Yumurtaya zam yolda

Yumurtaya zam yolda

Konya Yumurtacılar Birliği Yum-Der Başkanı Hasan Konya, yumurta fiyatlarının önümüzdeki günlerde artacağına dikkat çekerek, “ Yumurta kış aylarından daha çok tüketilmeye başlandı. Fiyatlar 25 kuruş artabilir” dedi

Protein ve besin değeri bakımından kıymetli bir ürün olan, zengin fakir herkesin sofrasını süsleyen yumurtaya yeni bir zam yolda. Özellikle okulların açıldığı ve kış aylarının yaklaştığı dönemlerde artan yumurta fiyatları, bu yıl da artış gösterecek. Konu ile ilgili bilgi veren Hasan Konya, 2006 yılı içerisindeki satış geliri 18 milyon dolar olan yumurtanın 2016 yılında 407 milyon dolara çıktığını belirtti. “Ülkemiz dünya yumurta üretimi noktasında 10. sırada. İhracatta da Hollanda'dan sonra 2. sırada yer alıyoruz” diyen Konya, “Yumurta, insanlar için olmazsa olmazlardan. Sonuç olarak hayvansal bir gıda. Sabitleşmiş bir sloganımız var. Yumurta, anne sütünden sonra, insan sağlığı için ikinci sırada yer alıyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞI KANDIRIYORLAR

Son günlerde medyada yer alan yumurta haberleriyle yanlış bir algı oluşturulmak istendiğini dile getiren Konya,  “İnsanları basın yoluyla organik, salma tavuk yumurtası ve köy yumurtası adı altında yanlış yönlendirmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının iyi niyetli bir çalışma yaptığını belirten Konya, şunları kaydetti: “Sosyal proje adı altında bazı üreticilere ve kırsalda yaşayan vatandaşlara üretim yapmak için 250-300 adet tavuk  verildi. Kontrol yapılmadı veya yetersiz kaldı. Destek gören vatandaşlar, elindeki yumurtayı salma tavuk adı altında satışa sunuyor. İnsanlarımız da bunlara inanarak yumurtanın tanesini 1 veya 1 buçuk TL'den tüketmeye başlıyor. Bu yumurtaların organik olup olmadığı da tartışma konusudur. Biz organik olmadığından yanayız. Bakanlık ve il müdürlüklerimizin mevzuatına göre üretilmediğini söylüyoruz. Mevzuata göre iş yeri açma belgesi alarak, marka üreterek yumurta üretimi yapıyorlarsa buna bizim bir şikayetimiz yok. Çünkü üreticinin talebi neyse ona göre bir üretim yapılmalıdır" diye konuştu.

FATURAYI BİZE KESMEK İSTİYORLAR

Yumurta fiyatlarına zam yapılacağını belirten Hasan Konya, şunları söyledi: "Kafes sistemimizdeki yumurta bir makineden çıkmıyor, o da tavuktan çıkıyor. Yani biz pazarda satılan mısır, soya küspesi alarak yapmış olduğumuz yemlerle birlikte hayvanlarımızı besliyoruz. Yumurtamızı alıp, pazarlara ve marketlere ambalajlı bir şekilde satış yapıyoruz. 100 milyon gibi ciddi rakama yakın bir yumurta üretimi yapıyoruz. Son gelişen siyasi olaylarla birlikte ihracatı istediğimiz gibi yönlendirememeye başladık. Olaylar netleşirse kısa zaman içerisinde ihracatı yine artıracağız. Türkiye olarak hedefimiz her zaman kanatlı sektöründe birinci olmak. Yumurtanın 30'lu kolisi 6 TL'ye yakın.  Yumurtaya yeni bir zam olabilir. Üretim rakamlarımız ile satış rakamlarımız arasında yüzde yüz bir fark var. Bu tamamen üretici rakamıymış gibi gözükmesin. Fatura bize kesilmek isteniyor. Ürettiğimiz yumurtada yüzde 40 gibi bir fazlalık var.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.