‘yurt Dışına Her Gittiğimizde ‘ülkenizde Ne Oluyor?’ Diye Soruyorlar’

‘yurt Dışına Her Gittiğimizde ‘ülkenizde Ne Oluyor?’ Diye Soruyorlar’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, ülkenin ‘son derece ağır günlerden geçtiğini’ belirterek, yurt dışına her gittiklerinde “Ülkenizde neler oluyor?” sorusuyla karşılaştıklarını söyledi....

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, ülkenin ‘son derece ağır günlerden geçtiğini’ belirterek, yurt dışına her gittiklerinde “Ülkenizde neler oluyor?” sorusuyla karşılaştıklarını söyledi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ekim ayı meclis toplantısı yapıldı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı da olan Çetin Osman Budak, ülke gündemine ilişkin konuştu. İş dünyası olarak gündemi takip etmekte zorlandıklarını ifade eden Budak, “Dün olanı bugün unutuyoruz.” diyerek ortamın gerilimli olduğunu söyledi. Mayıs 2013’teki Gezi eylemlerinden beri ülkede birçok ‘istenmeyen’ olay yaşandığına değinen Budak, “Yurt dışına her gidişimizde ülkenizde ne oluyor sorularıyla karşılaşıyoruz.” dedi. Örnek olması gereken siyasilerin itidalli ve uzlaşmacı dil kullanmalarını ‘hasretle beklediklerini’ dile getiren Budak, “Geçirdiğimiz günler aslında son derece ağır günler. Suriye’de, Irak’ta, Ukrayna’da, bütün sınırlarımız neredeyse ateş altında. Ülkemizin Asya ve Avrupa arasında bir barış adası olması gerekiyor. Biz tam bir ateş çemberi içerisindeyiz. Biz birbirimize düşmemeliyiz, birbirimizin elinden tutmalıyız. Bir yumruk halinde bütün dünyaya haykırmalıyız. Biz barış toplumuyuz. Ortaoğu’ya da, Asya’ya da, Avrupa’ya da bu mesajları veriyor olmalıyız.” diye konuştu.

    Ekonomik tablonun iyi olmadığını, satışların geçen yıla göre yüzde 60 daha kötü olduğunu, genel bir durgunluk yaşandığını, tahsilat sorunu yaşandığını ancak işadamlarına göre en büyük sorunun ‘siyasi gerilim’ olduğunu kaydeden Budak, “Demek ki Türkiye’de önce sulh, barış ortamı tesis edilmesi gerekiyor. Seçimler biter, gerilim de biter demiştik. İki seçimi geride bıraktık maalesef gerilimi bırakmadık. Önümüzde seçim var. Böyle mi gideceğiz?” diye sordu.

    OVP ARTIK DAHA GERÇEKÇİ

    Hedefleri revize edilen bu yıl için 3,3 büyüme öngörülen Orta Vadeli Program’ın (OVP) artık daha gerçekçi bir durum ortaya koyduğunu belirten Budak, şöyle konuştu: “2017’ye kadar ortalama yüzde 4-5 büyüme olacak diyoruz. Bu yeterli mi? Hayır. 2023 hedeflerinde dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olacaksak, kişi başına milli geliri bugünün iki katına çıkaracaksak bu büyümelerle hedeflere ulaşılmaz. Büyümeler minimum yüzde 7 olmalı. Yine de ilk 10 ekonomi olmamız çok zor."

    Türkiye’nin ekonomiden eğitime kadar yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Budak, “Yapısal reformlar hayata geçmezse tablo bundan daha kötü olabilir. Bugünkü halimizde devam edemeyiz. Ucuz ürün ürüteceğiz ve dünya pazarlarında rekabete edeceğiz. Yok böyle bir şey Nano teknoloji, buluşlara destek Ar-Ge’ye desteğin mutlaka verilmesi gerekiyor. Öncelikle eğitimde büyük hamlenin yapılması gerekiyor. Kaliteli, zeki çocukları çalıştıracak ortam hazırlayamıyoruz. Onun için Silikon Vadisi’ne gidip, yazılım geliştirip, dünyaya çatır çatır satıyorlar." ifadesini kullandı.

    GENÇLERİN ROL MODELİ ACUN VE ARDA

    İşsizlik rakamlarının çift haneye doğru gittiğini, 15-24 yaş arası genç işsizliğin ise yüzde 20 seviyesinde olduğunu kaydeden Budak, bu durumun ekonomik boyutunun yanı sıra bir de sosyal tarafı olduğuna değindi. Uyuşturucu kullanımının arttığının, bonzai denilen belanın gençlere bulaştığının ‘gün gibi ortada’ olduğunu dile getiren Budak, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nun (TÜGİK) yaptığı bir araştırmaya göre gençlerin Acun Ilıcalı ile Arda Turan’ı rol model aldığının ortaya çıktığını kaydederek şöyle konuştu: "Bir bilim adamı, siyasetçi filan değil. Kolay köşeyi dönmek ve idol olarak seçtiği insanlar bunlar. Gençlerin yarısı gazete okumuyor. Yüzde 70’i spor yapmıyor. Yüzde 78’i Türkiye’de değil yurt dışında yaşamak istiyor. Gençler ‘Okusak ne olacak?’ diyor. Bu büyük bir duygu kırılmasıdır. Çoğunun mutsuz olduğunu gözlerinden okuyoruz."

    

    Herkesin, ‘devlete kapak atma’ derdinde olduğunu belirterek bunu eleştiren Budak, "Ne araştırma, ne geliştirme, ne kendini geliştirme. Özel sektöre bakan eden yok. Devlete atalım kapağı, emekli oluruz, ondan sonra da ölür, gideriz deniyor. Toplumsal olarak bu konuda başarısızız ve sınıfta kaldık.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.