Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Ailecek İzliyoruz-1

Ailecek İzliyoruz-1

Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.”( Rûm, 21)

**

Bu hafta toplumumuzun ortak sorunu olan aile yapımızdaki deforme durumdan ve geldiğimiz son noktayı konuşalım isterseniz. Nereden nereye geldik sorusu da bu başlıkta abes kaçmaz sanırım. Toplumda çöküntüye sebep olan temel yapı taşımız olan aile değerlerimizi birer birer kaybediyorken, Allah muhafaza birçok şeyi de benimsiyor ve kabulleniyor olmamız en büyük sorunu teşkil etmekte.

***

Peygamber Efendimiz(s) in sünneti ve çeşitli Hadis-i Şeriflerde ise açıkça ifade ettiği şekliyle nikâh sağlıklı toplumun olmazsa olmaz mihenk taşıdır. Peygamber Efendimiz (s) : “Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir” (İbn Mâce, Nikâh, 1) ve “Evlenmek, gözü haramdan çevirmek ve iffeti korumak için en iyi yoldur.” (Buhârî, Nikâh, 3, Müslîm, Nikâh, 1.) buyurmak suretiyle helalinden yuvalar kurmak ve tertemiz bir nesil yetiştirmek için bize helal yolu göstermiştir. Bu aynı zamanda huzurlu yuvanın, muhabbet ortamının oluşmasına vesile olacaktır.

***

Peki, şu anda vücut bulan, ne dinimiz ne de örfümüzde yeri olan ve televizyon ekranlarında boy boy vücut bulan “Ailecek İzliyoruz” diyerek de dikkat çekmek istediğim programlarda gördüğümüz, aldatmanın övülür olduğu, karı koca ilişkilerinde çetrefilli durumların yer aldığı birçok olay demiyorum adeta vaka ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Nefsin ve şeytanın hoş gösterdiği bu çetrefilli ilişki ağının ne yazık ki aile ortamımıza, yuvamızın temeline konulmuş adeta bir fitil gibi durmaktadır.

**

Ben hastalık olarak tanımlamak istiyorum bu olayı, peki bu hastalığın reçetesi nedir? Bunu Yüce Rabbimiz Bakara Suresi 187.Ayet-i Kerimesinde “Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz.” Buyurmakta ve ailenin birer fanus özelliği olduğunu dışarıdan gelen her türlü zararlara karşı koruduğunu vurgulamaktadır.

**

Eşlerin birbirlerinin kusurlarını ve eksikliklerini arar olduğu, beğenmediği huylarını yüzüne vurduğu bir ortamda Peygamber Efendimiz (s) : “Mümin bir kimse mümine olan eşine nefret beslemesin; çünkü onun bir huyunu beğenmezse de hoşlanacağı bir huyu mutlaka vardır.”( Müslîm, Radâ’, 61.) ifadesiyle güzel yönleri öne çıkaran, hatalı veya eksik olan durumların ise örtülmesi gerektiğini vurgulamış olmaktadır.

***

“Ailecek İzliyoruz” diyerek dikkat çekmek istediğim bu yazımıza devam etmeyi düşünüyor, mü’minin mü’mine nasihati olmazsa olmazımızdır diyerek;

Selam, dua ve muhabbetlerimi sunuyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR