün değildir. Ancak böylesi ülkeler, ittifak içinde eritilebilir.
Avrupa Ekonomik Topluluğu’nu kuran Batı Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’a altılar denir. 1 Ocak 1973’de İngiltere, İrlanda, Danimarka, Topluluğa katılarak üye sayısı dokuza çıkmıştır. 1 Ocak 1981’de Yunanistan tam üye olmuştur. 1 Ocak 1986’da Portekiz ve İspanya Topluluğa katılarak üye sayısı 12’ye çıkmıştır. 1 Ocak 1995’te Avusturya, Finlandiya ve İsveç, Topluluğa tam üye olmuşlardır. Böylece topluluk üye sayısı 15’e çıkmıştır. Türkiye, üye olabilmek üzere 14 Nisan 1987 tarihinde Topluluğa tam üyelik müracaatında bulunmuştur. Avrupa Birliği üyesi devletlerarasında gümrüksüz serbest ticaret öngörülürken, topluluk dışı ülkelere karşı tek tarifeli gümrük uygulaması amaçlanmıştır.
Avrupa Birliği’nin asıl hedefi Avrupa’nın siyasi bütünlüğüdür. Avrupa Birliği’nde hedefe varmak üzere ilk araç olarak, Gümrük Birliği’ni sağlamak düşünülmüştür. Avrupa Birliği, Avrupa mamullerini Topluluk dışı ülkelere satarken, bir kartel görevini görür. Üçüncü Dünya Ülkeleri’ne yapılan yedek parça ve mamul madde satışlarında takip edilen politikalarla sömürgeci bir tutum içindedir.
Avrupa Birliği, modern yöntemlerle hem devletlerin ekonomik değerlerini ve insanlarının emeklerini sömürmeyi, hem de göz dikilen devletlerin yıpratılarak topraklarının işgal edilmesini plânlayan Batı ittifakıdır.
Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR