Adem Turan

Adem Turan

20 Ocak Yanvar Azeri Katliamı

20 Ocak Yanvar Azeri Katliamı

Kara Ocak, Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası olarak da anılan Yanvar Azeri Katliamı, 1990 Ocağında 19'unu 20'sine bağlayan gece Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'ye girmesiyle gerçekleştirilen katliamın adıdır. İşte Kara Ocak Katliamının merak edilenleri…

20 Ocak 1990 Yanvar Azeri Katliamı, Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'ye girmesiyle başlamıştır. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 20 Ocak 1990 tarihinde gerçekleştirdiği katliamın 30. Yıldönümü’nde hayatını kaybedenler her yerde anılıyor. Peki, Kara Ocak olayı nasıl başlamıştır.

KARA OCAK OLAYI NASIL BAŞLAMIŞTIR?

"Kara Ocak" katliamı Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne tepki gösteren, Azerbaycanlıların "Ermeniler Dışarı" sloganları eşliğinde yaptıkları yürüyüşle başlamıştır. Ermeniler ise bu olaydan sonra Ermenistan’da yaşayan çok sayıda Azerbaycanlı’yı sürgüne göndermiş, ardından Bakü’ye girmiştir.

1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitinglere başladı. Mitingleri dağıtmak amacıyla 20 Ocak'ta Bakü'nün çeşitli bölgelerine giren 26 bin kişilik Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 147 sivili katletti, yüzlerce kişiyi yaraladı.

SOVYET ORDUSUNUN BAKÜ'YE GİRMESİ

13 Ocak 1990'da başlatılan Bakü Katliamını durdurmak iddiası ile Sovyet Ordusu Bakü'ye girerek Azerbaycan’daki isyanı bastırmıştır. Sovyet birlikleri, 20 Ocak 1990'da Ermenileri korumak iddiası ile Bakü'ye girmiş ve 143 kişiyi öldürmüştür.

Sovyet Ordusunun sert müdahalesi Azerbaycanlı halkında büyük tepkilere sebep oldu. Bu bastırma protesto eden Azerbaycanlıları cezalandırmaktan öte, artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek tüm Sovyet cumhuriyetlerine bir göz dağı niteliğindeydi. Ancak bu taktik geri tepti ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da, diğer Sovyet Cumhuriyetlerinde de olduğu gibi, milliyetçilik akımını ve bağımsızlık talebini hızlandırarak, Azerbaycan halkında Sovyet yönetiminin topluca reddine neden oldu ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırdı.

Azerbaycan'da, bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları anılıyor. Bizde hepsini rahmetle anıyor ve ruhları şad olsun diyoruz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR