Ramazan Kural

Ramazan Kural

ABD İran gerilimi

ABD İran gerilimi

ABD güçleri 3 Ocak’ta silahlı insan hava araçlarıyla Bağdat Havalimanı çıkışında bir konvoyu hedef almış; saldırıda İran’ın dış askeri operasyonlarını yöneten Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Şii milis grubu Haşdi Şabi nin üst düzey yöneticilerinden Ebu Mehdi el Mühendis hayatını kaybetmişti.

Kirman kentinde düzenlenen cenaze töreninde çıkan izdihamda, 50 kişi öldü, 213 kişi yaralandı. Cenazenin defnedileceği mezarlığın Kirman'da bir dağın yamacında bulunması ve töreni izlemek isteyen İranlıların yüksek yerlere çıkması nedeniyle, izdihamda ölenlerin sayısının yüksek olduğu ifade ediliyor.

Kasım Süleymani 8 Ocak’ta ABD’ye yönelik misillemenin ardından TSİ 05.30’da memleketi Kirman’da toprağa verildi.

İzdiham nedeniyle cenaze töreni ertelenmişti. İran hükümeti cenaze törenlerini gözeterek ABD'nin  Irak'taki askeri üslerini vurmasıyla gerilim farklı boyuta ulaştı.  Balistik füzelerle yaptığı saldırıda 80 ABD askeri öldüğünü yayınlamıştı. Tahran'dan ABD'yi vurduk, büyük tokat attık, bacağını kırdık sesleri yükseliyordu. Fakat ABD tarafı sessizdi.  ABD Başkanı Trump açıklama yapmadı. Saatler ilerledikçe 80 ABD askeri ölmediği anlaşıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın ABD'nin Irak'ta kullandığı üslere düzenlediği misilleme saldırısından sonra gerilimi azaltmaya yönelik mesajlar verdi. Beyaz Saray'da bir Ulusa Sesleniş konuşması yapan Trump, İran'ın Irak'taki iki üsse füze saldırısı düzenlemesine askeri misillemede bulunulmayacağını kaydetti.

"Bu büyük orduya ve teçhizata sahip olmamız onu kullanmak zorunda olduğumuz anlamına gelmez. Kullanmak istemiyoruz. Hem askeri hem de ekonomik Amerikan gücü en iyi caydırıcıdır" diyen Trump, İran'ı hedef alan yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi. Türkiye orta doğuda sınır komşusu olması nedeniyle gerekse enerji tedarikindeki yeri nedeni ile İran kaynaklı her türlü sorunu doğrudan yaşayabilecek ülke olma bilinci ile davrandı. Yoğun diplomasi trafiği sergileyen, gerilimin tırmanmaması için gayret gösteren taraf oldu. Bırakın birbirini vursunlar  diyenlerde oldu ama ekonomi pamuk ipliğine bağlı. Uzun sürecek bir anlaşmazlık durumu, ekonomik faaliyet ve finansal koşulları zorlaştıran şok etkisi yaratarak, geniş anlamda küresel ekonomi üzerinde olumsuzluklara neden olabilir.

"O Rab ki, yeri sizin için bir döşek, göğü de (kubbemsi) bir tavan yaptı. Gökten su indirerek onunla, size besin olsun diye (yerden) çeşitli ürünler çıkardı. Artık bunu bile bile Allah'a şirk koşmayın. (Bakara -22.)"

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR