Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Yollar İçin Okuyucu İrdelemesi ve Dert Şekeri

Yollar İçin Okuyucu İrdelemesi ve Dert Şekeri

Geçen gün Konya’nın Karayolları üzerinde Vali ve TCK 3.Bl. Md. İle Konya Karayolları üzerinde ki söyleşimi mi yazmıştım.
(https://www.merhabahaber.com/Ahmet_Guldag+Konyanin_Yollari_Tamam_mi_Ve_Alacabel_Tuneli_yazi7141.html)
Değerli okuyucularımızdan Sayın İbrahim Kuşluk, bu konu ile ilgili olarak irdeleyici bir yazı göndermiş.
Yazarlar elbette yazılarını içeren veya tasvip eden okuyucuların yazıları da topluma iletmeleri gerekir düşüncesindeyim.
Bendenizin hata yaptığı işlemi irdelemeler için bilhassa mutluluk duyarım. Çünkü doğruya gitmiş oluruz. Yoksa “ben benim” düşüncesi yersiz kalır.
 Bu vesile ile gelen okuyucu irdelemesini sizlere aynen sunmaktayım. Cevap gerekiyorsa onu ilgililerin vermesi düşüncesindeyim.
Okuyalım Okuyucunun yazısını
***
“Merhaba Ahmet Bey
Bu konu hakkında Ulaştırma bakanlığına yazı yazdım onların cevabını özetlemek gerekirse önceliklerinin Konya-Afyonkarahisar, Konya-Aksaray, Konya-Karaman ve Konya-Ereğli-Ulukışla ayrım yolları ile yapımı devam eden Konya-Seydişehir-Antalya ve Konya-Beyşehir devlet yolları sathi kaplamalı olarak, Konya-Ankara yolu ise bitümlü sıcak karışım olarak inşa edilmiştir.
***
Anlaşıldığı üzere Ankara-Konya yolu dışındakiler düşük bütçeli sathi kaplama İlerleyen günlerde bütçe olması durumunda bitümlü sıcak karışım yapılacak. Buna örnek Konya Argıthanı arası yapılmaya başlanan bitümlü sıcak asfalt var fakat yaz başında başlayan çalışmalar gecikmeli bitecek ki bazı yerleri sathi kaplama yapmışlar..
***
Yıllardır Konya ve çevre il ve köy yolları sathi kaplama yapılıyor. Şehir dışına yaptığım seyahatlerde bu kaplamanın arabamın kaportasına verdiği zarar zaten işlenmiş durumda geçen gün Kadınhanı’na giderken de aynı yöntemle yapılmış yolun gazabına uğradım. Ve sıçrayan taşlardan çizik ve irili ufaklı göçükler aracımda yer etti.
***
Kalitesiz yolların araçlara verdiği zarar ortada, ikincisi sathi kaplama yoldaki araç içindeki gürültünün verdiği rahatsızlık da ortada tabii. Bu gürültünü ne gibi  kalıcı bir hasara yol açıp açmadığı maalesef meçhul...
***
Diğer taraftan sathi kaplamanın mucur diye tabir edilen kısımlarında kayan arabaların yol açtığı kazalar ortada. Bakınız size gönderdiğim ekteki resimlerde renklerle  yaralı diğer resimde de renklerle  ölümlü kazaların gerçekleştiği iller arasında Konya hep ilklerde..
***
Haberlerde Afyon-Konya, Antalya-Konya Ereğli-Konya yollarındaki gerçekleşen kazalarda  “mucura kaptırdığı aracı takla attı vs vs” şeklinde çok başlık gördüm. Tabi istatistiklerde bu sebep olarak görülmez nede olsa o durumda devletin hatasını kabul etmesi söz konusu ki buda mümkün değil
***
Ben bir yönetici olsam Bulunduğum ilin ilklerde olduğu trafik kazaları ölüme ve yaralanmalara yol açan durumların azaltma konusunda çabalardım.. Fakat her yönetici gibi şu ankilerinde böyle gelmiş böyle gider anlayışında olduğuna inanıyorum.
***
 Kaldı ki yolların kalitesiz yapılması kaza ölüm dışında bir de maddi kayıplara yol açıyor. Arızalanan parçaların yenisi yurt dışından gelmesi kaza yapan aracın yerine ithal yeni bir arabanın alınması, kaza yapan araçlara müdahale eden araçların harcadıkları yakıt vs vs vs
***
Bir belgeselde izlemiştim. Almanya da yollar belirli bir açı ile rampa olması sağlanıyor araçlar yakıt çok sarfı azalsın diye. Aynı şekilde virajlar da belirli bir açı ile yapılıyor lastikler daha fazla sürtünerek kısa sürede tükenmesin diye
***
Bizde bu düşünce sanırım 2060 yılında gerçekleşir...
Ben yollarının kalitesizliğinde işçiliği ve mühendisliğindeki düşüklükten kazalara sebebiyet verdiğinden şikayetçiyim....
***
Bu yazıyı daha düzenli tarihin derinliklerine inerek yazardım zaman konusunda sıkıntım olmasaydı
***
Esenlikler”
***
Bilinçli bir kitap yayınlandı.
Değerli Hanımefendi yazarlardan hayatının çoğu İngilizce öğretmenliğinde geçmesine rağmen Maneviyat üzerinde kalıcı konulara değinmesine ait son kitabı yayınlandı.
Müellif Nurten Selma Çevikoğlu Hanımefendi tarafından yayınlanan kitaptan özet çıkarılamamakta. Yani tamamını okumak gerekiyor.
Sadece bir deyimini sunmak isterim.
“…Sıkıntı ve problemlerimizi, elem ve kederlerimizi nasıl atabiliriz? Hayattan kesitlerle önünüze sunuyoruz. En mükemmel örnekler, tespitler, tavsiyeler, çâreler ve çözümler  “DERT ŞEKERİ”n de var
Hararetle tavsiye ederim.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR