Zonguldak'ta Maden Firması 150 İşçiyi İşten Çıkardı

Zonguldak'ta Maden Firması 150 İşçiyi İşten Çıkardı

Zonguldak’ta özel bir maden firması, Torba Yasa’nın getirdiği ağır yükümlülük nedeniyle 150 işçisini işten çıkarmak zorunda kaldı. Bir hafta önce çıkan Torba Yasa sonrası, Zonguldak’ta yüksek maliyetle kömür işletmeciliği yapan...

Zonguldak’ta özel bir maden firması, Torba Yasa’nın getirdiği ağır yükümlülük nedeniyle 150 işçisini işten çıkarmak zorunda kaldı.

Bir hafta önce çıkan Torba Yasa sonrası, Zonguldak’ta yüksek maliyetle kömür işletmeciliği yapan 22 maden sahası sahibi, ocaklardaki kömür üretimini durdurdu. 195 işçi çalıştıran ve bir haftadan beri üretimi durduran Akkurt Madencilik firması sahibi Alaattin Kurnaz, 150 işçisini işten çıkarmak zorunda kaldı.

PATRON VEDA EDERKEN AĞLADI, İŞÇİLERİ DE AĞLATTI

Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde 10 yıldır faaliyet gösteren Akkurt Madencilik firması sahibi Kurnaz, kendisini merakla bekleyen işçilerden hakkını helal etmesini isterken gözyaşlarını tutamadı. Patronun ağladığını gören maden işçileri de gözyaşlarına boğuldu.

Duygusal vedalaşmanın ardından dolaplarındaki eşyalarını toplayan işçiler, evlerinin yolunu tuttu.

İşçileri çıkartmamak için uzun süre direnen Akkurt Madencilik firmasının sahibi Alaattin Kurnaz, iş yerinde kendisini merakla bekleyen işçilere hitap ederek, acı haberi verdi. 2 yıldır yasaya Zonguldak’taki şartların ilave edilmesi için siyasilere ve ilgili birimleri uyarmalarına rağmen gereken tedbirlerin alınmadığını ifade eden Kurnaz, "Biz istedik ki bu komisyondan çıkarken işverenle işçinin hakları beraber çıksın. Doğrudur, şu anda yeraltında çalışan işçiler düşüktür. Biz şirketler olarak 2 yıldır zararına çalışıyoruz. Bizi işçi düşmanı gibi gösteriyorlar. İnşallah Torba Yasa’yı yeniden düzenlerler. Kısa zamanda biz de tekrar üretimimize başlarız. Burada hepimizin yatırımı var. Şimdi geliyoruz bir sessizlik var. Sanki tatildeyiz gibi bir hava oluyor. Benim buraya gelesim de gelmiyor. Ben sizlere hakkımı helal ediyorum, sizler de hakkınızı helal edin" derken gözyaşlarını tutamadı. Bu arada işçilerin de gözyaşı döktüğü görüldü.

Firma yetkilileri, 150 işçinin ardından sahada faaliyet gösteren 6 taşeron maden ocağında çalışan 150 işçinin daha işçi çıkarmak zorunda kalacağını kaydetti.

İŞÇİLER TEPKİLİ: ASIL GRİZU ŞİMDİ PATLADI

İşten çıkarılan maden işçisi Cengiz Çiftçi(41), "Devletimizin altyapısını hazırlamadan çıkardığı bu kanunla işçi sahipsiz, patronlar çaresiz bırakılmıştır. Ben 40 yaşındayım, bu yaştan sonra nerede çalışabilirim? Bu sorumun cevabını istiyorum. Bayram geliyor, önümüz kış, okullar açıldı, biz ne yapacağız? Biz ne yapabiliriz. Şu an insanlar saatli bomba gibi. Çaresiz durumdayız." dedi.

Soner Bayraktar(29), "Gerçekten şoktayız. Şaka gibi. Bu insanlar ne yapar. Sabahleyin çocuk para istediği zaman nasıl harçlık vereceğiz. Okula gidecekler, harçlık isteyecekler. Bu durumda ne olacak. Gerçek grizu şimdi patladı." diye konuştu.

49 yaşındaki madenci Abdullah Öztürk ise şunları söyledi: "Bizim Zonguldak’ta 3 tane iktidar milletvekilimiz var. Her milletvekili gece yarısı o torbaya bir madde atıyor, bizim milletvekillerimiz niye atmadı? Buradaki arkadaşlarımızın hepimizin çoluk çocukları sefil durumda. 10 yıldır ben bu şirketteyim, yaşım 49, ne yapacağım ben bu saatten sonra?"

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER VALİLİKTE EYLEM YAPTI

Daha sonra işten çıkarılan maden işçileri, Zonguldak Valiliği önüne gelerek eylem yaptı. Madenci baretlerini yere vurarak seslerini duyurmaya çalışan işçiler, 'Rödovansı kaldır, bizi işe aldır' ve 'Vali buraya' diye sloganlar attı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.