Ramazan Kural

Ramazan Kural

Aşıyla Covid hastalığı bitirilebilir mi?

Aşıyla Covid hastalığı bitirilebilir mi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını 2021 yılında da etkisini hız kesmeden göstermeye başladı. Tüm dünyada İkinci dalga o kadar hızlı ilerledi ki bazı ülkeler virüsle başa çıkamadı. İkinci dalga ülkemizde de vaka artışlarını katlayarak devam etti. Son günlerde ve haberlerde de gördüğümüz gibi mutasyona uğrayan virüs görülmeye başlandı.

**

Avrupa ülkelerinde mutasyona uğrayan virüs çok can aldığını gördük. Bunu olmaması için bütün tedbirler harfiyen alınması ve uyulması gerekiyor. Dünyada virüs illeti başladığından buyana virüsün nasıl bir hastalık olduğunu çözemedik. Her ay neredeyse virüsün başka, başka bir etkisinin olduğunu gördük: uzmanlar ve bilim adamları bile ne yapacağını nasıl tedavi uygulayacağını düşünür oldu!

**

Peki aşı yaparak bu hastalığı bitirebilir miyiz?

Virüs şekilden şekle girince ve vaka sayıları ve ölümler artınca, tekrar daha ciddi tedbir almak zorunda kaldık. Uzmanların görüşüne göre aşı olmadan bu hastalığı kontrol altına alamayız. Peki, aşı olsak bile bu hastalığı yenebilecek miyiz? Aşının koruyuculuğu ne kadar. Bunların hiç biri bilinmiyor. Çünkü bunları bilecek kadar zamanımız olmadı. 2021 yılı sonuna doğru bu soruların cevaplarını alacağız.

Daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim aşıyı dünyada bulan ilk ülke Rusya olmuştu. Ama aşısı pek etkili olamadı.

**

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) en son 3 Kasım'da yayımladığı rapora göre, 120'den fazla aşı üzerinde çalışıldığını, bunlardan 10 aşının faz-3 aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Bulunan bu aşıların ( 10 aşının 4'ü Amerikan, 4'ü Çin, biri Rus ve biri de İngiliz ) menşeli oldukları biliniyor.” Ülkemizde şu an Alman Biontech ve Amerikan Pfizer ortaklığı aşısı (yeni nesil biyoteknolojik üretim mrrna  aşısı) ile bir Çin aşısının (inaktif virüs aşısı) faz-3 klinik çalışmaları devam ediyor. “

**

Çin den Türkiye ye ilk aşama olarak 3 milyon doz aşı geldi. Şubat ayına kadar 50 milyon doz aşı gelecek. Aşının koruma özelliği 91 olarak açıklandı. Uzmanlara göre güvenilir bir aşı. Gönüllüler üzerinde denenmiş hafif gripten başka bir yan etki görülmemiş. Yakın zamanda ülkemizde aşı çalışmaları başlayacak. İlk olarak sağlık çalışanları ve huzur evlerindeki vatandaşlarımıza uygulanacak. Aşı 28 gün ara ile iki doz olarak yapılacaktır. Dağıtım ve uygulama sonuçları anlık ve canlı olarak paylaşılacaktır. Yerli aşımızda ise faz2 çalışmaları devam ediyor. Yakın zaman da 200 gönüllüye uygulanması planlanıyor. Geliştirilen aşılarla umut ediyorum ki covid illetinden kurtuluruz ve Rabbim bu ve bunun gibi hastalıklardan bizleri korusun..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR