Yumurtacılar dertli

Yumurtacılar dertli

Komşu ülkelerde yaşanan savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle yumurta üreticisinin ihracat yolları kapandı. Sektörün yabancıların eline geçeceği korkusunu da taşıyan yumurtacılar, “İhraç yolları artırılsın, KDV ise düşürülsün” talebinde bulunuyor

Komşu ülke Irak ve Suriye'deki iç karışıklıklar yumurta ihracatını etkiledi. Üretici pazar sıkıntısı yaşıyor. Üretilen yumurtanın büyük kısmını bu bölgedeki sınır kapılarından ihraç eden üretici yaşanan sorunlar nedeniyle önlerini görmekte zorluk yaşadıklarını belirtiyor. Dolar kurunun yükselmesi, yumurta üretimindeki ithal girdiler nedeniyle maliyetleri de artırdı. İhraç yollarının kapanması iç piyasadaki yumurta miktarını artırdığı için fiyatları düşürdü. Devletin, “21 günde satılmayan yumurtanın raflardan toplanması” kararı da üreticiye ek maliyetler getiriyor. Yumurta üreticileri devletten ihracat yolları sağlamasını ve KDV’de indirim yapmasını istiyor.

CANLARI İSTEMEZSE KAPIYI KAPATIYORLAR 

Yumurtanın para etmediğini belirten Kadiroğulları Tavukçuluk Sahibi Selami Örs, “Yumurta üreticisi sıkıntılı. Suriye sınırındaki ihracat riskli kapı bir açılıyor bir kapanıyor. Kapanan sınır kapıları yüzünden bozulan yumurtalar oldu, büyük miktarda yumurta ise geri döndü, imha oldu. Bağdat bölgesi yumurtayı bir hafta yumurtayı alıyor, bir hafta sonra canı istemezse almam diyor. Bizimle kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyorlar. Yumurta yükselecek gibi oluyor, bir bahane bulup almıyorlar sonra fiyatlar tekrar düşüyor. Gidişat iyi değil. Bunun nedeni eskiden ihracat iyiydi, şimdi düştü. Zamanında ihracat 400 TIR ise şimdi 200 TIR’a düştü. İhracata bağlı bir üretim artışı vardı. Yumurta iç piyasada şişti. Dışarısı çekmeyince o mal içeride kaldı, fiyatlar düştü. Vatandaş bol bol yumurta yiyor” dedi.

selami-ors.jpg

Selami Örs

MALİYETLER ARTTI ZARARLA SATIYORUZ

Devletten ihracat kapıları oluşturması noktasında yardım beklediklerini ifade eden Örs, şöyle konuştu: “Yumurtadaki KDV yüzde 1’e düşmeli. Eğer KDV düşerse biraz rahatlarız. Yüzde 1 ile yem alıyoruz, yüzde 8 ile yumurta satıyoruz. Devlet yaptığı düzenleme ile yumurtlama tarihinden 21 günü geçmiş yumurtayı vatandaşa satamazsınız diyor. 21 günü dolan yumurta raflardan toplanıp bize geri geliyor. Biz bu yumurtayı sanayi üretimindeki fabrikalara ikinci sınıf ürün diye yüzde 70 zararla satıyoruz. Bunlar sektöre ciddi bir maliyet. Bunu kaldırabilecek bir pozisyonumuz yok. Maliyetlerimiz arttı. Yem yüzde 20 arttı. Dışa bağlı bazı hammaddelerimiz var. Doların yükselişi de bizi etkiledi. İhracat seçeneğimiz kapalı. Yapılan ihracatta da fiyatlar düştü. 360 adet yumurta bulunan ‘box’ dediğimiz yumurta 20 Dolar’a kadar indi. Böyle giderse yumurtacılık sektörü yabancıların eline geçecek. Devletin üreticiyi koruması ve gerekli tedbirleri alması lazım.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.