Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Alacabel’de ışık bir başka bahara

Alacabel’de ışık bir başka bahara

Ankara-Konya-Seydişehir-Manavgat yolu üzerinde bulunan, Sadece İç Anadolu bölgesinin değil, Ülkemizin’ de önemli geçiş güzergahı üzerinde bulunan 1825 rakımlı Alacabel geçidini by pass edecek tünelde çalışmalar tamamen durdu.

Ödenek yetersizliği sebebi ile çalışmaların durması, tünelin ne zaman hizmete gireceği konusunda zihinlerde soru işareti bıraktı.

Geçen yıl Ağustos ayı itibariyle yaşanan ekonomik sıkıntı sonucu ara verilen çalışmalar, Şubat 2019 ayı itibariyle tekrar başlamıştı.

O tarihlerde yetkililerden aldığım bilgiye göre, başlayan çalışmalar aynı hızla devam etmiş olsaydı, bu yıl sonuna kadar tünel delme işlemi sona erecekti.

Edindiğim bilgiye göre göre, ödenek yetersizliği sebebi ile iş tamamen durdu.

Durum böyle olunca, yeniden çalışmalara ne zaman başlanacağı, belli değil.

Okuyucularım da hatırlar, Alacabel tüneli başta olmak üzere, hızlı tren projesi, Seydişehir-Beyşehir ve Bozkır yolu ve diğer önemli yatırımları sürekli olarak gündemde tutuyorum.

Seydişehir-Beyşehir yolunda yaz boyu duran çalışmalar kısa bir süre önce başladı, ancak ivme kazanmadı, Bozkır yolunda da durum aynı, ne hikmetse yol yapımı için uygun olan yaz günlerinde beklenen çalışmalar yapılmıyor, bu günlerde başlatılan çalışmalar da verimli olmuyor.

Ulaştırma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama da, Konya-Seydişehir-Antalya hızlı tren projesinden hiç bahsetmedi.

Kimse ümitlenmesin, Hızlı Tren projesinde yakın zamanda bir gelişme olmayacak. Tekrar hayata geçirilmesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ ın vereceği talimata bağlı.

Cumhurbaşkanına bu konuyu iletme imkanımız da olmadığına göre, yakın zamanda bir gelişme olmayacağı kesin.

ALACABEL TÜNELİNDE IŞIK BİR BAŞKA BAHARA

İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerini en kısa yoldan Akdeniz bölgesine bağlayan yolun, Ankara-Konya ve Konya-Seydişehir arası bölünmüş yol olarak hizmete girdi.

Ancak ne hikmetse Seydişehir-Manavgat arasında yıllardır bir gelişme olmadı.

Doğu ve Güneydoğu da köy yolları bile bölünmüş yol yapılırken, Yılda 4.5-5 milyon aracın geçiş yaptığı, bunun yanında Turizmin başkenti Antalya yı Nevşehir-Kapadokya bölgesine başlayan yol unutuldu.

Başta Konya ve Antalya milletvekillerinin, her iki kentin valileri ve Büyükşehir Belediye başkanlarının, gündemlerine alıp takip etmeleri gereken yol, tek şeritli karayolu olarak kaldı.

Önümüzdeki 5-10 senede aynı şekilde kalacağı kesin görülüyor.

12 EKİM 2019 DA AÇILACAKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14.10.2016 Cuma günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan ile yapılan canlı bağlantı ile temeli atılan, 7,360 metre çift tüp tünel, 11,8 kilometresi bölünmüş yol olmak üzere toplamda 19,2 kilometreden oluşacaktı bu önemli yol.

Mevcut karayolu standardını yükseltip trafik güvenliğini artırması amacıyla 12 Ekim 2019'da da tamamlanarak hizmete açılacaktı.

2019 Ekim ayını geride bıraktığımız bu günlerde, tünel inşaatı tamamen durdu. Artık ne zaman açılacağı konusunda kesin bir bilgi de yok.

Tünel ve yol, tırmanma ve inişleri kaldıracağı için araçlarda ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlayacak. Ekonomiye akaryakıt ve diğer giderlerde yılda toplam da 43 milyon liradan fazla tasarruf sağlayacak,

Yılın 12 ayı kesintisiz ulaşım sağlanacak. Seydişehir-Antalya yolu ulaşıma kapandı gibi haberler okumayacaktık.

Geldiğimiz nokta da, Alacabel’ de ışık bir başka bahara kaldı artık.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR