Adem Turan

Adem Turan

2020 kur politikası açıklandı

2020 kur politikası açıklandı

Merkez Bankası, 2020 yılına ilişkin para ve kur politikasını açıkladı. Bir hafta vadeli repo ihaleleri temel politika aracı olarak kullanılmaya devam edilecek. Bankalara 50 milyar dolar limitle döviz likiditesi imkanı sağlanacak. Kurda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenirse ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilecek. Para Politikası Kurulu yılda 12 kez toplantı yapacak.

Yapılacak müdahaleler satır başları ile kısaca şöyle;

*Bankalara 50 milyar dolar limitle döviz likiditesi imkanı sunulacak

*Kurda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenirse ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilecek. *Dalgalı döviz kuru uygulamasına devam edilecek.

*2020’de zorunlu karşılık uygulaması temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz politikasını destekleyici ve ince ayar bir araç olarak etkin ve esnek şekilde kullanılmaya devam edecek.

*Merkez Bankası rezervlerini artırmayı sürdürecek.

*Enflasyon hedefine ilişkin belirsizlik aralığı 2 puan olarak belirlendi.

Bununla birlikte TÜİK Kasım ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon kasımda aylık 0.38 ile yüzde 0.76 olan beklentinin altında kaldı. Eylül ve Ekim'de tek hanede seyreden yıllık enflasyon Kasım'da baz etkisinin terse dönmesiyle yıllık yüzde 10.56'ya çıktı. İşte Kasım enflasyon oranları;

Enflasyonun Kasım’da aylık yüzde 0,38 ile piyasa öngörülerinden daha az artış kaydetmesinin ardından, ekonomistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) son Enflasyon Raporu ile 2020-2022 Yeni Ekonomi Programı'nda yılsonu için belirtilen yüzde 12'lik enflasyon tahmininin altında kalınabileceğine işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık yüzde 0,38 ve yıllık yüzde 10,56 artış kaydetti.

AA Finans tarafından gerçekleştirilen enflasyon beklenti anketine katılan ekonomistler, Kasım’da TÜFE'nin yüzde 0,75 artacağını öngörüyordu.

TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,01, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,56 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,87 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında %0,59, haberleşmede %0,39, konutta %0,36 ve ulaştırmada %0,33 artış gerçekleşti.

Kasım 2019'da endekste kapsanan 418 maddeden; 33 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 296 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 89 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Enflasyonun sıfır olması dileği ile, Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR