Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Altıncı Deva

Altıncı Deva

Yani altıncı ilaç: Ahireti çokça hatırlamaktır. Muhakkak ahretten gaflet her türlü hayra ve güzel ahlaka mani ve her fitne ve şer için sebeptir.
Bu sebeple Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Nebi (s.av.) şöyle buyurur: “Kabirleri ziyaret edin, çünkü kabir ziyareti size ölümü hatırlatır” (1).
İbn-i Mesud’dan rivayet edilen bir hadisi şerifte şöyle buyrulur: “Kabir ziyareti, Dünyada zühd* hayatı sürmeyi sağlar ve ahireti hatırlatır” (2).
Kalpler için kabirleri ziyaret etmekten, ölümü ve ahireti hatırlamaktan daha faydalı bir şey yoktur. Çünkü kabir ziyareti şehvetleri kontrol altına alır ve gafletlerden uyandırır. Bu sebeple Nebi (s.a.v.), zevkleri* yıkan zikri çokça yapmayı emretmiştir.
…………
* Zühd: Dünyaya rağbet etmemektir. Kur’an-ı Kerimde şöyle buyrulur: “Biliniz ki (Allah’a itaat ve ahiret kazancına sarf edilmeyen) dünya hayatı; bir oyun, bir eğlence, bir süs aranızda bir öğünme mal ve evlatta bir çoğalıştır. (Nihayet hepsi yok olur gider.) Bu bir yağmurun haline benzer ki onun bitirdiği nebat, ekicilerin hoşuna gider. Sonra (yeşil rengini) değişir. Bir de onu görürsün sararmıştır. Sonra da çör çöp olmuştur. (İşte dünya da böyledir. Kuruyup yok olan bir nebat gibi, bekası yoktur.) İşte dünya hayatı bu şekilde olan kimse için ahrette şiddetli bir azap; müminler için ise Allah’tan bir mağfiret ve bir rıza vardır. (Ahreti istemeyenler için) dünya hayatı ancak bir aldanış menfaatidir. “(Hadid: 20)
**Zevklerden maksat, gayrimeşru yollardan sağlanan zevklerdir. Helal yollardan sağlanan zevkler müminin tabii hakkıdır. Dünya lezzetleri mümini Allah ve Resulüne itaatten uzaklaştırmamalıdır. Müminin dikkat edeceği husus budur.
Kaynaklar:
1. Ravahü Müslim, Hadis No: (976)
2. Sünen-i İbn-i Mace hadis No: (1571)
Salahu’lkulûp,S: 41, 42; Halid Bin Abdullah bin Muhammed Elmuslıh, Dâru’l vatan linneşr- Riyad (Söz konusu eser Arapçadır.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR