Yüzde 10'u engelli

Yüzde 10'u engelli

Büyükşehir Belediyesi, NEÜ ile birlikte engelli vatandaşların hayat kalitesini artırmak, istihdam sorununu çözmek ve çalışma hayatında karşılaşılan zorluklara çözüm üretmek amacıyla ortak yürüttüğü “Engelsiz İş Yaşamı Projesi” kapsamında fuar ve sergi açt

Engelli bireylerin istihdam edilebilmesi ve çalışma yaşamında karşılaştıkları zorluklara çözüm üretmek amacıyla başlatılan proje yoğun ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Engelli Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan programda davetliler, açılan sergi ve fuarı gezdi. Programda Proje Koordinatörü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, “Engelsiz İş Yaşamı Projesi” hakkında bilgi verdi. Mızırak, yaklaşık bin proje arasında en iyi 10 proje arasına giren çalışmanın engelli bireylerin mesleki ve teknik anlamda kariyer danışmanlığı noktasındaki beklentilerine karşılık vereceğini, iş yaşamında karşılaşabilecekleri zorlukları önceden ortaya koyup hayata hazırlayacağını söyledi. Projeye katkı sağlayanları kutlayan NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, toplumun yıllar önce engelliler konusunda duyarsız olduğunu, ancak bugün gelinen noktada engellilerin her alanda engelli olmayan vatandaşlarla yarışabilecek düzeye geldiğini belirtti.

4-1.20150828093036.jpg

TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINI YENİLEDİK

Projeye katkı yapanlara teşekkür eden Tahir Akyürek de şehrin yaşanabilir olması için bazı göstergelerin olduğunu, göreve geldiklerinden bu yana engellilerin şehirde rahatça yaşayabilecekleri hizmetler yaptıklarını kaydetti. Akyürek, “Bir şehrin kalitesi, yaşanabilirliği, kaldırımlarının yüksekliği, engellilerinin sokaklarda görünürlük oranı, yeşil alan, dinlenme alanlarının miktarı, emisyon değerleri, sosyal ve kültürel faaliyet sayısı, okur yazarlık sayısı, kütüphanelerin kullanılma oranı, kültürel faaliyetlere katılma oranlarıyla ölçülüyor. Konyamızda bu alanlarda güzel gelişmeler yaşandı. Görev aldığımız günden bu güne kaldırımların tamamını engelli kardeşlerimizin kullanabileceği şekilde oluşturduk. Yine toplu ulaşım araçlarını engellilerin kullanabileceği şekilde yeniledik. Mesela yeni aldığımız 72 tramvayın tamamı engelsiz. Bugünlerde tabi özür beyan ediyoruz, birçok kavşak kapalı durumda. Okullar açılmadan tamamını hazır hale getirmek için Temmuz, Ağustos aylarında böyle bir sıkıntıyı paylaşmış olduk. Böyle bir yenileme mutlaka yapılmalıydı. Kültürpark’ta yaptığımız kültür ve sanat etkinliklerinde engelli kardeşlerimizin yoğun katılımı kadar beni memnun eden başka bir şey yok. Artık engelli kardeşlerimiz toplumsal ve sosyal hayatta, şehirde daha görünür hale geldi. Bütün bu çalışmalar gelişimi hızlandırmış oluyor” dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 10'U ENGELLİ

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etmeyez ise sosyal devletin gereği olarak engellilerin istihdamına önem verdiklerini, 40 bin engelliyi kamuda istihdam ettiklerini kaydetti. Vali Yardımcısı Fazlı Akgün de nüfusun yaklaşık yüzde 10’unun engelli olduğunu belirtti ve bu bireylere el uzatıldığında yapamayacakları hiçbir iş olmadığını dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından “Engelli Bireylerin İstihdamında Karşılaşılan Zorluklar ve Çözüm Yolları” konulu panel yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.