YOKLUĞUN ADI: BURKİNA FASO

YOKLUĞUN ADI: BURKİNA FASO

Kanal 42 Programcılarından Fethullah Hallaç, Cansuyu Derneği’nin kurban organizesi ile Burkina Faso’ya gitti. Hallaç, dünyanın en fakir ülkelerinden olan Burkina Faso’daki çalışmaları ve izlenimlerini aktardı

GEZİ-İZLENİM: Fethullah Hallaç

Konyalı bir Cansuyu gönüllüsü olarak Kurban Bayramı’nda  Burkina Faso’daydık. Ümmete ve insanlığa böyle bir hizmet etme fırsatı tanıdığı için Cansuyu Derneği’ne, tüm personellerine, Cansuyu gönüllülerine ve bağışta bulunan tüm hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun. Bayram öncesi Ankara’da düzenlenen organizasyon planlama toplantısına katılarak gönüllülerle buluştuk, organizasyon hakkında bilgiler aldık. Ekibimiz hakkında da kısa bir bilgi verecek olursak; Ekip başkanımız: Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ve Cansuyu Genel BaşkanYardımcısı Mehmet Savaş, diğer ekip üyelerimiz: AGD Genel BaşkanYardımcısı Hüseyin Altay, AGD Of Şube Başkanı Hasan İnan, AGD Boğaziçi Üniversite Başkanı Ahmed Yusuf Asiltürk ve Fransızca öğretmen adayı Ahmet Hakan Acar kardeşimizle birlikte hazırlıklarımızı tamamladık.

7-002.jpg

BÜYÜK KISMI EĞTİM ALAMIYOR

Burkina Faso hakkında özet olarak biraz bilgi verecek olursak; Burkina Faso Batı Afrika’da denize kıyısı olmayan; Mali, Nijer, Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahilleri ile sınır komşusu olan geçmişte Fransız sömürgesine maruz kalmış halen de Fransa’nın etkisinde bulunan bir ülke. Şuanda nüfusu tahmini olarak yaklaşık 20 milyon civarında. Para birimi Batı Afrika Frangı. Anadolu’da bulunan düz ova tabirine göre ucu bucağı olmayan alabildiğine düz ovaların olduğu bir ülke. Sıcak iklim ve aşırı sıcak iklim olmak üzere ülke genelinde yıl boyunca iki mevsim hakim. Yılda sadece 2-3 ay yağış alan ve ülke yüzölçümüne göre 5’de 1 oranında sulak bir coğrafya. Bitki örtüsü ve yabani hayat bakımından ve yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin.  Ülke nüfusunun yarısına yakını çocuk. Yani genç nüfusu çok güçlü. Fransız sömürgesi olan bir coğrafya olduğu için ülkedeki yerel dilleri saymazsak Fransızca ana dilleri diyebiliriz. Zaten resmi dil olarak da Fransızca kabul edilmiş. Tabi bunun yanında çok sayıda yerel dil de mevcut. Okullar Fransız müfredatında olduğu için okuyan herkes Fransızca biliyor. İngilizce bilenlerin oranıda azımsanacak kadar değil. Fakat halkın büyük bir kısmı maddi imkansızlıklardan dolayı eğitim göremiyor. İslami inançları güçlü olan kesim de zar zor adeta tırnaklarıyla kazıyarak Müslüman nesil yetiştirmeye ve medrese eğitimi vermeye çalışıyor. Bundan dolayı eğitim görmüş Müslümanların çoğu Arapça’da biliyor.  Tam da buraya değinmişken ülkenin yüzde 60’ı Müslüman.  Yüzde 30’luk kesimi Katolik ve Protestan Hristiyanlar oluşturuyor. Kalan yüzde 10 ise yerel dinlere mensup insanlar.

3-011.jpg

DÜNYADAKİ EN FAKİR ÜLKELERDEN BİRİ

Pek çok Afrika ülkesinde olduğu gibi burada pek siyasi istikrarsızlık söz konusu değil. En son geçen yıl bir darbe girişimi olmuş. Açıkçası halkın siyasetten anladığı da pek bir şey yok denilebilir. Zaten ülke Fransa hükümetinin baskısı altında. Hal böyle olunca ve vatandaşların bir duyarlılığı olmayınca siyasetle çok ilgilenilmediği ortada. Fransız modeli başkanlık sistemiyle idare edilen Burkina’da açıkçası garip bir siyasi ve yerel yönetim anlayışı var. Yerel yönetimlerde ve milletvekilleri içerisinde Müslümanlar olmasına rağmen, halkın yüzde 60’ı neredeyse Müslüman olmasına rağmen ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, 36 bakanından 32’si Katolik Hristiyan. İdari yapılanma olarak 13 eyalet mevcut.  2 tane asfaltlanmış havalimanı olan Burkina’da toplamda 12-13 km karayolu var ve yaklaşık 2 bin km si asfaltlanmış durumda. Asfaltlanmış derken belki yıllar öncesinde asfaltlanmış ama yollar adeta köstebek yuvası gibi. Başkentte şehrin göbeğinde bile düzgün yol bulmak neredeyse mümkün değil. Tarımsal olarak az çok darı, mısır, pirinç gibi ürünler yetiştirilmeye çalışılıyor. Ülkede Tarım Bakanlığı olmasına rağmen tarımsal olarak hiçbir gelişim ve bilinç yok.  Altın ve Mangan yatakları bulunan ülkede sanayi adına pek bir gelişimde mevcut değil. Ülke insani gelişim endeksi raporlarına göre 187 ülke içerisinde 181. Sırada yer alıyor. Kısacası dünyadaki en fakir ülkeler arasında yer alıyor Burkina Faso.

12 Eylül 2016 Pazartesi günü kutlanacak Kurban bayramı için 8 Eylül Perşembe gününden yola çıkıldı ve Cuma Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou (okunuşu Vagadugu)’da eda edildi. Cuma günü ekibimiz önemli ziyaretler gerçekleştirerek günü geçirdi. Türkiye Cumhuriyeti Burkina Faso Büyükelçiliği, bölgede faaliyet yürüten Kur’an Kursları ve Medreseler ve bölgede yaşayan hemşehrilerimiz ile buluşuldu. Biz Kurban çalışmamıza 10 Eylül Cumartesi günü başladık. Sabah namazı sonrasında hiç vakit kaybetmeden Kurban Kesimi ve dağıtımı yapılacak olan bölgeye doğru harekete geçtik. Partner kuruluşumuz; Burkina Faso genelinde yardım ve eğitim faaliyetleri yürüten bir dernekle birlikte daha önceden belirlenen ve ülkenin kuzeyinde, Mali sınırında bulunan Sahel bölgesinde Gorom Gorom şehrine doğru yol aldık. Şehir diyorum da adı öyle. Bizim memleketimizdeki köylerimiz bile daha gelişmiş diyebilirim 120 bin nüfusu olan bir kente kıyasla. Gorom Gorom başkent Vagadugu’ya 300 km mesafede yaklaşık olarak. Organizasyon boyunca çalışmalarımızda kullanacağımız minibüsümüzle ve Burkina Faso şartlarıyla 300 km’yi yaklaşık 6 saat süren bir yolculuk sonucunda ulaşabildik Gorom Gorom’a. Bayram öncesi hazırlıklar çerçevesinde kesimi yapılacak Kurbanlıkların seçilmesi, kesimin yapılacağı yerin hazırlanması, dağıtımın nerede ve nasıl yapılacağı gibi hazırlıkların yapılması neticesinde Bayram gününü ve bayram namazını beklemeye koyulduk.

4-005.jpg

BELEDİYE BAŞKANINDAN YAKIN İLGİ

Biz bayramı beklerken, neredeyse her 50 km’de bir yol denetiminden geçmemiz ve Gorom Gorom’a geldiğimizde de yerel emniyet güçlerine kaydımızı yaptırmamız neticesiyle bizim Türkiye’den geldiğimizi duyan Gorom Gorom Belediye Başkanı Sn. İbrahim Tahir ve başkan yardımcıları bizi konakladığımız misafirhanede ziyaret etti. Gerçekten bizleri şaşırtan bir durum oldu bu.  Türkiye’den sadece kurban kesimi gerçekleştirmek için gelen 6 kişilik bir ekibe teşekkür etmek için Belediye Başkanı ve yardımcıları bizi ziyaret etti. Hem sevindik hemde şaşırdık açıkçası. Belediye Başkanı Sn. İbrahim Tahir bize, derneğimize ve Türkiye’deki hayırsever Müslümanlara halkı adına teşekkür etti. Bizde Arefe günü Başkan’a makamında iadei ziyarette bulunduk. Bu ziyarette Burkina Faso hakkında, yerel yönetimler hakkında ve bulunduğumuz şehir hakkında daha detaylı bilgilere ulaştık. İbrahim Tahir halk tarafından seçilen bir meclis üyelerinin seçimi neticesinde kısmen seçilmiş kısmen atanmış bir belediye başkanı. Belediye başkanlıkları halk tarafından seçilen milletvekillerinin meclislerinde seçilen isimlerden belirleniyormuş Burkina’da. Ziyaret esnasında bölge milletvekili de bize katılarak teşekkürlerini iletti. Burada paylaşılan bilgiler arasında, Burkina Faso’ya çok sayıda yardım kuruluşu geldiğini ve merkezi yönetimin bu kuruluşlara gerekli destekleri verdiklerinden bahsetti İbrahim Tahir.  Bizde yapacağımız çalışmalar hakkında bilgi vererek faaliyetlerimizi anlattık. Başkan ve milletvekili bize sürekli teşekkür edip güvenliğimizi sağlayacaklarını belirtip durunca kendilerine neden bu kadar sık güvenlikten bahsedip bizlere teşekkür ettiklerini sorduğumuzdaysa bize verebilecekleri başka bir şey olmadığından bu şekilde şükranlarını belirtmek istedikleri cevabını aldık. Öyle ki; bizim kültürümüzde pek çok şekillerde yer alan ikram kültürü burada yaşanan fakirlik nedeniyle bilinmiyor bile. Çünkü en basit bir adet limon veya soğan bile, en temel ihtiyaç olan su bile burada o kadar değerli o kadar pahalı ki o insanlara göre, ikram etmeyi bırakın parayla satarken bile tereddüt içerisindeler. Yokluk insanların algılarına böyle işletilmiş, bu şekilde materyalleştirilmiş insanlar.

‘ZOR ŞARTLARDA İMTİHAN OLDUK’

Pek çok İslam Coğrafyası’nda bayram ya bir gün önce ya da bir gün sonra eda edildiği için belirtmekte fayda var; Kurban Bayramı’nı bizim ülkemizdeki gibi Pazartesi günü eda ettik. Bayram Namazı bizim alışık olduğumuzun aksine saat 9 gibi kılındı. Namazı eyalet imamı, eyalet milletvekilleri belediye başkanı, yerel halktan çok sayıda vatandaşla birlikte kıldık. Bayanlarında arka kısımlarda saf tutup namaza dahil olmalarına da şahitlik ettik. Namazı şehir meydanında kıldık. Şehrin bir başka bölgesinde bulunan meydanda da namaz kılınmış. Yoğunluk olmaması için iki ayrı meydanda kılınmış bayram namazı. Ekibimiz ve Burkina Faso’nun temiz,saf ve inançlı Müslümanlarıyla sevinç içerisinde bayramlaştık ve kucaklaştık. Ümmet olmanın, İslam Kardeşliği’nin verdiği hazzı işte burada bir kez daha hissettik.

img_4048.jpg

Namazın ardından hiç vakit kaybetmeden kesim işlemlerine başladık ve iki gün süren hummalı bir çalışmanın ardından tüm hisselerin, hayırseverlerin kurbanlarının kesimini tamamladık ve duasını gerçekleştirdik. Kesim yaptığımız şehirde kaldığımız süre boyunca gerçekten zor şartlarda imtihan olduk.  Pek çoğunu burada belirtemeyeceğimiz sorun ve sıkıntılara Allah için sabır gösterdik. Sonuçta pek çok şeydan fedakarlık göstererek binlerce kilometre ötede ailemizden memleketimizden uzakta bayramı geçirmek ve buradaki insanlara hizmet edebilmek için gönüllü olduk. Bunun gereğini bir saniye bile aksatmadan, üzerimizdeki sorumluluğun bilinciyle hareket ettik ve bizlere emanet edilen vekaleti yerine getirdik Allah’ın izni ve yardımıyla.

BELKİ 1 YIL SONRA ET YEDİLER

Belirtmekte fayda var; Türkiye’deki hayırseverlerin kurban vecibeleri mucibinde Cansuyu Derneği’ne vermiş olduğu vekaletler ile Burkina Faso’nun Gorom Gorom şehrinde kesimini yaptığımız kurbanlıkların dağıtımı neticesinde yaklaşık 30 bine yakın insan senede belki bir defada olsa et yemiş oldu… Tabi bu sadece Cansuyu Derneği’nin Burkina Faso’da gerçekleştirdiği organizasyon neticesindeki rakam. Ülke genelinde bizim haricimizde Avrupa’dan gelen dernekler bile vardı. Türkiye’den de çok sayıda dernek ve vakıf Burkina’nın çeşitli bölgelerinde Kurban Organizasyonu gerçekleştirdi. O kardeşlerimizden de Allah razı olsun. Kendi çevrelerinden ve çeşitli vesilelerle topladıkları yardımları ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırmak için en az bizim kadar uğraştılar. Dağıtımın da tamamlanmasının ardından başkente doğru tekrar yola çıktık. Geri dönüş için hazırlıkların yapılması, ve bölgede son ziyaretlerin tamamlanmasının ardından memleketimize doğru yola çıkarak organizasyonumuzu tamamlamış olduk. Sonuç olarak; Allah’ın izni ve yardımıyla bir kurban organizasyonunu daha kazasız belasız, vazifemizi tamamlayarak yerine getirdik.  Yola çıkacağımız ilk günden döndüğümüz güne kadar çeşitli incelemelerde ve analizlerde bulunduk.

YARIN DEVAM EDECEK…

merhabahaber.com - ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum