Zaman yazarı Köşk adayını açıkladı

Zaman yazarı Köşk adayını açıkladı

Zaman yazarı Şahin Alpay, Başbakan Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmaması için muhalefeti tek yumruk olmaya çağırdı.

Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, cumhurbaşkanı adayı olarak 17 Aralık sürecinde AK Parti'den istifa eden Ertuğrul Günay'ı önerdi.

"Siyasi tecrübesi ve kimliği güçlü bir aday kim olabilir?" diye soran yazar, ardından Günay'ın ismini verdi.

Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları tam gaz devam ediyor. Cemaat medyasının kalemlerinden Şahin Alpay, "Güçlü bir aday, Erdoğan’ı yenebilir" iddiasında. 

MİLLİ İSTİHBARAT DEVLETİ KURACAK

Yazar bugünkü yazısında sert sözlerle eleştirdiği hedefindeki Erdoğan'ın Çankaya'ya çıktıktan sonra neler yapacağının senaryosunu anlattı:

"Seçildikten sonra 1982 Anayasası’nda Kenan Evren için tasarlanan fakat bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanının kullanmadığı yetkileri sonuna kadar kullanacak. Eşbaşkanlık veya başka bir formülle başbakanlık makamını etkisiz hale getirecek. Sistemi adı konulmamış (ucube) bir tür başkanlık sistemine dönüştürecek; böylelikle hükümete de, partiye de hükmetmeyi sürdürecek. Seçim sistemini hemen (aleyhine olabilecek iki turlu yerine) tek turlu çoğunluğa çevirecek. Böylelikle, 2015 yazında yapılacak genel seçimlerde en az 330 milletvekilini garanti edecek.

Ardından, “yasamanın ve yargının ayağına dolanmayacağı” türden (putinesk) bir “Türk tipi başkanlık” sistemini içeren anayasa taslağını referanduma sunacak; kabul edilmesini Kürt siyasi hareketine sunacağı bazı ek teşviklerle güven altına alacak. Yeni MİT Kanunu’nu uygulayarak 12 Eylül’de askerin kurduğu “milli güvenlik devleti”nin yerine, tek–adamın “milli istihbarat devleti”ni (ya da Beşar Esad-vari “muhaberat devleti”ni) getirecek."

MUHALEFETE TAKTİK

Yazar daha sonra muhalefete seslendi. Türkiye'nin tek bir kişinin sultası altına girmesini engellemenin muhalefetin öncelikli hedefi olduğunu savunan Alpay, güçlü bir aday ve güçbirliği yapmaya çağırdığı muhalefete seçim kampanyası için taktikler vermeyi de ihmal etmedi:

"Bu adayın kim olabileceğini ciddi kamuoyu yoklamalarıyla belirlemek, daha sonra ustalıkla hazırlanacak bir seçim kampanyası yürütmek şart.

Bu bağlamda, Kürt oylarının Erdoğan’a terk edilmemesi de büyük önem taşıyor. CHP’ye düşen önemli ödevler var. BDP sözcüsü Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bu ödevi çok açık ifade etti: “Hiçbir partiye kapalı değiliz… Nasıl şu an AKP’yle yan yana düşüyorsak CHP’yle de yan yana düşebiliriz. Bu, çözüm sürecine nasıl baktıklarından geçiyor…” dedi. CHP aklını başına toplamalı; Erdoğan’ın oyun planının sonunda aleyhlerine sonuç vereceğini görebilen (Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu örneğindeki) Kürtleri kazanmanın yolunu bulmalı.

Gidişattan kaygı duyan AKP seçmenleri ve Kürtler de dâhil herkesin oy verebileceği, meydanlarda Erdoğan ile kıyasıya rekabet edebilecek, siyasi tecrübesi ve kimliği güçlü bir aday kim olabilir? Bugün için benim aklıma gelen isimlerin başında Ertuğrul Günay var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum