Ziraat Mühendisleri: Yeni Yasa Pancar Üreticilerini Olumsuz Etkiler

Ziraat Mühendisleri: Yeni Yasa Pancar Üreticilerini Olumsuz Etkiler

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, Şeker Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklerle halkın sağlığı ile oynanacağını öne sürdü. Güngör, "Şekerpancarından yapılan şekerin yerine glikoz, izoglikoz,...

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, Şeker Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklerle halkın sağlığı ile oynanacağını öne sürdü. Güngör, "Şekerpancarından yapılan şekerin yerine glikoz, izoglikoz, fruktoz şurubuna bıraktırmak isteniyor. 'Diğer şekerler' tanımı içerisine gizlenen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ)`lerin yüzde 10 olan kotası yüzde 50 artışla yüzde 15'e çıkarılmaktadır. Mevcut kanunda bile AB ortalamalarının çok üzerinde üretim kotası verilen NBŞ`lerin kotasının yüzde 15`e çıkarılmasının pancar şekeri sanayine, pancar üreticilerine etkisi çok büyük olacaktır." dedi.

Şeker Kanunu değişikliği ile ilgil yazılı açıklama yapan Özden Güngör, söz konusu durumun glikozun kota kapsamı dışına çıkarılması ve NBŞ kotalarının artırılması olduğunu söyledi. Güngör, "Tasarıda kamuoyu algısını değiştirmek amaçlı olarak NBŞ`ler diğer şekerler adı altında gizlenmektedir. Bu durum üreticiyi ve de tüketiciyi kandırmak anlamına gelmektedir. Pancar şekerine alternatif bir ürüne ayrıcalık tanınarak kota artırımının tarım sektörünü ve pancar sanayinin desteklediği yan sektörleri olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Mevcut kanunda bile AB ortalamalarının çok üzerinde üretim kotası verilen NBŞ`lerin kotasının yüzde 15`e çıkarılmasının pancar şekeri sanayine, pancar üreticilerine etkisi çok büyük olacaktır. 125 bin ton şekere karşılık gelen bu artırım Doğu bölgelerimizde yer alan 4 şeker fabrikasının kapanması, 1 milyon ton pancarın üretilememesi, yaklaşık 200 bin dekar alanın pancar üretimi dışında kalması, en az 10 bin ailenin pancar üretiminden uzaklaşması anlamına gelmektedir." ifadelerine yer verdi.

Tasarı halindeki Şeker Kanunu ile Şeker Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu`ndaki üye sayısının 7'den 5'e düşürülmesi ve üyelerin tamamının ilgili bakanlıkların önereceği kişiler arasından seçilmesi öngörüldüğünün altını çizen Güngör, şunları kaydetti:

"Üyelerin Bakanlar Kurulu tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri ile sanayiyi temsilen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, çiftçi örgütlerini temsilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından önerilen ikişer isimden birini seçmesiyle oluşturulacağı ifade edilmektedir. Burada hemen fark edileceği gibi çiftçi örgütlerinin söz hakkı yok ve tamamen yürütmeye bağlı bir yapı ortaya konuluyor. Mevcut kanun eleştirilirken kurumun ve kurulun yapısı anti demokratik olarak bulunurken, daha demokratik bir çözümün beklendiği tasarıdan tam tersi bir durum ortaya çıkmaktadır. Böyle bir yapı çiftçi örgütlülüğünü göz ardı etmektir."

Sektörün halen ülke ekonomisine yılda yaklaşık 3-3,5 milyar dolar katma değer oluşturduğuna ve nüfusun en az yüzde 10’nunun bu sektörde istihdam edildiğini belirten Güngör, "Son 10-12 yıl içerisinde yaklaşık 2,5 milyon ton pancar şekeri üretiminin daralmasının hayvancılığa yansıması 6,3 milyon ton yaş pancar küspesinin ve 800 bin ton melasın kullanılamaması şeklinde olmuştur. NBŞ kota oranlarının ülkemizde AB ülkelerine oranla yaklaşık 3 katı oranında fazla uygulanmasının sadece et üretimine olumsuz yansıması yaklaşık 200 bin tondur." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.