Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

2. Abdülhamid'in yüzyıllık projesi

2. Abdülhamid'in yüzyıllık projesi

Akdeniz'e boşa akan suların Konya Ovası'na aktarılmasını amaçlayan ve Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in çizdirdiği yüzyıllık projede sona gelindi. 
Konya Ovası'nda toplam tarım arazi varlığı 19.044.386 dekar  ve Toplam  arazinin yüzde 85 oranında  kıraç yani sulanmayan araziler  olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda sulama suyunun ne kadar kıymetli olduğunu bilmek ve ivedi bir şekilde boşa giden akarsuların  KOP kapsamında bulunan illere yönlendirilmesi gerektiğini geçmiş yazılarımızda söylemiştik.

**

Basit bir hesapla sulama suyunun önemine değinmek istiyorum .Diyelim ki Konya ovası tarım arazilerinin tamamında sulama yapıldığını ve hububat ekildiğini , Kıraç alanda dekara hububat verimi 150 kğ,sulu tarım yapılan alanlarda ise enaz 600 kğ olduğunu göz önünde bulundurursak,Projelerin hayatiyete geçtiğinde hububat verimi toplamda En az 4 kat artacaktır.Ülkemizde , hububat ve diğer tarımsal ürünleri ithal ettiğimiz şu günlerde ,sulama projeleri hayatiyete geçtiğinde ,inanıyorum ki hiçbir tarımsal ürünün ve gıda maddelerinin ithalatı yapılması söz konusu olmayacaktır.

**

Konya Ovası Projesi'nin (KOP) önemli adımı olan Mavi Tünel Projesi ile Bağbaşı, Bozkır ve Avşar barajlarında toplanan suyu Konya Ovası'na aktaracak 125 kilometre uzunluğundaki Apa Hotamış İletim Kanalı (AHİ) tamamlandı. Proje kapsamında 2015'te, Mavi Tünel'den ilk su verilmiş, Apa Göleti de çiftçilerin kullanımına sunulmuştu.

**

KOS 1,2,3 Projesi ile Çumra Ovası'nda brüt 19 bin hektar tarım arazisi sulanacak, bölgedeki çiftçimizin ekonomik olarak kalkınması sağlanacaktır.  17 Şubat 2019 tarihinde bitirilmesi planlanan projede, sulama inşaatının tamamlanmasını müteakip 24 ay süresince tüm sulama tesisleri yüklenici tarafından işletilecek, bakım ve onarımı yapılacak. DSİ Genel Müdürlüğü olarak, yüzyıllık bir rüya olan 1 milyon 100 bin hektarlık alanın sulanması projemizde, 780 bin hektarlık kısmını tamamladık ve işletmeye alındı. 2019'a kadar kalan kısmı bitmesi beklenmektedir.

**

Bölge halkımızın refah seviyesini yükseltmek, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıldığını,  genel müdürü Murat Acu ifade etti Konya ovası ve İç Anadolu Bölgesi yeraltı suyunu yoğun kullanan bir bölge. Bu yüzden bölgedeki sulama projeleri yeraltı su havzasının korunması açısından çok önemli. Hızlı hareket etmemiz gereken projelerle iç Anadolu ve Konya cazibe merkezi haline gelerek, bulundukları bölgenin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. 2023  hedeflerine ulaşılması gerekiyorsa, mutlak surette sulama projeleri tamamlanması gerekmektedir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR