M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Araba Kullanma Psikolojisi

Araba Kullanma Psikolojisi

İnsanların kişiliğini tanımanın en kolay yollarından biri de onları doğal olarak gözlemlemektir. Çünkü insanlar doğal oldukları zaman kişiliklerini davranışlarına yansıtırlar.

Bir insanla sözel olarak iletişim kurmadan kişiliğini anlamanın yollarından biri de onları araba kullanırken gözlemlemektir.

Bir insan direksiyon başında arabaya nasıl yön veriyorsa kişiliğiyle birlikte hayata da o şekilde yön veriyor demektir (İnsan Sarrafı Olmanın Yolları). İnsanın arabaya ve hayata yön veren kişiliğini tanımak için de direksiyonu tutuşu ve kurallara uyuşuna dikkat edebiliriz.

Bunlardan Bazı Örnekler:

Elleri ile direksiyonu ikiye on kala şeklinde tutuyorsa sorumluk sahibi¸ güven verici bir kişiliğe sahiptir.

Direksiyonu avuçlarının içi ile değil de parmaklarının ucu ile tutuyorsa umursamaz ve düşüncesiz bir kişiliğe sahiptir.

Sağ eliyle direksiyonu tutup sol elini arabanın camından çıkararak araba kullanma ise hava atmaktan öte¸ aşağılık kompleksleri olduğunu ve kendilerine güvensizliklerini gösterir. Ancak müziği sonuna kadar açarak bunu kapatmak istemektedirler.

Kollarını gererek direksiyon tutup sırtını koltuğa iyice yaslayanlar ise vurdumduymaz¸ tasasız ve gamsız insanlardır. Bunlar dünyaya boş ver havasında oldukları için araba kullanırken olduğu gibi hayatta da çok hata yaparlar.

Her iki elini direksiyonun alt tarafından tutarak araba kullananlar ise iddiası olmayan¸ uyumlu ve geçim ehli olan insanlardır. Ama aynı pozisyonda direksiyona çok sıkı sarılanlar ise kendilerine aşırı güvenen ve başkalarını hiçe sayan bir kişiliğe sahiptirler.

Direksiyonu elleriyle üstten tutanlar yaratıcı ve saygılı bir kişiliğe sahip olmakla beraber saldırgan eğilimlidirler.

Ellerini direksiyonun altında birleştirenler kibar¸ nazik ve idealisttir. Bunlar hayatın tadını çıkarmaya çalışan¸ hiç kimseyle problemi olmayan, kendisiyle barışık insanlardır.

Vücudunu öne doğru eğik¸ direksiyona sarılırcasına tutanlar ya acemi sürücüdür ya da hayatta olduğu gibi hata yapma korkusu içindedir.

Sürekli sol şeridi kullanmaya çalışanlar ise ne istediğini bilmeyen¸ kararsız¸ düşüncesiz ve çevreye ilgisiz insanlardır.

Direksiyon başında küfreden ve el kol hareketleri yapanlar aşağılık kompleksine kapılmış¸ kendine güvenmeyen, saldırgan kişilerdir. Bunlar aşağılık komplekslerini ve güvensizliklerini gösteren vücut dillerini gizlemek için direksiyon başında sürekli el kol hareketleri yaparlar.

Öndeki araba ile mesafenin kısa tutulması uyumsuz ve başına buyruk kişilerin davranışıdır. Sollamada mesafenin yakın tutulması ise saldırganlığın işaretidir.

Frenlerin gıcırdatılması ise gizli bir saldırganlığın işaretidir.

Frene çok erken basanlar ya acemi sürücüdür ya da temkinli yaşamayı seven insanlardır. Frene çok geç basılması ise hayatta olduğu gibi başkalarının haklarına saygı göstermeyen düşüncesiz insanların kişiliğini ifade eder.

Sonuç olarak insanın vücut dili hiçbir zaman yalan söylemez. Onun için insan direksiyon başında kendini denetleme yeteneğinden yoksun olduğundan vücut dili gerçek kişiliğini ortaya koyacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR