Yunak’a 30 milyon liralık yatırım

Yunak’a 30 milyon liralık yatırım

Konya'nın Yunak ilçesine 90 dekarlık alana 70 bin ton kapasiteli 28 adet çelik silodan oluşan lisanslı hububat depoları kurulacak.

 

Lisanslı depoculuk yatırımı için Yunak'a gelen Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik ve Anadolu Selçuklu Lisanslı Depoculuk A.Ş. Başkanı R.Fatih Alaybeyi Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan ile görüşerek yatırım hakkında görüşmelerde bulundu. Görüşmede yatırımın Yunak tarımına ve ekonomisine katacağı değer üzerinde durularak, yatırımın bir an önce başlaması fikri üzerinde mutabık kalındı. Konya Ticaret Borsası'nın Türkiye'de tek bir alanda 100 bin ton ile en yüksek depolama kapasiteli tesislerine sahip lisanslı depolarının 2015 harman dönemiyle birlikte hizmet vermeye başlaması, yatırım araçları arasına tarımsal ürünleri de dahil etti. Bunun yanında 30 milyon liralık yatırımla Yunak'ta 90 dekar alanda 70 bin ton kapasiteli lisanslı depoların yapımına başlanacak. Anadolu Selçuklu Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ASLİDAŞ) adı altında 28 adet çelik silodan oluşacak olan Yunak'taki lisanslı depo yerleşkesinde mısır kurutma tesisi, hizmet binası, kantar, laboratuvar, toplantı salonu ve sosyal tesisler yer alacak. Kasım 2016 tarihinde temeli atılacak olan Yunak lisanslı depolarının 2017 yılı sonlarına doğru hizmet vermesi planlanıyor. Lisanslı depoya konulan ürünlerin burada oluşturulan Elektronik Lisanslı Ürün Senetleri (ELÜS) Borsa Konya Elektronik Platformu'na üye olunarak internetten alınıp satılabiliyor.

"Lisanslı depo yatırımlarına devam edeceğiz"

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KTB Başkanı Hüseyin Çevik, hububat üretim miktarı, gelişmiş un, makarna ve bisküvi sanayisi ve bulunduğu konum itibariyle kilit bir noktada olan Türkiye'nin, tarımsal ticarette de lider olabileceğini, bunun için lisanslı depoculuk sisteminin tarımsal ticaretin merkezine konulması gerektiğini söyledi. Lisanslı depoculuğun günden güne geliştiğini, sistemin uygulandığı ülkenin tarımsal üretiminde, ticaretinde, istihdamında, dünya ile rekabetinde, milli gelire katkısında ve buna bağlı olarak vergi hasılatında çok büyük artışlar sağlandığına işaret eden Çevik, "Türkiye'nin, bulunduğu jeopolitik konumu gereği uluslararası buğday ticaretinde kilit nokta olabilecek potansiyeli vardır. Türkiye üreten Kuzey ile tüketen Güney arasında önemli bir köprüdür. Dünya'da tarımsal üretim kadar tarımsal ticaret de, artık küresel politikaları etkileyecek düzeye gelmiştir. Bundaki en büyük aktörler küresel düzeyde finans çevreleriyle çalışan borsalardır. Tarımsal üretimin ve ticaretinin ulusal boyutu aşıp, küresel ölçekte düşünülmesi gereken bir olgu olduğu günümüzde, organize piyasalar olan borsalarımızın da küreselleşmesi kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Uygulama, tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olması açısından da büyük önem taşımaktadır. Konya gibi geniş tarımsal arazilere sahip ilimizde belli merkezlerde lisanslı depo yatırımlarına devam edeceğiz. Yunak ilçemizde de bunlardan biridir. Yatırım Yunak'a, tarıma ve tarımsal ticarete büyük değer katacaktır. Yunak üreticisi, sanayicisi ve tüccarı ile dünyaya açılacaktır. Hayırlı olsun" diye konuştu.

Çevik, özellikle İslami kurallarla yatırım yapmak isteyen sermayenin rahatlıkla bu sisteme dahil olabileceğini ifade etti. Harman sezonu ürününü depolayacak yeri olmayan ya da hemen satmak istemeyen üreticiler için lisanslı depoların hem iyi bir ambar hem de iyi bir yatırım aracı olduğunu açıklayan Çevik, ürünlerin sağlıklı ortamda sigortalı olarak değerini yitirmeden 24 ay boyunca devlet garantisinde muhafaza edildiğinin altını çizdi.

"Üretici nakliye masrafından kurtulacaktır"

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Çevik, "Sistem mudi dediğimiz çiftçi, tüccar, sanayicinin lisanslı depoya koyacakları ürünler için bankalarda açtırabilecekleri yatırım hesabının aktifleştirilmesiyle başlıyor ve mudi kayıtları bu yatırım hesaplarına tanımlı olacak şekilde yapılıyor. Mudilerin lisanslı depoya teslim ettikleri net ürün miktarı kadar yatırım hesaplarına kısa adı ELÜS olan Elektronik Lisanslı Ürün Senetleri online olarak basılıyor. Mudiler yüzde 50 destekli kira avantajından yararlanmaya başlıyorlar. Sonrasında ise bu basılan ELÜS'lerin Konya Ticaret Borsası'nın yeni şirketi olan ve internet ortamında ELÜS ticareti için bakanlıkça yetkilendirilmiş Borsa Konya platformu üzerinden alınıp satıldığında çiftçi için zirai stopaj ve buna bağlı bağ-kur ve tüccar/sanayici için ise gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV muafiyeti gibi avantajları birlikte getirmektedir. Çiftçi ürününü lisanslı depoya koyarak uygun gördüğü veya ihtiyaç duyduğu bir dönemde satabilmektedir. Ürün karşılığında aldığı ürün senedi ile bankalardan finansmana erişimi de kolaylaşmaktadır. Üretici nakliye masrafından kurtulacaktır. Sanayici de bu sistemle yıl boyunca standartlara göre kalite sınıfı belli ürün bulabilecektir. Üretici kazanacak, tüketici kazanacak, yatırımcılar kazanacak nihai noktada tarım ürünleri yatırım aracına dönüşeceği için devletimiz de kazanacaktır" şeklinde konuştu.

Çevik, artık lisanslı depolardaki ürünlerin de, altın ve döviz gibi yatırım aracı olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.