Yoksula destek olalım

Yoksula destek olalım

Yoksullar zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor. Zor günler geçiren yoksulların imdadına yardım kuruluşları yetişiyor. Hayırseverlerin desteğiyle ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunan kuruluşlar, “İhtiyaç sahiplerine destek olalım” çağrısında bulu

Hava şartlarının ağırlaştığı ve kar yağışının beklendiği şu günlerde yardım derneklerinde yoğunluk başladı. Kiraladıkları ev, ambar veya çadırlarda kalan Suriyeliler, soğuk hava ve zor koşullara rağmen hayata tutunmaya çalışıyor. Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle can güvenliklerini sağlayabilmek için Konya'ya gelen Suriyeli sığınmacılar, havaların soğumasıyla zor günler geçiriyor. Yoksullar ve sığınmacılar barınma sıkıntısı yaşıyor. Birkaç aile aynı evde zor şartlarda kalırken, bazı aileler de kentsel dönüşümü beklenen boş virane binalarda kalıyor. Bu evlerde yaşanan en büyük problem ise ısınma ve temizlik. Bazı evsizler de Otogar gibi kamusal alanlarda geceliyor. Geçtiğimiz yıllarda evsizlerden bazıları zorlu kış şartlarına dayanamayarak yaşamlarını yitirmişti. Üzücü tabloların tekrar yaşanmaması için çalışan yardım dernekleri ise yapılan yardımların daha da artması gerektiğini ve vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini ifade ediyor. Konya’da bulunan pek çok yardım kuruluşu ve aşevi evsizlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım eli oluyor.

3.20151128093839.jpg

YARDIMLAR KOORDİNE EDİLMELİ

Özellikle Konya insanının yardıma ihtiyacı olanlara duyarlı davrandığını belirten Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Şube Koordinatörü Hakkı Özkaşık, “Vatandaşlarımızın yaptıkları bağışlarla Cansuyu olarak açıklat kalan ve yardıma muhtaç kişilere, ailelere sahip çıkıyoruz. İçlerinde Suriyelilerin de bulunduğu ailelere 250 ton kömür yardımında bulunduk. Çocukları sevindirdik. Yaptığımız giyim ve gıda dışı yardımlarda ikinci el malzeme kullanmamaya çalışıyoruz. Kendi evimizde kullanmadığımız şeyi ihtiyaç sahiplerine vermiyoruz” dedi. Konyalı 450 aileye ve 553 Suriyeli aileye düzenli olarak yardım yaptıklarını belirten Özkaşık, konuşmasına şöyle devam etti: “Evsizleri tespit ederek korumaya alıyoruz. Tabii ki imkânlarımız kısıtlı. Derneğimiz bünyesinde muhtaçlara hizmet veren 12 evimiz var. Buraya yerleştirdiğimiz misafirler 15 gün boyunca kalabiliyor. Devamlı bir sirkülasyon halinde. Yapılan yardımların iyi koordine edilmesi gerekiyor. Yardım kuruluşları bir araya gelerek bu koordineyi sağlamalı.”

ozkasik-nukte-oncel.jpg

BİR BATTANİYE BEDELİ 20 LİRA

Ravza Vakfı Başkanı Halis Nükte de günlük 2 bin 200 kişiye sıcak yemek yardımında bulunduklarını iade ederek, “360 ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ve mültecilerin evlerini döşedik. Bu evlere halı, mobilya, beyaz eşya, soba, battaniye ve elbise yardımlarında bulunduk. İhtiyaç sahibi aileleri tespit ederek yardım ediyoruz. Bir evde 16-20 kişi kalan insanları var. ‘Havalar Soğuyor Onları Üşütmeyin’ isimli organizasyon ile evsizlere ve ihtiyaç sahiplerine battaniye kampanyamız var. Bir battaniye bedeli 20 lira. Vatandaşlarımızdan ihtiyaç sahibi olanlara, açıkta kalanlara duyarsız kalmamalarını ve yardımlarını esirgememelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

22-2.20151128093852.jpg

TALEP ÇOK YETİŞEMİYORUZ

Hasan Dudu Aşevi Dernek Başkanı Mevlüt Öncel de son haftalarda yardım talep edenlerin sayısında ciddi bir artış olduğuna işaret ederek, “Özellikler Suriyeliler her gün artarak geliyor. Biz yaklaşık 720 aileye sıcak yemek veriyoruz. Fakat gelen talep çok fazla kapasitemiz yetmiyor, yetişemiyoruz” dedi. Yardım dağıtım işini 13 yıldır yaptıklarını ifade eden Öncel, şöyle konuştu: “Gıda yardımının dışında diğer ihtiyaçları da karşılamaya çalışıyoruz. Suriyeliler ve diğer evsizler bulabildikleri yerlerde yaşamaya çalışıyor. Genellikle kentsel dönüşüme giren ve yıkılmayı bekleyen boş binalarda yaşamlarını sürdürüyorlar. Müftülüğümüzden halı temin ettik fakat soba, odun ve kömür konusunda açığımız var. Sıfır soba fiyatları yüksek. Alabilirsek ikinci el soba alıyoruz. İhtiyaç sahibi, aş bekleyen çok kişi var fakat imkânlarımız kısıtlı. Suriyelilerin gelmesiyle iler değişti. Her geçen gün daha da artıyor.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum