Zeybekci’den İslam Ülkelerine ‘tercihli Ticaret’ Daveti

Zeybekci’den İslam Ülkelerine ‘tercihli Ticaret’ Daveti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkeleri bir an evvel ‘tercihli ticaret sistemi’ni hayata geçirmeye davet etti. Zeybekci, CNR‘da 18. IBF Kongresi‘nin kapanış oturumuna ve 15. MÜSİAD Uluslararası...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkeleri bir an evvel ‘tercihli ticaret sistemi’ni hayata geçirmeye davet etti.

Zeybekci, CNR‘da 18. IBF Kongresi‘nin kapanış oturumuna ve 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı‘nın açılış törenine konuk oldu. Zeybekci, törende İİT ülkelerinin 6,7 trilyon dolar geliri, 2,2 trilyon dolar ihracatı, 1,8 trilyon dolar ithalatı olduğunu; ancak iç ticaretinin yüzde 17’de kaldığını dile getirdi ve “Bu oranı arttırmak en büyük hedefimiz.” dedi.

İslam ülkelerinin bundan böyle daha çok ticaret ve yatırım yapacağını vurgulayan Zeybekci, şunları ifade etti:

“Ticaretin önünde duran engelleri kaldırarak, şeffaf ve kuralları belirlenmiş satışın artması için kararlı olacağız. Esasen bu yönde siyasi kararlılık var ama ticari bağların kuvvetli olması adına efektif mekanizma yok. Onun için üye ülkeler ‘tercihli ticaret sistemi‘ni bir an evvel hayata geçirmeli. Bu nihai noktaya çok uzak değiliz. Hazreti Ebubekir’in buyurduğu gibi’ fırsatlar da bulutlar gibi çabuk geçer gider’. Bu nedenle elimizi çabuk tutmalıyız.”

Törende Türkiye ekonomisine de değinen Zeybekci, ülkenin 12 senedir yüzde 5,1, 19 çeyrektir yüzde 5,8, 2014’ün ilk 6 ayında yüzde 3,3 büyüdüğünü bildirdi. Ekonomi Bakanı, ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye ihracata dayalı büyümeyi başarmıştır. İhracatın büyümeye ilk çeyrekte katkısı 2,6, ikinci çeyrekte 2,9 puan olmuştur. Net ihracatın üçüncü çeyrekte katkısı yüzde 2,2 oranında olacaktır. Ekonomi birkaç sene içinde 12 bin 750 dolar birey başına milli geliri yakalayacaktır. Tabii ülkemiz birey başına milli geliri ve büyümesini arttırırken gelir dağılımını dengeli hale getirdi. Gelir adaleti ile ilgili Türkiye önemli aşama aldı. 2002’de günlük 2,15 doların altında geliri bulunan yüzde 3 iken, bu seviye şu an sıfır. Yine 4,30 dolarla geçimini temin edenlerin oranı yüzde 30 iken şu an yüzde 2’ye indi. Ne mutlu gelir adaletinde refah seviyesinde bir artış var.”

Büyümeye bağlı olarak cari açığın arttığına işaret eden Nihat Zeybekci, “Alınan makro ihtiyati tedbirlerle açık 2014’te 2013’e göre yüzde 37,2 daraldı. Bu eğilimin devam etmesi, 2013’te yüzde 7,9 olan cari açığın milli gelire oranının bu sene Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerini aşarak yüzde 5,2 olacağı öngörülüyor.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.