‘yollar Kan Gölüne Dönmesin; Kulaklıkla Olsa Bile Telefondan Uzak Durun’

‘yollar Kan Gölüne Dönmesin; Kulaklıkla Olsa Bile Telefondan Uzak Durun’

Cep telefonlarının kulaklık kullanılsa bile trafik kazalarının en temel sebebi olduğu bildirildi. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, kulaklıkla dahi olsa telefonla konuşan sürücülerin beynin meşgul olması...

Cep telefonlarının kulaklık kullanılsa bile trafik kazalarının en temel sebebi olduğu bildirildi. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, kulaklıkla dahi olsa telefonla konuşan sürücülerin beynin meşgul olması sebebiyle kazalara sebep olduğunu söyledi. Güner, önlem olarak araç kullanırken telefonla konuşulmamasını önerdi. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan ise bayram süresince 341 firmanın 8 bin 500 yolcu otobüsüyle 5 milyon civarında yolcu taşıyacağını açıkladı.

Türkiye’de yılın ilk 9 aylık bölümündeki trafik kazalarında sadece olay yerinde yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, Kurban Bayramı tatilinin kısa olmasının kaza oranlarını düşüreceğini tahmin ettiklerini söyledi. Havaların soğumaya başladığına dikkat çeken Güner, "Yola çıkacak sürücüler mutlaka araçlarının bakımını yaptırmalı. Lastik, fren, silecek ve far kontrolü çok önemli. Sürücüler önce arabaya sonra kendine bakmalı, yani uykusunu almış olarak direksiyon başına geçmeli. Yeme içmelerine dikkat etmeli. Otobüs şoförlerine ayrıca bir sorumluluk düşüyor. Şoför sadece kendi hayatından değil arkasındaki 50 kişinin de hayatından mesul." dedi.

'TELEFONU KAPATIN, KULAKLIKLA DAHİ OLSA TELEFONLA KONUŞMAYIN'

Son zamanlarda sürücülerin ‘nasılsa telefon kiti var, kulaklıkla konuşuyorum’ diyerek direksiyon başında telefonla konuştuğunu hatırlatan Avukat Güner, şu uyarılarda bulundu: "Sürücü direksiyon başına geçince cep telefonunu kapatacak ya da yanındakine verecek. ‘Araçta kit var, kulağımda kulaklık var’ anlayışı olmamalı. Sürücüler şunu bilsin; elinin dolu olmaması önemli değil, beynin meşgul olmaması önemli. Telefonla kulaklıkla da olsa konuşunca direksiyon dikkati ikinci plana düşüyor. Telefon görüşmesi hararetliyse risk daha da artıyor, sürücü sinirlenebiliyor. Direksiyonda telefonu bir kenara bırakın, geceleri insanlar uyurken telefonla konuşuyor mu, hayır. Üç saat konuşmamakla bir şey olmaz, ama direksiyonda konuşmakla hayatınızı tehlikeye atabiliyorsunuz. Direksiyon başında cep telefonu ile konuşmanın tehlikeli olduğunu zaten araştırmalar da ortaya koydu. Hands-free cihazları kullanmanın telefonu kulağına tutarak kullanmaktan daha az hata yaptırdığı düşüncesi yanlış."

5 MİLYON YOLCU TAŞINACAK

Kurban Bayramı tatilinin 5 günle sınırlı olması sebebiyle yoğunluğun geçtiğimiz bayramlara göre daha az olacağını dile getiren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan ise ülke genelinde 341 firmada 8 bin 500 otobüsün hizmet vereceğini kaydetti. D2 belgeli otobüslerin ilave sefer yapacağını aktaran Erdoğan, "10 bin otobüs insanları bayramda sevdikleriyle buluşturacak. Tatilin kısa ve okulların henüz yeni açılmış olması sebebiyle bu bayramda sadece 2 ve 3 Ekim günü yoğunluk yaşanacak. İlave seferler elbette olacak. Yoğunluğu azaltan önemli bir etken de tatil sezonunun bitmiş olması. Yolcu sayılarında önceki bayramlara nazaran yüzde 30 azalma yaşanıyor. İnsanlar memleketlerinden yeni döndüler. Tekrar kurbanlarını kesmek için memleketlerine gitmek isteyenlerde azalma var. Suriye’deki göç sebebiyle Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis gibi illerde yoğunluk yaşanıyor. Kısa mesafelerde ise arife günü büyük yoğunluk yaşanacak. Geçtiğimiz bayramda yaklaşık 10 milyon yolcu taşınmıştı, bu bayramda ise 5 milyon yolcu taşınacağını tahmin ediyoruz." açıklamasında bulundu.

'KORSAN SEFERLERDEN UZAK DURUN'

Kazalara karşı İçişleri ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın gerekli tedbirleri aldığını kaydeden TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, kazalara karşı otobüs firmalarının da alarma geçirildiğini aktardı. Erdoğan, "Şirketlerimiz de gerekli tedbirleri aldı. Vatandaşlarımız otogarlardan hareket eden otobüsleri tercih etmeli, korsan araçlara binmemeli. Korsan taşımacılar hem yolcuyu mağdur ediyor hem de kayıt dışı çalışıyor." uyarısında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.