Yüreğimizi açtık

Yüreğimizi açtık

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel (BYEGM) Müdürü Mehmet Akarca, Türkiye, dünyada örneği az görünür şekilde sığınmacılara sadece kucağını değil, yüreğini de açmıştır” dedi

Türkiye genelinde 5 seminerden oluşacak ‘Basın mensupları için göç ve mültecilik konularında bilgi ve farkındalık’ seminerlerinin ilki Antalya’da başladı. Gerçekleştirilen seminere; Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Selin Ünal, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)  Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek, SGDD Program Birimi Sorumlusu Safa Karataş ve çeşitli illerden 150 basın mensubu katıldı.

3-3-019.jpg

“TÜRKİYE BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPTI”

Medyada mülteci algısının doğru biçimlendirilmesi ve göç yönetimi konusunda doğru terminoloji kullanımının yanısıra doğru haber yapımının önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen seminerlerin birincisi Antalya’da başladı. Seminerin açılışında konuşan SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak,  22,5 milyon mültecinin yüzde 51’ini çocukların oluşturduğunu kaydederek, dakikada 20 kişinin ülkesinden edildiğini belirtti. Toplam mülteci nüfusunun yüzde 50'sini Türkiye, Afganistan ve Güney Sudan’ın paylaştığını bildiren Kavlak, göç konusunun her boyutuyla işlenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin 3 milyon 200 binden fazla Suriyeli, 400 bin kadar da Irak, İran ve Afganistanlı’ya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Kavlak, Türkiye’nin şuana kadar başarılı çalışmalar yaptığını dile getirdi. Kavlak, dünyada mülteci nüfusunun yüzde 85’ine gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerin ev sahipliği yaptığını belirterek, konuya basın mensuplarının yaklaşımının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Kavlak, basın mensuplarına mülteci konusunun ne gibi hassas bir konu olduğunu aktarmak istediklerine değinerek, haber dilinin nasıl bir dil olması ve göç konusunun işleniş biçimini ele almak istediklerini kaydetti.

3-2-033.jpg

“TÜRKİYE, YÜREĞİNİ AÇMIŞ DURUMDA”

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ise “Sığınmacılar meselesi, önümüzdeki yüzyıllarda dünyanın en önemli konularından birisi olacak. Çünkü dünya ülkeleri özellikle batılı gelişmiş ülkeleri enerji kaynaklarına her geçen gün artan bir iştahla kontrol etme gayreti içerisine giriyorlar. Bu büyük savaşlara, yıkımlara, insanların göç etmek zorunda kalmasına yol açıyor. Bu göç sorunu giderek büyüyeceğe benziyor” dedi.

Türkiye’nin gösterdiği çabalara karşı hak ettiği değeri bulamadığını ifade eden Akarca, şöyle konuştu: “3 milyon 250 bin civarında Suriye’den, 250 bin civarında da İran, Irak ve diğer bölge ülkelerden Türkiye’ye gelip, sığınanların olduğuna dikkat çeken Akarca, “Türkiye, büyük bir memnuniyetle varını yoğunu paylaşıyor. Bugüne kadar 30 milyar doların üzerinde bir harcama yapıldı. Bir insanın evini, yurdunu terk etmesi fevkalade zor bir şey, işin içerisinde gözyaşları ama bir yandan da can kaygısı var. Öldürülme korkusu var. Bunu artık dikkate alarak Türkiye’ye sığınıyorlar. Türkiye’de ne buluyorlar, biz onlar için ne yapmalıyız? Çocuklarına eğitim veriyoruz, sağlık sorunları var onları gideriyoruz, barınma, yiyecek, içecek ve ibadet ihtiyaçlarını karşılamış oluyoruz. Pek çok ihtiyaçlarını Türkiye Cumhuriyeti karşılamış oluyor. Biz bu özelliklerimizle övünmeliyiz.”

3-4-012.jpg

“5,2 MİLYON İNSAN SURİYE’DEN ÇIKMIŞ”

Açılış konuşmalarının ardından SGDD Program Birimi Sorumlusu Safa Karataş, ‘SGDD ve proje tanıtımı’, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Gökhan Kılıç ise ‘Uluslararası Koruma’ konusunda seminer verdi.

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, ‘Türkiye’deki duruma istatistiksel bakış ve kavramsal karışıklıkları-kavramlarla mülteciler’ konulu bir sunum yaptı. Kavlak, ‘Suriye krizine genel bakış’ başlıklı sunumunda, “2011’den buyana Suriye’den yaklaşık 5,2 milyon insan ülke dışına çıktı. 13,5 milyon kişi insani yardım ihtiyacı içinde; 6,3 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Kadın ile çocukların çoğunluğunu oluşturduğu 4,9 milyon Suriyeli komşu ülkelerde uluslararası terminolojiye göre mülteci durumunda” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 3 milyon 235 bin 992 Suriyeli mültecinin olduğunu belirten Kavlak, yaklaşık 229 bin Suriyelinin kamplarda yaşadığına dikkat çekti. Türkiye’de 15 bine yakın üniversite öğrenimine devam eden Suriyeli söz konusu olduğunu kaydeden Kavlak, Suriyelilerin de üniversite sınavına girdiklerini ifade etti.

 “3.2 MİLYON SURİYELİ MÜLTECİ VAR”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Selin Ünal da, ‘BMMYK’nın Türkiye’deki faaliyetleri’ ile ‘Mültecilerin medyada koruma ve ihtiyaç odaklı temsili’ konularında bilgiler aktardı. Ünal, dünyada 65 milyon insanın ülke içerisinde ve kendi ülkesi dışında hareket halinde olduğuna dikkat çekerek, çoğunun çatışma ve savaştan kaynaklandığını belirtti. Dünyada 22,5 milyon mülteci olduğunu kaydeden Ünal, dünyada en fazla mültecilerin gelişmekte olan ekonomilerde olduğunu ifade etti. Türkiye’de her ilde mülteci ve sığınmacı olduğuna değinen Ünal, “3,2 milyonunu Suriyeli, 145 binini Afgan, 140 binini Iraklı, 32 binini İranlı, 4 binini Somalili ve 9 binini diğer tabiiyetler oluşturuyor” dedi. Ünal, haber yapılırken, objektifliği kaybetmeden yapılan haberlerin, insani açıdan bakıldığında çok fazla pozitif etkisi olduğunu da sözlerine ekleyerek, medya mensuplarıyla her zaman işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

150’ye yakın basın mensubunun yer aldığı seminerde, Konya’dan katılan 5 kişilik grup, program sonunda Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

İBRAHİM BAŞCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.