Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Anne Sevgisi

Anne Sevgisi

İnsan yaşamı boyu birçok insanla ilişki içinde olur. İnsanın iletişimde bulunduğu insanlar arasında onu en çok etkileyen hiç şüphesiz annesidir. Anneler hayatta insanların en çok destek gördüğü nâdide şahsiyetlerdir. En çok annemiz bizi sevgisiyle sarıp sarmalar, dertlerimizle ciddi anlamda ilgilenerek haldaş olur. Bizi dünyâda en çok annemiz sever. Onsuz geçen bir günümüz var mı? Dünyânın her günü anneyle doludur ve dünyânın her günü eli dâim öpülesi annelerin günüdür. Ebedî âlemdeki hakiki mutluluk da ancak onu râzı etmekle mümkündür.
Anne bir şefkat yumağı, yüreğinde harmanladığı engin sevgisini aynı enginlikte ailesine sunan bir sevgi şelâlesi! Sevgide, şefkatte bir umman… Hiçbir sevgi ve şefkat anneninkinin yerini tutmaz, tutamaz. Onun sevgisi kutsi bir sevgidir. Hiçbir şekilde anne sevgisinin boyutu ve ölçütü târif edilemez. Onunki özeldir. İnsanı hayâta tutundurucu, gözleri ışıldatıcı sahici bir sevgidir annenin sevgi ve şefkati. Anne her zaman gerçek sevginin en güzel ifâdesidir. Anne demek ‘sevgi’dir, ‘hayat’tır.
 Anne hayâtını aile ve çocuklarına adamış bir vakıf şahsiyettir. Anne, emek ve hizmet insanıdır. O ömrünün sonuna kadar hiç karşılık beklemeksizin emek ve hizmetlerini ailesine sunan küçüğünden büyüğüne ailenin hiçbir ferdini ayırt etmeden kucaklayan bir fedâkarlık âbidesidir.
Bireyi yaşama hazırlayan en şefkatli el Annedir. Doğru eğri, güzel çirkin, iyi kötü hep anne öğretisiyle kazanılır. Dürüstlük-hakperestlik, yardımseverlik, temizlik hep anneyle kazanılan erdemlerdir. Çocuklarına maddi ve mânevi değerleri belleten, kültürel birikimleri öğreten, dîni diyâneti sevdiren bir kutsaldır anne. Anne bu yönüyle âdeta bir hazinedir. Eli öpülesi, hürmet edilesi, başlar üzerinde gezdirilesi Anne…
Anneler hayâtın öznesidir. Çocuk daha anne karnındayken başlayan ve ölene kadar devam eden en uzun soluklu ilişkidir anneyle olan ilişki. Hatta ölümden sonra bile devamlı sevgiyle anılan, ebedî âhiret saadeti temin eden anne sevgisi kesintisiz devam eden ulvi bir sevgidir. Anne aile içinde temel varlık, çocuklar için vazgeçilmez bir şahsiyettir.
Çocuk doğar anne kollarındadır, okul yıllarında en büyük yardımcı annedir. Evlilik, askerlik, torunlar hep anneyle iç içedir. Hayat devam ediyorsa anne hep evlâdının yanı başındadır. İnsanı psikolojik olarak rahatlatan, yaşama güvenle baktıran, her türlü sıkıntıda en güzel teselliyi veren pozitif kaynaklı dayanaktır Anne.
Anne çocuklarının hayat yolunda ilk kutsî rehberidir. Herkes size karşı olduğunuzda bir tek anneniz sizin yanınızdadır. Kendinizi yalnız hissettiğinizde başvurulacak en emin kişilik annenizdir. Evlâdın hemen her başarısında annenin imzası vardır. Sevinçler anneyle değer bulur, üzüntüler anneyle aşılır, dertler anneyle çözülür. Gözyaşları anneyle sürûr olur, feryatlar, inlemeler anneyle diner. Çocuklar ne kadar hata yaparsa yapsın annenin sevgi kapısı asla kapanmaz. Anne hep merhamet, şefkat, ilgi ve alâkayla çocuklarını kucaklar. Anne varlığını yavrusuna adayan bitmeyen bir sevgi pınarıdır.
Annesizlik ise insan için en büyük yoksunluktur. Kişiye yaşam enerjisi veren gücün kesilmesi gibi bir şeydir annenin olmaması. Anne sevgisiyle büyümeyenler hayâta eksik başlar, kendileri anne sevgisi görmediklerinden onlarda başkalarına sevgi gösteremezler. Küçük büyük herkes ama herkes anneye ve sevgisine muhtaçtır. Onsuz hayat değersiz, eksik ve yetersizdir. Kişiyi hayâta küstüren, sevgisizleştiren, özgüveni yitiren, duygudan beri bırakan histir annesizlik. Anne yoksunluğu hazinesini yitirmiş kişiye benzer. Bu sebeple anneleri hayatta olanlar anne kıymeti bilmeli, aramalı, sormalı, ihtiyaçları giderilmeli, hürmetle elleri öpülmelidir. Saadetin değeri kaybedilmeden idrak edilmeli.
Annelik hiç tartışma götürmeyen kutsî bir olgudur. Anne hayâtın, dünyânın en kıymetli erdemlerini içinde barındırır. Kişiye hayâtı sevdirir, itimatla baktırır, bakış açısını değiştirir. Problemlerin üstesinden anne sevgisinin verdiği güven ile gelinir. Çözümsüzlükler anne sevgisiyle çözüme kavuşur. Anne sevgisi evliliklerin dahi gidişâtını etkiler hatta güzelleştirir. Bozulan ruhsal ve psikolojik haller anne sevgisiyle düzelir. İnsanlar anne sevgisiyle hayâta tutunurlar, üzüntülerinden sıyrılırlar.
Anne sevgisi insan kişiliğinin temel yapı taşıdır. Hatta ‘Anne Sevgisi’ bütün güzelliklerin toplamıdır’, desek yanlış olmaz. İnsanı hayatta gerçek anlamda mutlu yaşatan, sonsuzu kucaklatan kocaman bir sevgidir anne sevgisi. Yaşanan tüm olumsuzluklar annenin bir tebessümü ile silinip atılır. Bütün annelerimizin ellerinden hürmet ve saygıyla öpüyoruz efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR