Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Yoksulluğun Sebebi Nedir?

Yoksulluğun Sebebi Nedir?

Zenginlik ve yoksulluk, toplumların durumuna, yer ve zamana göre değişik şekilde yorumlanan kavramlardır.

Bir toplumda zengin sayılan kişi, diğer toplumun ekonomik yapısına göre yoksul sayılabilir. Yani kişilerin zengin veya yoksul sayılmaları o toplumun ekonomik durumuna göre değişiklik gösterir.
Peki, yoksulluğun sebebi nedir?
Yoksulluğun sebebi bir ülkede kaynakların iyi kullanılmaması ve adil dağılımın olmamasındandır.
Yoksulluğa yol açan sebepler ise, yüksek işsizlik oranı, işyerlerindeki kötü yönetim, ücret dengesizliği, düşük eğitim seviyesi, halkın gelirindeki durgunluk, gelir artışının aynı seviyede kalması, sosyal problemler, toplumu bir kangren gibi saran alkolizm, cinsi suçlar, kumar, israf ve öğrenim durumu, yoksulluğa yol açan temel sebeplerdir.
Türkiye’de her geçen gün yoksulluk artmaktadır. Gelir dağılımı sürekli yoksullar aleyhine gelişmektedir. Gelir dağılımındaki dengesizlik, vergi adaletsizliği, toplanan vergilerin toplum yararına ve yoksulluğu giderici yönde harcanmaması, zengin-yoksul arasındaki mesafeyi açmaktadır.
Bir toplumda yoksulluğun artması çevre problemlerini de ortaya çıkarmaktadır. Geri kalmış ve yoksul ülkeler de çevreyi korumak çok zordur. Böylesi ülkeler de altyapı yetersizliğinden dolayı çevre kirliliği ve ekolojik denge bozuklukları salgın bir hastalık gibi her tarafı sarar.
Yoksulluğun ortadan kaldırılması için adil bir ekonomik sistemin uygulanması gerekir. Bir ülkede sahip olunan ekonomik kaynaklar, belirli gruplar için değil bütün toplum için kullanılmalıdır. Bütün fertler geçinebilecekleri gelir seviyesine ulaşmalıdır. İnsanların eğitim seviyesi yükseltilmelidir. Yoksulluk ortadan kalktıkça da problemlerin çözümü kolaylaşır.
Yoksulluğun ortadan kalkması ile toplumda herkes geçinebileceği bir gelir düzeyine erişmiş olur. Sosyal ve ekonomik problemler de ortadan kalkar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR