Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Ziraat mühendisleri ve iş imkanları

Ziraat mühendisleri ve iş imkanları

Ziraat mühendislerinin sıkıntılarını, fakültelerde görülen  eğitimin kalitesini yeterli olup olmadığını geçtiğimiz günlerde  kaleme almıştık.Ciddi anlamda olumlu eleştirilerin, Teşekkürlerin  fazlaca  olması bu haftada meslektaşlarımızın  değişik tarım alanlarında iş yapma konusunda tecrübelerimizi  paylaşmak istedik.

Ziraat mühendisleri her işi yapar,ülkemzide şu anda kamuda ve tarım alanında  kendi işini yapan dışında resmi rakamlar değil ama 40 bin civarında mühendisin olduğunu tahmin etmekteyim. Mühendislerin   büyük çoğunluğu devlet  ataması beklemekte .bir kısmı baba mesleğini, bir kısım arkadaşımızda ziraat dışında kendi işini kurarak hayatını devam ettirmektedir. Her işi devletten beklemek te ,iyi olmamakla beraber bu düşünceye kapılma,  genç arkadaşlarımızın girişimcilik ruhunu engellemektedir.

**

Geçtiğimiz 6 yılda 3000 civarında meslektaşımız tarımsal danışmanlık yaparak hayatını geçindirmeye çalışmıştı. 2016 yılında ise bakanlık danışmanlığı birlikler ve ziraat odaları kanalı ile yapılması kararına varması, 3000 tane mühendisimiz açısından  gerçekten üzücü. Halbuki danışman arkadaşlar verilen destek karşısında fatura keserek almış olduğu desteğin yüzde 20-25'lik kısmı yine vergi olarak devlete ödüyordu..

**

2017 desteklerinde koyunculuk yapan üreticilere küpe parası na 3 tl lik ilave yapılarak işletmelere ortalama 150-250 tl arasında ilave katkı sağlayacağı düşünülmüş fakat üreticiler tarafından 150 tl lik katkının önemli olmadığı gözükmektedir. Bu örneği vermemdeki ana gaye 3000 civarında meslektaşımızın danışmalık sisteminin kaldırılması ile işsiz konuma düşmesi,bakanlığın 11 milyarlık karşılıksiz hibe desteklerinde küpe başı 3tl lik ilave desteğin danışmanlara bütçe olarak ayrılması,küçükbaş üreticileri tarafından dikkate alınmayan 3 tl lik desteğin 3000 tane mühendisin ekmek kapısı olabilmesi mümkündü

 Bakanlığın tarımsal danışmanlık desteğinin kaldırılmasındaki ana sebeplerden biride sistemin bazı yerlerde süistimal edilmesi olarak dikkate alındığını bilmekteyiz.Bu ve buna benzer başka sebeplerinde olması mümkündür.Fakat anadoluda bu sistem üreticiler tarafından başlarda angarya olarak görülmesi, son zamanlar da,üreticiler tarafından danışma  ihtiyacı artırdığını ve mühendislerin sadece bakanlığın desteğin ile kalmayıp ilave hizmet bedelleri aldığını biliyorum.Bunun yanında hala bu hizmeti hatıra binaen yapan çiftçilerinde olması dikkatten kaçmıyordu.

Şimdiye kadar danışmanlık noktasında çok yazılar kaleme alındı.çok protostolar yapıldı,ciddi girişimlerde bulunuldu. Kurumlara, defalarca teklif edilmesine rağmen yapacağı sadece şu idi.”bir defaya mahsus Türkiyede ne kadar ziraat mühendisi varsa  danışmanlık sertifikası vererek her çiftçinin tarımsal hibe ve destekleri alabilmesi için mutlak surette danışmanı olması gerekir” kararı çıkmış olsa ülkemizde issiz ziraat mühendisi kalmayacak, bakanlığa da maddi bir külfet getirmeyecekti.Siyasi irade  çiftçinin  cebinden para çıkarsa  hükümete karşı cephe alınabilir hesabını yaptı tahminim. Şurası bir gerçekki, üretici cebinden para çıkarsa mühendisin kıymetini anlayacak, Hizmeti en ayrıntısına kadar alacaktır..arazinin büyüklüğüne,veya hayvan sayısına göre Danışmanlık sözleşmesi imzalayan üretici fazla bir mali külfetede girmeyecek,danışmanlık  sistemini angarya gibi görmeyecek, bilgiye ulaşması, daha kolay olacaktı.Profosyonel manada üretim yapan çiftçiler maaş karşılığı mühendis istihdam ettiğini de söylemekte yarar vardır.

Ziraat mühendisi arkadaşlarımız çiftçiden belli bir ücret karşılığı, danışmanlık hizmeti yürütebilir. bunun yanında proje eğitimleri alarak ipart, kırsal kalkınma, sulama kop buna benzer proje danışmanlığı yapabildiği gibi bulunduğu bölgelerde çiftçi eğitimlerini yaparak ta para kazanma sı  mümkündür .nasıl olur derseniz Halk eğitimler kanalı ile çiftçilere ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitimler vererek ekders ücreti alarak para kazanması mümkündür Bu ülkede unutulmaması gereken şu ki; doktorlardan sonra ihtiyaç duyulan meslek alanı Ziraat mühendislikBağlantıleridir.bu gün Doktor insan sağlığı ile alakası var ise ziraat mühendislerinin de insan sağlığıyla alakası vardır.Bu böyle bilinmelidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR