Yurt açığı büyüyor!

Yurt açığı büyüyor!

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte öğrenciler kalacak yer aramaya başladı. Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurtlar talebi karşılamada yetersiz kalınca, öğrenciler özel yurt ve kiralık ev arama derdine düşüyor

Yaklaşık 100 bin üniversite öğrencisinin eğitim gördüğü Konya'daki yurt açığı her geçen yıl büyüyor. Yurt açığından dolayı birtakım sıkıntılar da baş gösteriyor. Özel yurtlar öğrenciye normalin üstünde bir fiyat sunuyor. Devlet yurtlarının talebi karşılama konusundaki büyük yetersizliği, yurt piyasasını özel yurtların eline veriyor. Bosna Hersek Mahallesi'nde ise kiralık evler cep yakması öğrencileri özel yurtlara yönelten nedenlerden bir tanesi. Konya’da yurt kapasitesinin 8 bin 320 öğrenci ile sınırlı olması yeni eğitim öğretim yılında yurt sorununu tekrar gündeme getiriyor. Konya’daki öğrenci sayısının birçok ilinden fazla olması da barınma sorununa neden oluyor. Öğrenci şehri haline gelen Konya’da yurt kapasitesinin yetersiz olması öğrencilerin evlere çıkarak maddi sıkıntı çekmesine neden oluyor.

AÇIĞIN KAYNAĞI DEVLET YURTLARININ YETERSİZLİĞİ

Konya'da yaklaşık bin 500 öğrenciye yurt imkanı sağlayan Anadolu Gençlik Derneği Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, yurt açığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yurt açığının kaynağının KYK yurtlarının yeterli kapasitede olmamasına bağlayan Parlak, STK'ların yurtlarının da devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. "Yurt açığı daha da büyüyecek" diyen Parlak, "Öncelikle Konya'nın yurt açığı yeni bir konu değil. Daha önce de defalarca dillendirilmesine rağmen açığın kapatılması konusunda somut bir adım atılamadı. Hal böyle olunca özel yurtlar yurt fiyatlarını istediği düzeye çekme imkanı buldu. Özellikle Alaaddin Keykubat Kampüsü'ne yakın bölgelerdeki yurtların fiyatları el yakıyor. Öğrenciler de boynu büyük bu fiyatı ödemek zorunda kalıyor. Bizim isteğimiz öğrenciler STK'ların açtığı yurtlara yönelsinler. Hem maddi açıdan çok daha rahat ederler. Hem de manevi açıdan kendilerini geliştirme imkanı bulabilirler" ifadelerini kullandı.

NEÜ KAMPÜSÜ YAKININDA BİR TANE YURT YOK

Yeni yapılan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Kampüsü civarında bir tane bile yurt olmadığına dikkat çeken Parlak, "Selçuk Üniversitesi'ne yakın bir çok yurt bulunmakta. Ancak yeni yapılan NEÜ kampüsü civarında bir tane bile yurt yok. Dışarıdan oraya gelen öğrenciler, mecburen ulaşım sıkıntısı çekeceklerdir. Bunlar imara açılırken önceden hazırlanması gerekiyor. Belediyeler ve yetkili organlar tarafından. Biz mesela Anadolu Gençlik Arifan Yurtları olarak bin 500 öğrenciye yurt hizmeti veriyoruz. Kolay bir iş değil. Öğrencilerden de çok düşük miktarda ücret talep ediyoruz. O yüzden devlet kanadından arsa veya bina tahsisi konusunda yardım bekliyoruz. Biz istiyoruz ki sadece STK'ların kurduğu, bir ideali olan yurtlara teşvik verilsin. Bunların dışında kalan özel yurtlar zaten işi ticarete dökmüş kuruluşlar. Yani maliyetlerini karşılayabiliyorlar. Ancak STK'ların kurduğu yurtlar maddi kazanç elde etmek için değil, manevi anlamda o öğrenciye bir şeyler kazandırmaktır" dedi.

ÖĞRENCİYE MÜŞTERİ GÖZÜYLE BAKIYORLAR

Talebin yüksek olmasından dolayı özel yurtların fiyatları yüksek tuttuğunu belirten Parlak, sözlerini şöyle konuştu: "Bakın Konya'ya 5. üniversite yapılıyor. 6. ve 7. üniversiteler de gelecektir. Dolayısıyla Konya'daki üniversite öğrenci sayısı da artacaktır. Bu artışın sağlıklı olması adına da altyapının iyi sağlanması gerekmektedir. Altyapıdan kastımız, üniversitenin yakınında yurt yapılacak bir arsa tahsisi veya kampüse ulaşımın kolaylaştırılmasıdır. Bunlar sağlandığı taktirde, açık da kapatılacaktır." Arifan Yurtları hakkında bilgi de veren Parlak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arifan yurtları olarak, bizim birincil önceliğimiz ahlak ve maneviyattır. Kesinlikle öğrenciler gelsin biz para kazanalım gözüyle bakmıyoruz. Dışarıdan Konya'ya öğrenciler geliyor ve barınma noktasında sıkıntı yaşıyor. Herhangi bir yurda giden birisi de zamanının büyük bir bölümünü yurtta geçiriyor. Yani yurtlar öğrenciyi eğitme konusunda görev üstleniyor. Dolayısıyla bizler öğrencilerin bu zamanlarını boşa geçirmemelerini ve manevi yönden gelişmelerini sağlıyoruz."

2 YILDA 5 YER DEĞİŞTİRDİ

2012 yılında Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü'nü kazanın Yasin Kaan Tekeli isimli bir öğrenci ise geldiği günden bu yana barınma sıkıntısı çektiğini dile getirerek, “2 yıldır Konya'dayım. Buraya İstanbul'dan geldim ve doğal olarak da kalacak yer sıkıntısı çekiyorum. 2 yıl boyunca 5 tane yer değiştirdim. Bosna'daki ev kira fiyatları herkesin malumu. Kiralık evler öğrenciye çok pahalı veriliyor. Yurtlar ise dolu. Zaten maddi durumu orta düzeyde olan bir aile bile çocuğunu kampüse yakın bir yerdeki yurda yazdıramaz. Her yıl binlerce öğrenci geliyor Konya'ya onlar da benim gibi aynı sıkıntıları çekecektir” diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.