Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Allah’ın Güzel İsimleri (5)

Allah’ın Güzel İsimleri (5)

Kâinatı yoktan var eden, yarattığı bütün mahlûkatın (insan, hayvan ve nebatın) rızkını veren onları her an koruyup gözeten yüce Allah’ın (c.c) Kur’an-ı kerimde geçen İsm-i Şeriflerini bilmek ve tanımak ona inananların için en önemli görevlerden biridir.
•    et-TEVVÂB (c.c) - Tövbeleri kabul edip, günahları bağışlayan...
Bu ism-i şerif, tövbe’nin mübalâğa siygasıdır. Tövbenin asıl manası dönmektir. Kulun isyan yolundan dönmesi demektir.
•    el-MÜNTEKIM (c.c)  - Suçluları, adaleti ile müstahak oldukları cezaya çarptıran...
Allah Teâlâ’nın intikamı vardır. Asilerin belini kıran, canilerin hakkından gelen, taşkınlık yapan azgınlara hadlerini bildiren şüphesiz ki O’dur.
•    el-AFÜVV  (c.c) - Affı çok... Allah Teâlâ, günahları silen, onları hiç yokmuş gibi kabul edendir. Bu manaya göre bu isim, Gafur ismine yakındır. Ancak arada şu fark vardır. Gufran: Günahları örtüvermek demektir. Afv ise, günahları kökünden kazımaktır. Günahları kökünden kazımak, o şey’i örtmekten daha iyidir.
•    er-RAÛF (c.c)  - Çok re’fet ve şefkat sahibi...
Mahlûkat içinde bilhassa insanlar için, Allah’ın inayeti, kerem ve ihsanı hiçbir ölçüye ve ifadeye sığmayacak kadar geniş ve büyüktür.
•    MÂLİKÜ’L-MÜLK (c.c)  - Allah Teâlâ mülkün hem sahibi, hem hükümdarıdır.
Mülkünde dilediği gibi tasarruf eder. Hiçbir kimsenin O’nun bu tasarrufuna itiraz ve tenkide hakkı yoktur... Dilediğine verir, dilediğinden alır. Mülkünde hiçbir ortağa ve yardımcıya ihtiyacı yoktur.
•    ZÜ’L-CELÂLİ ve’l-İKRÂM (c.c)  - Hem büyüklük sahibi, hem fazl-ı kerem...
Celâl; büyüklük, ululuk manasınadır. Büyüklük alâmeti olan ne kadar kemâlât varsa hepsi Allah’a mahsustur. Mahlûkattaki kemâlât, O’nun kemalinin zayıf bir gölgesidir.
Allah Teâlâ aynı zamanda büyük bir fazl-ı kerem sahibidir de... Mahlûkat üzerine akıp taşmakta olan sayıya gelmez, sınır kabul etmez nimetler hep O’nun ihsanı ve ikramıdır. O nimetlerin zerresinde olsun hiç kimsenin hakkı yoktur.
•    el-MUKSİT  (c.c) - Bütün işlerini denk, birbirine uygun ve yerli yerinde yapan.
Mazluma acıyıp zalimin elinden kurtaran.
Allah Teâlâ en üstün bir adalet ve merhametin sâhibidir. Her işi birbirine denk ve lâyıktır. Zerre kadar da olsa haksızlığı içermez. Kullarına muamelesi merhamet ve adalet üzeredir. Yapılmış olan hiçbir iyiliğin zerresini bile karşılıksız bırakmaz. İnsanların birbirlerine karşı işledikleri haksızlıkları da düzelterek hakkı yerine getirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR