Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Abdurrahim Efendi

Abdurrahim Efendi

Şeyhülislam ve Müftilenam - 31-

Adanalıdır. Gençliğinde ilimleri tahsil ettikten sonra imtihanla müderris oldu.  Süleymaniye, Yenişehir, Sultanahmet Daru’lhadisine kadar yükselmiştir. İstanbul’da kabine azası vekiller, bakanlar ve devlet ricali ile münasebette bulundu. Şeyhülislam Ebu Said Efendi’nin himayesiyle İstanbul kadılığına nail oldu.
4. Murat devrinde Anadolu Kazaskerliği’ni kazandı ise de, bahtının bu parlaklığı çabuk zail oldu, Edirne’ye sürüldü. Dönüşünde Rum ili Kazaskerliği’ne, ondan sonra Meşihat Makamı’na yükseldi (H.1058).
Sultan İbrahim devrinin son zamanlarında parlak bir zaman geçirdi. Bu devrin doğurduğu isyanda mühim bir vazife ifa etti, Ocak Ağaları’yla (*)   beraber Sultan İbrahim’in hal’ine çalıştı, fakat katline de gayret etmesi Ağalar nazarında mevkiini sarstı.  4. Murat’ın cülusunda Kara Murat Paşa’nın teşviki ile azlolundu, Mekke-i Mükerreme’ye gönderildi. Hac farizasını ifayı müteakip Kudüs u şerif Kadılığı’na nail oldu. Abdurrahim Efendi’nin Ocak ağalarıyla münasebeti vardı. Bu münasebetten istifade etti, İstanbul’a dönüşünde Üsküdar Kadısı oldu.
Bu sırada Ağalar saltanatının çöküşü İstanbul’da yeni bir isyan zuhuru üzerine (Belgrat)’ a gönderildi. Dört buçuk sene kadar (Belgrat)’ta kaldı ve orada vefat etti (H.1066). Kabri Belgrat’ta (İmaret) haremindedir.
Abdurrahman Efendi gayet doğru ve cesur idi. İhkak-ı hak (**)  hususunda hatıra riayet etmez, bu sebepten birçok kimseleri gücendirdi. Sultan İbrahim vakasında büyük bir metanet göstermiş, padişahın katline kadar varmıştı. Fetva müddeti üç aydır.
……………….
 (*) Yeniçeri ocağının ileri gelen subayları: yeniçeri ağası, sekbanbaşı, kethüdabey, zağarcıbaşı, samsoncubaşı, turnacıbaşı, hasekiler, başçavuş, başdeveci, başyayabaşı, muhzırağa, kethüdayeri, başbölükbaşı.
(**) Bir hakkı usulü dairesinde yerine getirme,
Kaynaklar
İlmiyye Salnamesi, S:455–456

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR