Yoksulluktan fışkıran başarı

Yoksulluktan fışkıran başarı

Iğdır'da başlayan, İstanbul'da devam eden bir hikaye. Judo da ümitler ve dünya şampiyonu. Iğdırlı 7 çocuklu bir ailenin 4. çocuğu. Mihraç Akkuş'un hedefi 2020 ve 2024 olimpiyatlarında kürsüye çıkmak

Iğdır'da başlayan onun hikayesi

Onunki yaşama sporla tutunan bir yokluğun, bir yoksulluğun hikayesi.. Onunki ülkenin 200 bin nüfuslu Iğdır'ın da  başlayıp, 15 milyon nüfuslu İstanbul'un da devam eden inancın hikayesi.. Onunki Iğdır'lı 7 çocuklu ve yoksul bir ailenin 4. çocuğunun hikayesi. Mihraç Akkuş henüz 18 yaşında, ama bu küçücük spor hayatı büyük başarılarla dolu. Iğdırlı bu genç çocuk, Judo da kilosunda Ümitler Avrupa ve Dünya şampiyonu. Yoksulluk ve yokluklarla çıktığı yola, binbir türlü engebelere rağmen dur durak bilmeden devam ediyor.  Mihraç, ilkokulu Kars'ta, lise öğrenimin bir kısmını Iğdır'da tamamlamış.  Sporun ağır basmasına rağmen, okulunu bırakmamış. İstanbul Şafak kolejinde yarınlara daha bir güvenle hazırlanmaya devam ediyor.  Genç sporcu, tahsilini ve sporu bir arada götürmenin çabasını gösteriyor. Geleceğin Olimpiyat şampiyonu adayı Iğdır'lı Mihraç Akkuş'la kısa, ama samimi ve duygu dolu bir röportaj gerçekleştirdik.

Kısaca kendinden bahseder misiniz?

2000 Iğdır doğumluyum. Babam İnşaat ustasıydı 2007 yılında vefat etti, annem ev hanımı,7 kardeşiz 5 erkek 2 kız, ben 4.kardeşim. İlköğretimi Kars da, orta ve lise öğrenimi mi, 10.sınıfa kadar Iğdır Mimar Sinan lisesinde, 11.sınıftan itibaren de İstanbul da Şafak Kolejin de sürdürüyorum. Bu sene 12. Sınıftayım. Amacım sınavlar da iyi bir başarı elde ederek üniversite eğitimi almak.

Sporla tanışmanız nasıl oldu?

Abilerim güreş sporuyla ilgileniyorlardı, onların teşvikiyle 12 yaşında Nevzat Şan Hocamın gözetimin de güreşe başladım. O zamanlar Iğdır'da judo branşı yoktu.  Bir süre sonra  judo sporu yapılmaya başlanınca güreş hocam, benim judoda daha başarılı olacağımı belirtti ve bu spordaki ilk hocam olan Serkan Esenboğa ile tanıştırdı ve Iğdır Gençlikspor'da lisanlı sporcu olarak judoya başladım. Benim bugünlere gelmemde elbette Serkan Hocamın önemli ve gözardı edilmeyecek kadar büyük payı var. Kendisiyle çalışırken, Avrupa, EYOF ve Dünya şampiyonu oldum. Dolayısıyla benim için çok değerli bir insandır. Judoya başladıktan kısa bir süre sonra Türkiye şampiyonası vardı, Serkan Hoca beni oraya götürdü ve yarı finale kaldım,  ondan sonra da judo hayatımın bir parçası oldu.

Başarılarını konuşsak, bize neler söylersin?

2014 yılında Karaman da yapılan Türkiye şampiyonasında 1. olduktan sonra ümit milli takımına seçildim.  20015 ve 20016 yıllarındaki Avrupa şampiyonalarına katıldım, ama güçlü rakipler olunca derece elde edemedim. 55 kiloda katıldığım ve 2017 Haziranın'da Litvanya'da yapılan, Avrupa Ümitler şampiyonasında, Temmuz'da Macaristan'da yapılan, Avrupa Gençlik Olimpik Yaz festivalinde ve Ağustos ayında Şili'de yapılan Dünya Ümitler şampiyonasında  birinci olarak kürsünün en üstüne çıktım ve   altın madalya aldım. Iğdır'daki zorluklar nedeniyle, özellikle de benim yolumu açan Serkan Hocamın da teşvikiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi kulübünün sporcusu olarak 2018 yılında İstanbul’a geldim ve spor hayatıma bu kulüpte devam ediyorum.  Buradaki Hocam Haldun Efemgil’le birlikte çalışmaya başladım. Bu arada bir üst klasman olan gençler kategorisine yükselerek 60 kiloda yarışmaya başladım.

Mayıs ayında İtalya da yapılan, Olimpiyatlar ve dünya şampiyonalarına katılmak için baraj niteliğinde olan Avrupa Kupası'nda da 3. oldum.

Biraz da  aldığın ödülleri konuşalım

Türkiye Olimpiyat Komitesi'nin önerisiyle Avrupa’daki tüm amatör spor branşlarının değerlendirildiği EOC PİOTR NUROWSKİ ödülüne önerildim ve Avrupa Olimpiyat Komitesi'nin Hırvatistan’ın başkenti Zagreb'de yapmış olduğu genel kurulda 3. sıradan aday gösterildim ve birinci oldum.

Yeterli desteği görüyor musun? Örneğin sponsorun var mı?

Şu anda her hangi bir sponsorum yok, ancak  kulübüm maddi manevi her türlü desteği sağlıyor. Onlara buradan sizin aracığınızla teşekkür ediyorum. Ayrıca Judo Federasyonu'muza da, tüm Judo camiası adına teşekkür etmek istiyorum. Biz olan güven ve desteklerini hiçbir zaman esirgemediler. Bizler de bunun karşılığını verdik, vermeye de devam edeceğiz. Burada şunu da belirtmeden geçmek istiyorum; Dünya şampiyonu olduğumda, Iğdır Valiliğinin bir ev verme sözü vardı, ancak şimdiye kadar bir gelişme olmadı.

Geleceğe yönelik planların ve hedeflerin nelerdir?

Tarih hep şampiyonları yazıyor, ikincileri yazmıyor. Bunu içinde hedefim; 2020 ve 2024 olimpiyatlarına en iyi şekilde hazırlanmak ve olimpiyat barajını geçerek, her sporcunun hayali olan olimpiyat şampiyonluğunu kazanmak. Olimpiyatlara gitmenin de, olimpiyatlar da kürsüye çıkmanın da, hatta şampiyon olmanın da yolunun çok çalışmaktan geçtiğini biliyorum ve bu doğrultuda emek vererek, gecemi gündüzüme katarak Iğdır'dan da bir Olimpiyat şampiyonu sporcunun çıktığını göstermek istiyorum.

Teşekkür ediyoruz şampiyon. Ve tarihin seni hep şampiyon olarak yazmasını temenni ediyoruz.

Ben size teşekkür ediyorum. Buralara kadar gelerek, bana değer verdiğiniz ve benimle sohbet ettiğiniz için.

RÖPORTAJ MEHMET KARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.