Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

AKP Toplantısı ve Konya Meseleleri

AKP Toplantısı ve Konya Meseleleri

Yazılmak için sıraya girebilen ve duyurulmasında fayda gördüğüm olumlu olumsuz konuları hemen yazabilmek olmuyor. Sıcağı sıcağına verilmesi gereken bir konu çıkıverince kalıyor.
Hemen iletemediğim konular olarak, eski SSK hastanesi olup Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını alan sağlık kurumumuzda “iş bilenin kılıç kuşananın” ata sözümüzü tam kapsayan ve hayret veren oluşumu, Numune ve Beyhekim hastaneleri durumu yanında..
Konya’da İstanbul yayınlarına taş çıkartacak dergi ve kitap yayınları gibi oluşumlular olmakta iken, “Ulaşım” başıboşluğu ve hareketleri ile yılların meşhur’u kaldırımların tapula(n)ma(!) işlemleri, duraklarda yağmur suyu göletlerini sergilemeyi ileri günlere bırakıp konumuza geçelim.
***
AKP Konya İl Başkanı Sayın Mustafa Çevik, bendenize ilgi gösterip hem telefon hem de mail ile davet ettiği basın toplantısı davetine icabet etmiş oldum. Davet için, soyadı gibi Çevik işlemlere özen gösterdiği anlaşılan Sayın Başkan’a teşekkürlerimi sunmak isterim.
Toplantı Bera Oteli salonunda. Bulunduğum yerden bir saat uzakta. Ulaşım için kesinlikle sokak değil genel caddemizden ora genel caddesine resmî veya özel ulaşım vasıtası da yok(!) ama her zaman olduğu gibi, şükür ki bastonsuz tabanvayla düştüm yola.
Âdetimdir. Giderken konunun eski - yenisi sinema şeridi gibi geçerken yürümeye devam ederim.
Böylece toplantıdaki vekillerimiz, başkanlarımız hangi işlerin tamamlandığı, hızlandığı veya yeni yapılacak işlemleri bildirecekti acaba?
1954 yılında başladığım “Konya üvey evlat olarak görülüyor” başlıklı ilk makalem de ki bu deyimimi yıllarca tekrar etmiş oldum. Bu kez son bulacak…
Bütün iktidar olan partiler aday iken parti söz verse de unutup, diğer illerden daha fazlası hiç olamazda, Konya’nın onlardan biraz geri oluşum meselelerinin neticelenmesi olabilecek mi idi?
İlk makalem de “…Osmanlı Devleti zamanını bilmiyorum ama Cumhuriyet dönemindeki bu güne kadar gelen iktidarlar…” demiştim de Rahmetli Mustafa Ataman gazetenin tuttuğu yol ve sahibinden çekincesi ile “Ahmetçiğim. Bu güne kadar değil de düne kadar diyelim…” demişti ama sahibi ise durumu öğrenince “Yalan mı söylüyor. Yaz ülen yaz…” deyivermişti. Bu cesaret maalesef o rahmetlikler de kalmıştı!
***
Toplantıya ait bilgileri yerel medyada görüntülü ve yazılı olarak görmüş okumuşsunuzdur.
Basının karşısında endam eden Sayın AKP Konya İl Başkanı ve yönetim, on bir Konya Milletvekili, büyükşehir ve ilçe belediye başkanları, kadın ve gençlik kollarının bulunduğu masada açılışı yapan Sayın Çelik: “AKP olarak yaptıkları çalışmalar ve bilgi vermeler olarak sizlerin karşısındayız” deyip sözü eski bakanlarımızdan Sayın Sami Güçlü’ye devretti.
Sayın Güçlü hitabet sanatını iyi kullanarak başladı anlatmaya. Gelişmelerin Türkiye’nin iç sorunlarını iradesine uygun olduğuna işaret ederken Konya meseleleri olarak “Mavi Tünel çalışmaları bütün hızıyla devam etmekte. 2011 yılında bitecek. Bağbaşı ve Mavi Tünel’in bitişi aynı zamanda olacak. 2010 bütçesinde KOP için bir fasıl açılarak ödenek ayrılmış durumdadır. Bir kaynak sorunu yok ve finansman sıkıntısı yaşanmamaktadır. Sağlıkta; Beyhekim’le ilgili çok iyi noktaya gelinmiştir. 2010 yılı tamamlanma yılı olacak. Numune Hastanesi ile ilgili ilk kazma bu yıl içinde vurulacaktır. Kararlar hayata geçme safhasındadır. Karatay’daki Eğitim Araştırma Hastanesi’nin temelinin 2010 Nisan’da atılması düşünülüyor. Eğitim konusunda; Selçuk Üniversitesi’ndeki yeniden yapılanma gündemdedir. Bazı siyasi sebeplerle geç kalınmıştır.”
Sözü Muharrem Candan aldı ve KOP’la ilgilendirme(!) olarak Mavi Tünel için “17 kilometrelik tünelde 7. kilometredeyiz. Birinci merhale 2011’de bitecek.” derken söz Sayın Başkan Akyürek’e devredildi.
“Eski Tren hattı şehir merkezi dışına çıkarılacak” derken 2050’ye göre planlanan ulaşım planlaması çerçevesinde yürütüldüğünü, otorayın Adliye Sarayı’na kadar uzanacağını belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Son sözü Sayın Hasan Angı alarak “Ankara-Konya Hızlı Trenin Akdeniz’e iniş devamı için güzergâh tespiti konusunda DLH proje ihalesini yaptı. Konya-Antalya aksında da bir çalışmanın önümüzdeki günlerde proje ihalesine doğru yol alınabileceği söz konusu” derken söz basın sorularına gelmişti.
Medyamızın değerli elemanlarından söz almayanlar düşüncelerini yazılarında belirtebilecekti ama söz alan bazı arkadaşların yaygın basın gibi hareketle,  bu toplantının asıl gayesi olan Konya meselelerini ele alıp;
Mavi tünele başlanan 2 yıldır yedi km. yol alırken kalan 10 km.’nin 2011 de nasıl biteceği? Şimdiye kadar ödenek yetersizliğinin nedenleri ve devam edip etmeyeceği? Hızlı Tren’in ikide bir ödenek kesikliğinin nedenlerini? Daha alt yapı bitmemiş durumda iken sinyalizasyon ve istasyon tesisleri için hayli zaman oluşumu ile nasıl 2011’de bitirilebileceği? Beyhekim Bölge Hastanesi aslında yedi bölüm binalar olacak iken beş adet’e indirilme yanında, beşinci için neden hiçbir işleme başvurulmadığı? Mavi Tünel bir ilave olup asıl KOP’u kapsayan Cihanbeyli, Kulu, Aksaray ovası olarak düşünülürken ve bu hususta bir işlem yokken havanda su dövme olup olmadığı? Sivil hava alanının ağızlarda sakızdan ileri gitmemesinin sebepleri? gibi Konya meseleleri için sorular yerine…
Ermeni, PKK, açılım konuları bir tarafa. “İl Başkanı alınacak mı? MKYK’ya neden bir üye girdiği ve Konya vekillerinden Bakan oluşmadığı…” sorularının üzerinde durulması ne derece yerinde olmuştu kararı siz verin.
Bendeniz duramayarak söz alıp “Konya’nın 40, 30, 20 yıldır bir türlü tamamlanamayan yollarından;
Konya – Ereğli yolu alt yapısı tamamlanırken bu yıl üst yapısın bitmesi, Ereğli çakmak yolunun üst yapısı bu yıl bitip gelecek yıl üst yapısı tamamlanması? Konya – Seydişehir yolunda ki tehlikeli kurp’ların kaldırılması bu yıl bitecek iken durmuş olması? Konya – Aksaray yolu ve Konya - Karaman duble yolu çalışmalarının neden aksadığı? Bilhassa Seydişehir – Manavgat Kavşağı yolunun duble olması üç yıl evvel program ve yatırıma girmiş olmasına rağmen neden iptal edildiği? Belören – Hadim yolunun kalan on beş Km. yeri için çalışmaların neden durmuş havası içinde olduğu? vb. sorularım oldu.
Cevap olarak yollarla ilgili olduğu anlaşılıp söz alan Sayın Milletvekilimiz sorularıma neticeli cevap yerine maalesef bendenizin belirttiği durum olarak yapılmış ve kalan yerleri açıklayarak 2010 ve 2011’de bitebileceğini söylemekle yetinmiş oldu.
Bu husus ve diğerleri için geniş açıklamamın devamını gelecek yazımda izleriz inşallah
***
Sağlık ve esenlik içinde yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR