Yoğunluk ek bina ile çözülecek

Yoğunluk ek bina ile çözülecek

Kamuoyunda tartışmalara neden olan Mevlana Müzesi Ek Binası projesinin detaylarına Merhaba Haber ulaştı. Yapılacak ek bina ile ziyaretçi rekorları kırılan Mevlana Müzesi’nin yetersiz gelen sergi alanları artacak

2016'da yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği müze olan Mevlana Müzesi’nin ziyaretçi yoğunluğu her yıl artıyor. Milyonların ‘gel’ çağrısına koştuğu Mevlana'nın kabrinin bulunduğu Mevlana Müzesi, geride kalan yılda 2 milyon 429 bin 31 ziyaretçi ile İstanbul'daki Topkapı ve Ayasofya müzelerinin de önüne geçerek birinci sırada yer aldı. Artan ziyaretçi yoğunluğu ile talebe cevap veremeyen Mevlana Müzesi, yapılacak ek bina ile soruna çözüm olacak. Müze binası yetersiz geldiği için depolarda bulunup sergilenemeyen pek çok eser de yapılacak ek binalarda sergilenecek. Müzenin arka bölümünde peyzaj alanı olarak ayrılan yere inşa edilecek 3 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip ‘Mevlana Müze Bahçesi Ek Müze Binası’nın 75 günde tamamlanması planlanıyor.

4-2-023.jpg

PROJE TOPLAM 7,5 MİLYONA MÂL OLACAK

7 milyon 575 bin liraya mâl olacak ek bina yapımı için öncelikle müzenin arka bahçe duvarları birleşim yerlerinden ayrılarak Belediye’nin Tatlıcak’taki tesislerine taşındı. Tarihi duvarların yıkıldığı iddialarının aksine ise yetkililer taşınan duvarların 1970 yılında yapıldığını ifade ediyor. Bodrum ve zemin katlardan oluşacak binada sosyal alanlar, dinlenme alanları, kafeterya, 110 tuvalet, sergi alanları, mağaza, kütüphane, sinevizyon alanı bulunacak. Çalışma yapılacak yerler iddia edildiği gibi sit alanında değil, peyzaj alanında bulunurken tarihi eser çıkma ihtimali olan bölgelerde ise elle kazı yapılacak. Bina, Selçuklu mimarisine uygun olarak inşa edilecek.

2016-345274_1_dogucephe(1).jpg

DEPOLARDA DURAN ESERLER SERGİLENECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yapılacak Mevlana Müzesi Ek Binası ile ilgili olarak amacın yerli ve yabancı ziyaretçileri daha iyi ağırlamak olduğunu belirterek, “Mevlana Müzesi, yapı olarak eski bir Mevlevi tekkesi ve aynı zamanda Hazreti Mevlana'nın türbesi olduğu için çok fazla ziyaretçi yoğunluğunu ve sergi alanı olarak ihtiyacı karşılayacak durumda değil. Başbakanımızın bilgisi dahilinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yaptığımız değerlendirmelerde Mevlana Müzesinde sergilenebilecek, depolarda çok sayıda eser olduğu da dikkate alınarak yeni bir müze yapma kararı aldık. Mevlana Türbesi çevresinde projesi de onaylanan bir çalışma başlattık" dedi.

2016-345274_3_p3.jpg

10 MİLYON ZİYARETÇİYE HAZIR OLACAK

Depolarda bekletilen birçok eserin günyüzüne çıkacağını söyleyen Akyürek, şöyle konuştu: “Yapılacak ek bina Mevlana Müzesi'nin mimarisine uygun olacak, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyacak. Yeni binayla çağdaş müzecilik hizmeti verilecek. Projemizin Mevlana Müzesi'nin mimari bütünlüğüne uygun olmasını istiyoruz. O mevkiye baktığımız zaman, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi ve Harp Malulü Gaziler Derneği mekanına uygun olması gerektiğini düşünüyoruz. Çevresinde yine tamamlanmak üzere olan İslam Kültür Merkezi inşaatımız var. Bütün bunları hesaplayarak türbe ve bu saydığım alanların mimarisine uygun, çok güzel bir proje ortaya çıktı. En önemlisi, bu teveccühe cevap verebilecek ve ilgiyi kaldırabilecek bir mekan oluşturuyoruz. Konya'yı ve kültürümüzü tanıtan hediyelik eşyaların sergileneceği alanlar olacak. Böylece modern müzecilik anlayışını, bu tarihi mekanımızın kendine has ortamına da uyarlamış olacağız. Mevlana Müzesinde ziyaretçi sayısı hedefimizi 5 milyon olarak belirlemiştik. Şu anda 2,5 milyon ziyaretçiyi yakalamış durumdayız. Yapılacak yeni Konya Müzesi ve Mevlana Müzesi ile 5 milyon hedefine ilk etapta ulaşmayı, sonrasında ise bu sayıyı 10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz."

halid_minareden_panorama1---kopya.jpgadsiz-005.jpgc88-srvxgae5naa.jpg

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum